31 maj, 2017 av Nisse

Stilla regn

I går kväll kom det efterlängtade stilla regn som så väl behövs för de allt torrare åkrarna. Även om det fanns fukt i jorden vid sådden så torkade den upp mycket snabbt i värmen och blåsten. Speciellt var jag orolig för vallfröet som ju såddes mycket grunt. Men nu borde det gro.

Utsädet verkar att ha grott ganska bra och jämnt även om man inte får någon överblick än på grund av halmen.

Det syns nu ytterst klart var jag sprutade glyfosat i höstas – och var det blev osprutat. Besprutningen lyckades riktigt bra men det var också bra förhållanden (se Åkerbrukets säsongavslut). Där det blev osprutat finns det nu massor av baldersbrå som är ett riktigt besvärligt ogräs i direktsådden. Brennendjin är svår att spruta eftersom den har många åkerholmar och det vill alltid bli nån fläck osprutad. Fast det är ju bra så man ser att sprutandet faktiskt är till någon nytta. Nedanstående bild visar tydligt hur det skulle kunna se ut om man inte sprutar.

Baldersbrå bildar snabbt riktigt stora buskar och tar över hela åkern så det är inget skoj alls med de här plantorna. Jag hoppas att florasulam och pyroxsulam (Broadway) tar på baldersbrå ordentligt. Troligen borde man spruta så tidigt som möjligt.

I går kväll blev det bråttom att bränna de halmhopar som såmaskinen dragit framför sej. De var ganska torra och lösa så de brann bra. Särskilt många fanns det sist och slutligen inte utom i ett hörn på en åker där halmen var speciellt krånglig. I de flesta fall så störde den inte sådden men blev liggande i hopar där man lyfte såmaskinen. Hoparna var så stora att man inte kunde lämna kvar dem. Bråttom blev det då regnet började komma. Det var i sista sekunden som jag fick hoparna brända för i natt kom det 8 mm regn.

Tiodygnsprognosen lovar litet regn då och då vilket är bra. Vi vill absolut inte ha samma regn som i fjol då brodden helt enkelt drunknade (se Brodden gulnar). Men vädret kan man inte göra nånting åt så det är bara att hoppas att det inte kommer stora regn i juni.

 

Etiketter: ,

9 svar till “Stilla regn“

 1. Göran skriver:

  Baldersbrå är fgaktist besvärligt ogräs. Men jag mins på femtio och sextiotalet fansd ett medel som hette saunakukka hormonit. Det luktyade förfärligt men det bet bra på baldersbrået. Dånet strök nog med det ocks娒

 2. Stefan skriver:

  Vi har nu två grader plus, hård nordlig vind och det regnar småspik blandat med isbitar. Ypperligt såväder… för att inte tala om skolavslutning och examensfester.

 3. Nisse skriver:

  Det är samma väder här nu. I går kom det ordentligt med hagel och på utomhusbordet ligger det ännu is. Vi har fått ungefär 18 mm nederbörd och det är vi ganska glada över för brodden började redan lida av torka. Sådden gick ju bra här i söder i år. Inget regn alls före sådd …

 4. per fd skriver:

  Som läsare undrar man ibland om man skall kalla sig bondbloggare ? När man inte låtit skriva en rad på evigheter !!! kanske det finns någon annan runt om i Svenskfinland som skulle ha mera att ge !!! Nu blev det här under nisse för han har sist gett livstecken i från sig. Med vänlig hälsning.

 5. Nisse skriver:

  Det är inte så lätt att hitta nån som tar sej tid att skriva – speciellt hela tiden. Då man har fullt upp med andra saker så placeras lätt skrivandet på en mindre viktig plats. Jag hade tur med vårsådden i år så jag har varit relativt ledig (bara bråttom med flisveden) men jag antar att de andra har fullt upp. Det här är ju ett “hedersuppdrag” (alltså obetalt) och sådana är det svårt att få folk till under en längre tid.

  Och så måste man vara litet inspirerad för att få till stånd något inlägg och inspirationen kommer inte riktigt på befallning eller enligt en tidtabell. Rundradion har också en hel del problem med nedskärningar så de är inte heller så inspirerade att stöda Bondbloggen.

 6. skogshuggarn skriver:

  Tycker nog att det är bättre att få läsa några få välskrivna&påtänkta inlägg än att det skulle vara massproduktion på meningslösa funderingar.. Fortsättning i samma takt är nog bra.

 7. per fd skriver:

  Rapport från Sydösterbotten.

  Direktsådda kornet i stubbåkern ser rätt bra ut. Däremot grannens ekosäd ser oroväckande bra ut. Sommarvärmen anlände idag !

  Körde tre och en halv gång hesa- sö för att få ett lite lån. Det blev inget ekolån precis. Nu är man ägare till sin första grävmaskin. Nåja traktorgrävare utan skopor. Frontlastarskoporna blev att smida nya fästen men baksoporna var rent av omöjliga att få på kort varsel. Pome tilten med gjerstad fästen var inte så lyckat.
  Efter två dar i telefon, var Honkajoki works den bästa skopleverantören. Det rådet fick jag av en entreprenör i Nummi -Pusula ditvisad av en försäljare på lännen tractors. Ditvisad av pome.

  Nu i slutet av veckan kommer alla skogsintresserade att träffas på elmia Wood.

  Efter att ha firat lite student sätter jag in en länk https://www.youtube.com/watch?v=RMqg5bnzeAk

 8. Christer skriver:

  Brände du efter sådd? I så fall klarade groddarna av värmen?

 9. Nisse skriver:

  Jo, det gick bra men då var brodden ännu ganska kort. Där det fanns större hopar är det sämre men det var mycket små fläckar. Det var sist och slutligen inget större bekymmer men jag ville ha bort hoparna.