Många arbeten små …

Medan jag höll på med taket så hade jag en bra ursäkt för att skjuta upp en massa små men nödvändiga arbeten. Sedan måste jag fixa dem alla och märkte att små arbeten tar en massa tid.

Det är den klassiska situationen då man börjar med nånting litet och sedan märker att först måste jag i alla fall göra det och före det måste det fixas och så vidare i en närmast oändlig kedja. För att inte tala om att man mitt i allt märker att “där är ju den prylen som jag borde ha skruvat fast för länge sedan”. Man hamnar in på distraktion efter distraktion tills man är fullständigt inne på ett villospår och sedan börjar fundera på vad det egentligen var som man skulle göra …

Takarbetet höll en på rätt spår ganska bra eftersom man hela tiden hade bråttom att få det klart innan det börjar regna. Det regnade ju väldigt litet den här sommaren men man visste ju inte då hur det skulle bli.

Nu har jag satt flera veckor på “regnvädersarbeten” som jag sparat på hela sommaren. Det var inte minst underhållet av datamaskiner som tagit massor med tid. Ifall ni inte tänkt på det så går det faktiskt många dagar till att uppdatera program och så skall komponenter bytas ut också ibland.

I år hade vi två ordentliga åskväder som speciellt på gamla folkskolan (där vi har vår huvudcentral för fibernätet) slog sönder en hel del. Nu har jag fått två datamaskiner reparerade – till all tur räckte det att byta ut ett par kort. Men en burk fick jag byta helt och hållet. Det var där vi har byns digitala fotoalbum med många gamla foton. Det var egentligen bra för den gamla var otroligt långsam och seg.

Men sedan skulle nya program installeras och det tar alltid mera tid än man tror. En “enkel uppgradering” visar sej vara omöjlig och man får installera om hela systemet på nytt. Men innan det måste man säkerhetskopiera allting. Och så har man glömt vilka parametrar man använt osv. osv.

Byns digitala fotoalbum

Tyvärr kan man inte se fotoalbumet utanför vårt lokalnät så lätt. Problemet är alla skurkar som hela tiden försöker bryta sej in i alla maskiner. Som ett exempel kan jag visa antalet försök att bryta sej in i vår maskin Hindrik. Bara idag var antalet misslyckade försök 120218 – nej nu är de 129284 … Och nu 129305 … Så man måste ha skydden i skick förrän man kopplar upp nånting till nätet.

Dessutom måste jag sköta om gamla skattepåpekanden och annat onödigt byråkratarbete. Onödigt därför att jag måste göra ett bokslut för en firma som inte haft nån verksamhet alls på sex år. Inga inkomster alls. Men ett formellt bokslut krävs i alla fall och det tog en dag att göra det. Säkert går det snabbare för den som är van men jag måste plocka fram allt gammalt och på nytt börja fundera hur man gör. Vi har för mycket folk som är anställda bara för att göra livet svårt för alla som försöker göra nånting nyttigt – som att odla mat till exempel.

Och så var det dags att städa undan efter takarbetet och rivningen av de ruttna stolparna i verandan. Och städa ladan för att få ut tröskan. Och städa verkstaden för att få in tröskan. Ladan var alldeles tom efter golvarbetet i fjol och verkstaden var tom efter skörden i fjol.

Men tomma utrymmen fylls snabbt då man släpar in allt “undan regnet”. Enda sättet att få dem att hållas tomma och städade är att inte göra nånting alls. Nu var det bara att börja städa igen. Och då man städar så hittar man saker som borde ha reparerats, satts upp, hittats en plats för … Igen distraktion på distraktion.

Plats för tröskan

Nu är verkstaden nödtorftigt tömd så tröskan ryms in. Men var kommer allt längs väggarna ifrån ? Jag hade byggt stora hyllor just för att få bort saker från golvet. Hyllorna är fulla och golvet också. En del är material för arbeten som borde göras men som skjutits upp därför att taket måste fixas först eller nån katastrof måste klaras upp. Annat är bara överblivet material som man inte vill kasta bort för det behövs i framtida reparationer.

På tal om sparat material så var jag innerligt glad att jag hade sparat gammal pärlspunt från 1980 då vi byggde om verandan (från två ytterdörrar till en ytterdörr). Nu kom den väl till pass då jag måste såga av hela nedre delen av den ruttna verandaväggen. Sådan panel kan man inte mera köpa annat än på specialbeställning. Den gamla panelen hade till och med rätt färg.

Jag har alltså inte tröskat nånting alls än – jag bara torkar vetet. Torkningen sker ute på åkern med hjälp av solenergi så den är mycket förmånlig. Det är ett spel där man måste ha goda nerver. Hinner jag få in vetet innan det kommer skyfall på hösten ? Det är förstås lättare att ta risken och vänta då man ser de usla vetepriserna. Falltalet kan man strunta i eftersom brödvetet ibland är sämre betalt än fodervetet. Jag har helt slutat med brödvete.

