9 februari, 2019 av Nisse

Flismotorns axel brast

Till all tur är det ganska varmt för i förrgår brast axeln till flismotorn. Allt annat kan jag lappa ihop men det är ett svårare fall eftersom den brast inne i växeln.

Före detta axel

Reservdelar är ett ständigt problem och speciellt då tillverkaren köpts upp av ett annat bolag. I princip skall man ännu få reservdelar men det fick jag alltså inte förra veckan. Få se om den nya motorn kommer på måndag – annars blir det verkliga problem.

Vi har plusgrader fram till tisdagen men sedan blir det kallt. Just nu har vi bara ett elmotstånd i pannan som hindrar att hela värmesystemet fryser. Med +2 grader ute håller det värmen inne så att vi klarar oss ifall vi kläder på oss ordentligt och eldar i spis och kakelugnar.

Jag vet inte om de alls skickat nånting från leverantören eller om transporten varit slö – måste reda ut det på måndag. Men rent allmänt har transporterna blivit dåliga. Förr fick man med buss nästan på en dag om det skickades på morgonen men nu är de otroligt slöa och det är helt åt skogen om det går över lördag-söndag.

Återigen får man konstatera att det var bättre förr …

Etiketter: , ,

6 svar till “Flismotorns axel brast“

 1. Stefan skriver:

  Det är väl en SEW växel? Om inte annat så får du den nog från SEW i Hollola på ett par dagar. Ifall motorn är ok går det att köpa bara växeln och flytta över motorn. Direkt från SEW är antagligen billigare också.

 2. Nisse skriver:

  Jo, jag kollade in deras nätsida. Men jag skall ännu vänta om reservdelen skulle komma på måndag. I dag tänkte jag i alla fall sätta in den gamla växelmotorn från lilla TP-stokern som jag har kvar helt tillfälligt. Den är för liten och måste ha en mellanplatta men jag vågar inte vänta tills det blir kallare på tisdag.

  Sedan hittade jag Laitetori i Luumäki som har en massa växelmotorer för billiga priser – kring 190 euro. Jag tänker nog skaffa en sådan att ha i reserv för jag har lärt mej att man måste ha dubbelt av precis allting hemma då det är en så viktig sak som värmen.

 3. Bond77 skriver:

  Får hoppas du flyttar motorfästet så kedjehjulet kommer närmare axelns stödpunkt i lagringen nu då. Nånting måste ju göras om man inte vill att det ska hända igen. Annars hade detta ju inte hänt från början.

 4. Nisse skriver:

  Jag var litet förvånad för axeln var 35 mm och borde ha hållit bra. Jag försökte sätta in ett motorskydd men utväxlingen är så stor att motorn inte alls blev belastad fastän skruven fastnade. Jag funderar på en friktionskoppling som skulle koppla loss då krafterna blir för stora men skruven skall skära av tjocka kvistar så den skall dra ganska hårt.

 5. Bond77 skriver:

  35mm skulle passa rätt bra mot en ända från en PTO-axel. Lite svarv och svets på det så har man en bra “smatterkoppling”.

 6. Nisse skriver:

  Japp, jag har faktiskt titta på sådana. Men jag vill helst ha en som ger alarm genast då skruven fastnar. Inte för det – det hörs ända in i huset då kedjan börjar slå åver – om den inte brister direkt. Men man kunde ta modell från tröskan som helt enkelt har en fjäder till en lampa som börjar blinka då smatterkopplingen slår över. Nånting borde jag hitta på – men helst i sommar :-).