11 januari, 2020 av Nisse

Skogsarbetet 2020 började

Med en höst som aldrig tar slut (+6 grader långt in i januari) såg det riktigt dåligt ut för skogsarbetet men i dag började vi fälla stockträd. Jag hade sparat en bit alldeles bredvid virkesupplaget där det finns en liten stenbacke. Gallringen har blivit försenad men nu kom biten väl till pass.

Det växer en hel del mossa under träden men marken är så stabil att det går bra att köra där trots plusgrader. Vi har sågat upp vägar tidigare men nu började vi fälla stora träd. Tyvärr var en mängd granar rötskadade så jag misstänker att “gallringen” blir ganska hård. Möjligen måste vi byta till tall för att bli av med rötan (efter 60-100 år).

De första stockarna år 2020

Medan det var varmt och lerigt så passade vi på att lägga ned en brotrumma så det är lättare att köra in till virkeslagret. Det gick bra att gräva i dikets botten med gripen. Dessutom jämnade vi ut upplagsplatsen så den är klar att ta emot nytt virke.

Ny bro in till upplaget
Att gräva med grip …

Det är besvärligt att samla ihop alla skogsredskap och att få motorsågarna att gå. Två av fyra startar riktigt dåligt och går inte på tomgång så det blir att skruva igen. De nya eländiga motorsågarna har inte ens skruvar för inställningarna. “Föra dem till service” ? … Inte har jag tid att köra sågarna fram och tillbaka. Riktigt dålig utveckling. Det var bättre förr.

Vädret har i alla fall varit bättre de två senaste dagarna än på hela hösten. Vi har haft minusgrader men tyvärr lovar de +7 grader igen nästa vecka.

Ovanligt klar himmel och ljust klockan fyra.

Etiketter: ,

8 svar till “Skogsarbetet 2020 började“

 1. Ifjr skriver:

  Kan du inte använda processoraggregatet för stockstammar.?

 2. Nisse skriver:

  Jo, för de klena stammarna men inte för de grova (över 25-30 cm). Just nu håller vi på att hugga upp vägar och då är det bättre att inte ha på processorn. Traktorn blir då ganska baktung och det är nu mjukt och blött i skogen så jag har helst så litet vikt som möjligt på hjulen. Jag använder lastaren då vi fäller stora träd och sedan plockar jag ihop stockarna i hopar. Jag vill inte heller köra ut tunga lass förrän det fryser på.

 3. Kurt skriver:

  Hade all den här nederbörden kommit som snö så hade vi snart haft 1 m med snö!

 4. per skriver:

  Fick fara till kuusamo och ruka för att ställa in kroppen på vintertid. Kan vara farligt att gå från höst till vår när man är ovan.

  Bästa avverkningstiden är månadsskiftet juli-augusti. Marken är torr och vägarna har bärighet.

 5. Nisse skriver:

  Japp, man undrar vad som är värre … Där vi nu hugger så går det an (eller gick an före gårdagens regn med +7 grader). Om det fryser på nästa vecka så får jag ut virket i alla fall.

 6. per skriver:

  Jakten på odlingsgrödor och pengar går vidare men den här gången blev det som observatör.

  https://www.youtube.com/watch?v=9U6mqg8piP0

  Sånt här läser man inte på LFolk

 7. Skogshuggaren skriver:

  Finns nog ännu moderna japanska nya sågmodeller som har ställskruvar till förgasaren. Behövs ingen USB-sladd för att justera in förgasaren på dessa.
  På köpet så fungerar dessa i alla väder.

 8. per skriver:

  När skogen dör och pressar våra marknader och priser:

  https://www.youtube.com/watch?v=GMc7e3LsZKc