Men klövern växer som en tok. Klinkas tog en skörd i somras men nu är vallen igen som en matta med frodig klöver. Då jag körde förbi så måste jag stanna och ta en bild för trots att vi förut haft god klöverväxt så börjar det här ta priset. Alldeles jämnt över hela åkern.

Återväxt på klövervallen

Snart måste jag i alla fall börja tröska vetet. Om inte annat så för att få undan skördearbete i tid. Det är ännu bara början på september men jag skulle behöva några veckor med torr väderlek efter skörden så jag kan byta verandataket.

Och fixa alla småarbeten – det finns ännu kvar en lång lista …


Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Många arbeten små …”

 1. Helt klart så är ju vädergudarna bästa torken, men här tycks dom mer väta än torka. Inlett tröskningen för ett par dar sedan med korn. Stora förhoppningar när säden far i vagnarna på åkern, men krymper ihop rätt friskt i torken efter allt regnande. Hlv spannet mellan 62,8 – 65,5 kg/hl tillsvidare och torktiderna 6- 7 timmar skördenivån ca 3,5 t/ha+. Det som tröskats hittills är tidig lite sandig mark. Kan hända både kvalitet och nivå blir bättre senare. Risken för axgroning börjar bli uppenbar så småningom om det våtvarma omslaget i vädret fortsätter. Och Nisse, glöm det väggrena verkstadsgolvet! Tyder bara på aktivitet om det finns prylar lite här och var. Har jag ärende till ngn kontorsmiljö så går jag alltid till det råddigaste skrivbordet för där händer det saker och där får man något gjort.

 2. Det är ungefär samma sak som om en bondgård ser väldigt prydlig ut så är det troligt att där inte produceras nånting mera. En bonde hinner inte putsa fasaden ifall han odlar nånting. Gör man nånting åt huset så är det mest för att förbättra funktionen (hålla regn och kyla ute) och sällan bara för att det skall se snyggare ut.

 3. Min tolk från Estland ringde nyss med anledning av alla mor- och farföräldrars dag som firas i Estland. Passade på att intervjua honom om hur skördandet framskrider i Estland. Han och frun hade tagit upp potatis och tre knölar vägde tillsammans 2150 gram! Skörden av vinterkorn färdig och 70% av vanligt korn
  tröskats i trakterna kring Järvamaa. Övriga grödor utom bönor och majs ca halvvägs. Även där har torkan beskattat odlingarna och skördenivån bedömde han som medemåttlig utom för råg och rågvete. Rågen har trivts tydligen med sitt djupa rotsystem och man pratar om 5-6 ton/ha, rågvetet t.om kring 10 ton/ha där det riktigt lyckats. Priserna såhär i skördetider ligger 12-20€/ton över beroende på spannmålsslag vad vi får.
  Där också har man irriterats på eftermiddagsskurar som avbrutit tröskandet. Man har också betydligt längre tröskdagar där i inlandet jfr Ö-bottniska kusten eftersom daggen (om den faller alls) faller betydligt senare
  fastän det blir mörkt tidigare. Normalt är det ju inte mycket kvar av tröskdagen här efter Bolibumppa !

 4. Mer än sant att varje liten reparation är ett isberg: du ser toppen och “det här fixas ju lätt” – och när man sätter igång ökar arbetet som en lavin. WC-stolen läckte mycket sakta men detta ledde till att den började tjuta som en brandsiren efter några timmar (begriper inte varför, finns bara plast och vatten inuti porslin i den!) så manualen i hand, tryckknapp och lock bort och ut med spolanordningen för byte av bottentätning. Simpelt – jo men packningen säljs bara tillsammans med inloppsventilkolven som inte hade något fel! Vid närmare titt visade det sig att också bottensätet hade delvis gått i bitar. Ut med resten också. Förstås är bottensätet fastskruvat i porslinsbehållaren underifrån – OK, tre muttrar måste lossas i botten. Naturligtvis sitter en av den så nära bottensätet att ingen vanlig holk är tillräckligt smal (och lång, gängtappen inuti muttern är drygt 5 cm “hög”) så där stoppade jobbet igen. Med en skruvmejsel gick det dock att lossa muttrarna till slut pga att plastmuttern hade två slottar, en på var sida så man kunde vrida 1/4 varv per gång – och det gick ju fort som bara den… och ny del för 6 bagis insatt (packning + kolv kostade 8 euro). Sedan alltihop återmonterat. Nu är stolen tät och tyst för 14 euro, men arbetstimmarna… ????
  Vad månne en WC-montör skulle ha kostat, även om hen troligen hade fixat saken på en kvart utgående från att reservdelarna och verktygen är med i verktygsbacken…
  OCH – fast man släpat verktygslådan + alla lösa verktyg man hittat till platsen är det garanterat att i något skede behöver man JUST DEN manicken som inte kom med i lasset!! Det lär kallas Murphy’s lag.

Kommentarer är stängda.