7 september, 2019 av

Vårbruket avklarat.

Idag sådde jag det sista för skörd denna säsong, ja eller om det blir skörd återstår att se. Vi borde kanske få en lika fin höst som ifjol för att den sista sådden av spenat ska hinna bli klar. Det borde kanske ha såtts för några veckor sen men det är liksom med Nisses små arbeten att dom lätt åsidosätts för större projekt.

7.9.2019 Sista sådden för skörd detta år.

Får väl betona att det gäller sådd för skörd detta år. Jag har nämligen för avsikt att så lite höstsäd efter kumminet också eller åtminstone på den del där jag tagit två kumminskördar. Jag brukar direktså råg efter kummin men det verkar inte riktigt finnas nån marknad för rågen för tillfället. För några år sen uppmanades vi att så mera råg då det fanns för lite inhemsk vara, jag tog uppmaningen ad notam och visst fylldes marknaden med råge genast, märkligt hur mina få hektar kunde ändra på läget så radikalt. Jag har de facto senaste skörden kvar i lager och vet inte riktigt vart jag ska ta vägen med den.

Råg med råge…… knappt så det ryms in.

Så råg blir det inte, däremot har de goda höstveteskördarna hos odlare i grannskapet inspirerat mig att testa höstvete denna gång, det pratas allmänt om skördar på mellan 7 och 8 ton per hektar. Har roundupat åkern samt beställt utsäde och sådd så nu är det bara lämpligt väder som fattas. Det har regnat så där passligt sen månadsskiftet så den varan behöver vi inte mera av på en tid, hyfsat varmt har det också varit och det får det gärna fortsätta med då det nu börjar bli i senare laget för sådd.

Mera regn kommer det ikväll men fick en sista giva salpeter åt kålen och purjon mellan skurarna.

Etiketter: , , , ,

4 svar till “Vårbruket avklarat.“

 1. Nisse skriver:

  Nå, det är ju varmt och fuktigt (åtminstone här) så det borde gro bra :-).

  Det där med rågen visar att det inte riktigt lönar sej att “följa marknaden”. Jordbruket är som en stor båt. Innan den hinner svänga så har allting ändrats. Kanske rågpriset stiger om två år men det är en lång tid att lagra. Vete priset är dåligt men ändå någorlunda stabilt.

  Man borde kanske alltid göra tvärtom mot alla andra ?

 2. per skriver:

  I storstan regnar det mellan varven nästan varje dag.

  På cykel rutten malm domarby och tomtbacka så bongade jag en raritet en sampo 2010

  https://www.youtube.com/watch?v=Nv2y15X5rbY

  https://vihreatsylit.fi/sv/tuomarinkylan-kartanon-historia/

  https://vihreatsylit.fi/sv/haltialan-tila-tanaan/

 3. Micke skriver:

  Jaa Christer, det är med Din råg som med oljepriset! Så fort jag startar upp min lilla tork på hösten rakar oljepriset iväg, och när jag har färdigt så faller det. Man är ju givetvis både lite stolt och impad över att kunna påverka oljepriset med trots allt rätt blygsam verksamhet från en internationell horisont sett, men iaf!
  Har givetvis ingen Connection med semestrandet i europa.
  Noterade i morse att troligen alla torkägare har två riktigt goda vänner: Silvertejp och gamla innerslangar för en bit in i framtiden! Torkan och/eller frost har förorsakat en del bekymmer med eftergrodda strån i säden. 98% har nästan brytit nacken av sig och så dom där “små gröna jävlarna med ett par korn i ändan”
  som snurrar med ett par tre timmar i torken och sedan blåser ut i förrensarn efter att de gjort sitt och förlängt torktiden.
  Det är inte bara i storstan det har regnat utan även här men vi har gjort som “Nyykaabi brandkårn, så fort vi hindar om int e regnar”.

 4. per skriver:

  Dagens “måka”

  När alla “viktiga” är på rätt plats kan det komma någon ledig “håltimme” Är med en kollega som är bilexpert får syn på en tesla modell 3 https://www.tesla.com/fi_FI/model3 i redis parkering.
  I bilen finns inga knappar utan allt är på en stor skärm. Kollegan vidrör bilen marginellt och inne på skärmen kan vi se en röd ilsket blinkade lampa10-15cm i diameter blinka alarm och då ringer bilen upp ägaren och vi beger oss med raska steg vidare in i butiken. De var första mötet med trean det.

  Minns kuivuri ehto på brännoljan inte var det billigt men lite betalningstid fick man tills stöden kom!