Skräpvinter

Det är januari och vi har haft +7,2 grader varmt. Dessutom regnar och blåser det. Riktigt höstväder av den sämre sorten. Jag följer med vädret och så här ser det ut för den senaste månaden (19 december till 18 januari).

Den blå kurvan är temperaturen

För det mesta har temperaturen varit över noll – bara tre nätter har det varit minusgrader att tal om. Givetvis har skogsvägarna inte frusit i det vädret.

Och bättre blir det inte. Tiodygnsprognosen visar på fortsatt varmt väder med nån ynka minusgrad då och då.

Tiodygnsprognos från 18.1 till 27.1 2020

Det går att hugga på en liten stenbacke bakom den röda ladan som jag sparat just för sådant väder som vi nu har fått. Men det visade sej att en stor del av granarna hade rotröta och det var av den bruna sorten som går långt upp i stammen. Det blir ingen brist på flisvirke till nästa vinter.

En riktigt ordentlig rotröta !

Underligt nog är det inte i de blöta svackorna som granarna har röta utan upp på stenbacken … Vi tar antagligen bort alla granar och lämnar tallarna som fröträd. Det är ingen idé att försöka få granar att växa på den här biten som är full av rotröta. Men jag är inte förvånad för jag minns att vi i tiderna hade kossorna att gå i den här skogen så den kan vara då som rotröta kom.

Och så har hydraulpumpen börjat skramla. Jag beställde redan ny för den gamla är 15 år och Belaruspumpen kostar bara 70 euro. Det kan hända att vi också måste satsa på en ny bränsleslang till min favoritsåg Jonsered 2147 som ibland går riktigt bra men sedan börjar den plötsligt krångla mitt i allt. Likaså behöver gamla Husqvarna 254 ett nytt gummifäste. Den går annars bra men jag tycker inte om att behöva dra 10-20 gånger för att få igång den. Då är Jonsered 2245 betydligt bättre för den startar nästan med första knycket. Litet svag för att fälla men bra såg att kvista med.

Det blir tandläkare på måndag vilket är bra för jag fick tandvärk i går. Då skall jag skaffa mera utrustning för skogsarbetet och kanske en ny motorsåg. I bästa fall är vi tre som sågar och då behöver vi reservsåg – helst en per person så man inte måste åka hem och skruva på sågen. Det tycks bli en usel vinter så alla ljusa timmar på dagarna borde användas effektivt. Jag vill inte såga i mörker i den stenbacke där vi nu hugger. Även om man har pannlampa så kan sågen ta i en sten och då är det färdigt.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

8 reaktioner till “Skräpvinter”

 1. Jo, det har ju litet samma färg. Men granen på bilden var helt tom inuti. Intressant nog syntes det inte alls utanpå att den var rutten …

 2. Dina granar har redan utrymme för kolbindning.

  De flesta av mina ruttna granar kaponerades när man som ung och grön(läs oförståndig) gick i skogsskatteomställningsfällan. Allt skulle ske på fjorton år fast det borde tagit minst 50 år. Medlemmarna gick i kartellfällan.

  Nu i senaste värdering från luften var nyplanterings träden 7,2 meter. Älgen gick hårt åt tallen.

  Nu nya planer för douglasarna om nu planskolan för ut några så de bara finns i broschyren, som förra gången.
  https://www.atl.nu/teknik/manga-fordelar-med-viltstangsel-i-tra/

  https://www.youtube.com/watch?v=R8LuGmzFs7U

  Efter en studieresa lärde man sig att det finns nog svårare träd än våra.

 3. Skräpvinter och skräpvinter. Det beror på hur man ser.

  Odlingen
  När man nu lyckades pricka in den optimala vintergrödan, flerårsvall.

  Uppvärmningen
  Väldigt förmånligt. Sommarens fönsterbyte gav ca 0,6 graders höjning med samma inställning.
  Bergvärmen sänkte försäkringen med ca 200€ och sotningen ca 100€

  Bil och traktormotorslitage mindre än en normal vinter.

  Vägslitage däremot värre, men det går ur skattebetalarnas fickor, om det nu alls fixas upp på landsbygden.

 4. Enligt mig, skall det finnas ett visst flöde, för att kunna kalla en nästan stillastående plattform för blogg.
  Börjar bli lite trött på mig själv och väntar också någon annan skall delta.
  Utan att vara elak så kunde en läsare tänka, när en bonde tex stöter på ett ruttet träd så är det vinterns största och tyngsta projekt. När man nu är infödd i branschen så vet man det flesta bönder är igång dagligen men det borde belysas mera så en bla storstadsbo får rätt info.

  När man nu var med om omställningen av skogsskattesystemet, när det begav sig så nu håller något liknande på att ske. Det nya skattefria aktiekonto upp till femtiotusen euros konto, tills försäljning.
  Nu håller väldigt många finländare och panikköper högdividend finska aktier typ över 3,5%. Utländska beskattas en gång i utlandet, så de är ingen större idè att köpa utländska till det nya kontot.
  Så det är nu ca 30st finska aktier att sätta hit och de är redan övervärderade och dyra. Väntar man ut den här våren får man minst 30% mera aktier till 2021. Har inte sett någon rådgivare varna eller belysa för den här risken/möjligheten.

  Lite lektyr https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006383102.html

 5. Jag vill inte vara småpetig, men bara Sikaflex säger ju i praktiken inte vilken produkt som avses. Själv har jag ibland (enligt principen “man tager vad man haver”) limmat tyglappar med både Sikaflex 11FC och Sikaflex 221, och åtminstone i mitt bruk har 221:an hållit betydligt bättre.

Kommentarer är stängda.