Skogsarbetet 2020 började

Med en höst som aldrig tar slut (+6 grader långt in i januari) såg det riktigt dåligt ut för skogsarbetet men i dag började vi fälla stockträd. Jag hade sparat en bit alldeles bredvid virkesupplaget där det finns en liten stenbacke. Gallringen har blivit försenad men nu kom biten väl till pass.

Det växer en hel del mossa under träden men marken är så stabil att det går bra att köra där trots plusgrader. Vi har sågat upp vägar tidigare men nu började vi fälla stora träd. Tyvärr var en mängd granar rötskadade så jag misstänker att “gallringen” blir ganska hård. Möjligen måste vi byta till tall för att bli av med rötan (efter 60-100 år).

De första stockarna år 2020

Medan det var varmt och lerigt så passade vi på att lägga ned en brotrumma så det är lättare att köra in till virkeslagret. Det gick bra att gräva i dikets botten med gripen. Dessutom jämnade vi ut upplagsplatsen så den är klar att ta emot nytt virke.

Ny bro in till upplaget
Att gräva med grip …

Det är besvärligt att samla ihop alla skogsredskap och att få motorsågarna att gå. Två av fyra startar riktigt dåligt och går inte på tomgång så det blir att skruva igen. De nya eländiga motorsågarna har inte ens skruvar för inställningarna. “Föra dem till service” ? … Inte har jag tid att köra sågarna fram och tillbaka. Riktigt dålig utveckling. Det var bättre förr.

Vädret har i alla fall varit bättre de två senaste dagarna än på hela hösten. Vi har haft minusgrader men tyvärr lovar de +7 grader igen nästa vecka.

Ovanligt klar himmel och ljust klockan fyra.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

8 reaktioner till “Skogsarbetet 2020 började”

  1. Jo, för de klena stammarna men inte för de grova (över 25-30 cm). Just nu håller vi på att hugga upp vägar och då är det bättre att inte ha på processorn. Traktorn blir då ganska baktung och det är nu mjukt och blött i skogen så jag har helst så litet vikt som möjligt på hjulen. Jag använder lastaren då vi fäller stora träd och sedan plockar jag ihop stockarna i hopar. Jag vill inte heller köra ut tunga lass förrän det fryser på.

  2. Fick fara till kuusamo och ruka för att ställa in kroppen på vintertid. Kan vara farligt att gå från höst till vår när man är ovan.

    Bästa avverkningstiden är månadsskiftet juli-augusti. Marken är torr och vägarna har bärighet.

  3. Japp, man undrar vad som är värre … Där vi nu hugger så går det an (eller gick an före gårdagens regn med +7 grader). Om det fryser på nästa vecka så får jag ut virket i alla fall.

  4. Finns nog ännu moderna japanska nya sågmodeller som har ställskruvar till förgasaren. Behövs ingen USB-sladd för att justera in förgasaren på dessa.
    På köpet så fungerar dessa i alla väder.

Kommentarer är stängda.