Flismotorns axel brast

Till all tur är det ganska varmt för i förrgår brast axeln till flismotorn. Allt annat kan jag lappa ihop men det är ett svårare fall eftersom den brast inne i växeln.

Före detta axel

Reservdelar är ett ständigt problem och speciellt då tillverkaren köpts upp av ett annat bolag. I princip skall man ännu få reservdelar men det fick jag alltså inte förra veckan. Få se om den nya motorn kommer på måndag – annars blir det verkliga problem.

Vi har plusgrader fram till tisdagen men sedan blir det kallt. Just nu har vi bara ett elmotstånd i pannan som hindrar att hela värmesystemet fryser. Med +2 grader ute håller det värmen inne så att vi klarar oss ifall vi kläder på oss ordentligt och eldar i spis och kakelugnar.

Jag vet inte om de alls skickat nånting från leverantören eller om transporten varit slö – måste reda ut det på måndag. Men rent allmänt har transporterna blivit dåliga. Förr fick man med buss nästan på en dag om det skickades på morgonen men nu är de otroligt slöa och det är helt åt skogen om det går över lördag-söndag.

Återigen får man konstatera att det var bättre förr …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

6 reaktioner till “Flismotorns axel brast”

  1. Det är väl en SEW växel? Om inte annat så får du den nog från SEW i Hollola på ett par dagar. Ifall motorn är ok går det att köpa bara växeln och flytta över motorn. Direkt från SEW är antagligen billigare också.

  2. Jo, jag kollade in deras nätsida. Men jag skall ännu vänta om reservdelen skulle komma på måndag. I dag tänkte jag i alla fall sätta in den gamla växelmotorn från lilla TP-stokern som jag har kvar helt tillfälligt. Den är för liten och måste ha en mellanplatta men jag vågar inte vänta tills det blir kallare på tisdag.

    Sedan hittade jag Laitetori i Luumäki som har en massa växelmotorer för billiga priser – kring 190 euro. Jag tänker nog skaffa en sådan att ha i reserv för jag har lärt mej att man måste ha dubbelt av precis allting hemma då det är en så viktig sak som värmen.

  3. Får hoppas du flyttar motorfästet så kedjehjulet kommer närmare axelns stödpunkt i lagringen nu då. Nånting måste ju göras om man inte vill att det ska hända igen. Annars hade detta ju inte hänt från början.

  4. Jag var litet förvånad för axeln var 35 mm och borde ha hållit bra. Jag försökte sätta in ett motorskydd men utväxlingen är så stor att motorn inte alls blev belastad fastän skruven fastnade. Jag funderar på en friktionskoppling som skulle koppla loss då krafterna blir för stora men skruven skall skära av tjocka kvistar så den skall dra ganska hårt.

  5. 35mm skulle passa rätt bra mot en ända från en PTO-axel. Lite svarv och svets på det så har man en bra “smatterkoppling”.

  6. Japp, jag har faktiskt titta på sådana. Men jag vill helst ha en som ger alarm genast då skruven fastnar. Inte för det – det hörs ända in i huset då kedjan börjar slå åver – om den inte brister direkt. Men man kunde ta modell från tröskan som helt enkelt har en fjäder till en lampa som börjar blinka då smatterkopplingen slår över. Nånting borde jag hitta på – men helst i sommar :-).

Kommentarer är stängda.