14 februari, 2019 av Nisse

Zetorn igång igen

Nu har vi åter en skogstraktor för i dag körde vi ut lilla Zetorn och började lyfta stockar. Men det gick inte så bra första gången jag körde ut den. Då hade den ett grymt oljud så det var bara att köra in den igen och söka efter orsaken.

Det visade sej att det var ett gammalt problem med fläktvingarna som tog emot plåten bakom kylaren. Jag kom sedan ihåg att jag för många år sedan hade slagit loss en plåtbit för att få bort oljudet. Det hade jag glömt och svetsade fast plåtbiten på nytt.

Nu tog vi bort kylaren igen och kapade fläktvingarna 1 cm så att de säkert inte skulle ta emot plåten. Därefter så blev traktorljudet betydligt vackrare och jag invigde den förnyade Zetorn med att lyfta upp stockar på vedhopen.

Zetorn igång igen

Det finns en hel del kvar att göra men nu måste vi till skogs för att hinna få ut nånting den här vintern. Min kondition är urusel så det behövs en hel del skogsarbete för att komma igång igen. Det blir inte mycket motion av att gå över vägen till verkstaden.

Visst är det roligt att skruva med maskiner men nu började det vara litet för mycket av det goda. I över två månader har jag inte gjort mycket annat är skruvat med Zetorn – utom då det blev snöarbeten.

Bra att få undan en katastrof och komma ut i skogen. Även om där nu är ganska mycket snö så skall vi väl få ut nånting. Dessutom ser det ut att bli riktigt varmt från och med i morgon så då far snön ihop.

Etiketter: ,

Ett svar till “Zetorn igång igen“

  1. Micke skriver:

    Congratulationes, Nisse! Samma här med att komma till skogs nu när det verkar bli ett uppehåll med snöröjandet. Smolken i bägaren är att en del virke är ganska nersnöat och synbarligen kommer vara rätt svårfunnet. Hann inte köra ut det jag borde ha gjort innan snön och vägunderhållet kom emellan. Men, som flickan sa, det löser sig! Blir ju även lite bättre läge att hugga när pudret är nersmält. Har även några vindfällen som måste tas tillvara. Näns inte sälja dem som massaved, bla en tall som är över trettio meter lång måste ju givetvis blåsa omkull, så jag kommer att föra dem till bysågen för att sågas. Alltid behövs lite virke av olika dimensioner. Brukar ha för vana att såga vrakstockar som 25mm okantat och till 2×4 & 5, Då kommer även en del utskottsbräder. Med andra ord, underhålls- och snickarvirke. Inte för att jag är mycket till snickare, men iaf…