Vårbruket avklarat.

Idag sådde jag det sista för skörd denna säsong, ja eller om det blir skörd återstår att se. Vi borde kanske få en lika fin höst som ifjol för att den sista sådden av spenat ska hinna bli klar. Det borde kanske ha såtts för några veckor sen men det är liksom med Nisses små arbeten att dom lätt åsidosätts för större projekt.

7.9.2019 Sista sådden för skörd detta år.

Får väl betona att det gäller sådd för skörd detta år. Jag har nämligen för avsikt att så lite höstsäd efter kumminet också eller åtminstone på den del där jag tagit två kumminskördar. Jag brukar direktså råg efter kummin men det verkar inte riktigt finnas nån marknad för rågen för tillfället. För några år sen uppmanades vi att så mera råg då det fanns för lite inhemsk vara, jag tog uppmaningen ad notam och visst fylldes marknaden med råge genast, märkligt hur mina få hektar kunde ändra på läget så radikalt. Jag har de facto senaste skörden kvar i lager och vet inte riktigt vart jag ska ta vägen med den.

Råg med råge…… knappt så det ryms in.

Så råg blir det inte, däremot har de goda höstveteskördarna hos odlare i grannskapet inspirerat mig att testa höstvete denna gång, det pratas allmänt om skördar på mellan 7 och 8 ton per hektar. Har roundupat åkern samt beställt utsäde och sådd så nu är det bara lämpligt väder som fattas. Det har regnat så där passligt sen månadsskiftet så den varan behöver vi inte mera av på en tid, hyfsat varmt har det också varit och det får det gärna fortsätta med då det nu börjar bli i senare laget för sådd.

Mera regn kommer det ikväll men fick en sista giva salpeter åt kålen och purjon mellan skurarna.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

4 reaktioner till “Vårbruket avklarat.”

 1. Nå, det är ju varmt och fuktigt (åtminstone här) så det borde gro bra :-).

  Det där med rågen visar att det inte riktigt lönar sej att “följa marknaden”. Jordbruket är som en stor båt. Innan den hinner svänga så har allting ändrats. Kanske rågpriset stiger om två år men det är en lång tid att lagra. Vete priset är dåligt men ändå någorlunda stabilt.

  Man borde kanske alltid göra tvärtom mot alla andra ?

 2. Jaa Christer, det är med Din råg som med oljepriset! Så fort jag startar upp min lilla tork på hösten rakar oljepriset iväg, och när jag har färdigt så faller det. Man är ju givetvis både lite stolt och impad över att kunna påverka oljepriset med trots allt rätt blygsam verksamhet från en internationell horisont sett, men iaf!
  Har givetvis ingen Connection med semestrandet i europa.
  Noterade i morse att troligen alla torkägare har två riktigt goda vänner: Silvertejp och gamla innerslangar för en bit in i framtiden! Torkan och/eller frost har förorsakat en del bekymmer med eftergrodda strån i säden. 98% har nästan brytit nacken av sig och så dom där “små gröna jävlarna med ett par korn i ändan”
  som snurrar med ett par tre timmar i torken och sedan blåser ut i förrensarn efter att de gjort sitt och förlängt torktiden.
  Det är inte bara i storstan det har regnat utan även här men vi har gjort som “Nyykaabi brandkårn, så fort vi hindar om int e regnar”.

 3. Dagens “måka”

  När alla “viktiga” är på rätt plats kan det komma någon ledig “håltimme” Är med en kollega som är bilexpert får syn på en tesla modell 3 https://www.tesla.com/fi_FI/model3 i redis parkering.
  I bilen finns inga knappar utan allt är på en stor skärm. Kollegan vidrör bilen marginellt och inne på skärmen kan vi se en röd ilsket blinkade lampa10-15cm i diameter blinka alarm och då ringer bilen upp ägaren och vi beger oss med raska steg vidare in i butiken. De var första mötet med trean det.

  Minns kuivuri ehto på brännoljan inte var det billigt men lite betalningstid fick man tills stöden kom!

Kommentarer är stängda.