Litet köld och mycket brått

Det har mest varit plusgrader men lördag, söndag och måndag var det minusgrader och då blev det bråttom. Redan med -4 så frös åkern så bra att det inte syntes spår då jag körde med processortraktorn (vikt omkring 6000 kg) över den.

Den skogsbit vi nu gallrar började vi med redan för ett antal år sedan men gallringen blev på hälft. Nu har björkarna och asparna vuxit till sej ordentligt och det blir många kubikmeter av dem. De är både tjocka och i all synnerhet långa. Fördelen med att de växt så tätt är att de är ganska raka och med små kvistar vilket är bra för processorn.

Aspslyet har blivit ganska grovt

Problemet med den täta skogen är att det är svårt att fälla och också att köra genom processorn. Det behövs litet utrymme för bommen på lastaren då man skall sätta trädstammen i processorn. Man måste också få trädet tvärs över körstråket och det är inte lätt för det är ju enklast att fälla längs körvägen och inte tvärs över den. Men det räcker att man får trädet att luta så mycket att man får tag i det med gripen. Sedan får man nog det omkull med lastaren.

Jag är glad att jag valde den stora Farma 8,5 för man behöver verkligen den långa bommen. Den gör det också lättare att svänga trädet (ifall det finns rum) och i värsta fall så lyfter man hela trädet ovanför smågranarnas toppar. Ibland behövs det en hel del svängande fram och tillbaka för att få trädet så det går in i processorn. Visst skulle det vara trevligt med ett kapande och kvistande fällhuvud på lastaren men då behövs en dubbelt större traktor (som är 5-10 gånger dyrare).

På bilden nedan ser man det gallrade området och bakom det ogallrat. Nåja, på det främre området fanns en massa stora aspar så det blev glesare än de andra områdena.

Gallrat (framme) och ogallrat (bakom)

Här är redan både björk- och asppropsar bortkörda. Granarna döljer hur mycket björkar och aspar det verkligen finns men man kan få en liten uppfattning om det på nästa bild där björkarna är fällda och väntar på att bli körda genom processorn.


Björkarna fällda

Björkarna gick ganska bra att köra genom processorn eftersom de var raka och bara hade små kvistar i toppen. Men de var långa och det blev vanligen sex tre meters propsar från varje träd. Asparna var också raka och hade nästan inga kvistar alls långt upp på stammen men i toppen fanns det en mängd grova kvistar och där måste jag lyfta bort toppen och kvista den med motorsåg.

Att fälla var lätt – utom då man måste fälla i motvind eller då trädet lutade åt fel håll. Då tog jag lastaren till hjälp som vippari (fälljärn). Den är stark och det bästa är att man kan skuffa högt upp på trädet. Det är också ett säkert sätt att fälla. Vanligen sätter jag bommen mot trädet och trycker ganska hårt med bommen. Sedan är det bara att såga av det. Man måste bara vara försiktig så man inte sågar av “gångjärnet” på trädet förrän det börjar falla.

Lastaren som fälljärn

Egentligen tog skogsvädret slut i går men jag ville ha den sista knuten färdig så jag klafsade iväg till skogen i dag också. Det blev fula spår på åkern men i skogen var det inte stor skillnad. Men då jag gick hem mitt på dagen för att dricka kaffe (vi är i hemskogen) så märkte jag att det var så mycket vatten på åkern att mina stövlar inte klarade av det. Då menar jag inte att det rann in över stövelskaften utan att det kom in genom hålet ovanför hälen. De nutida plaststövlarna håller ju inte länge utan plasten brister just där stövelskaftet börjar. Skräp kvalitet.

Intressant nog var vallåkern ännu frusen fastän det varit varmt och regnat i dag. Nu blir det inomhusarbeten fram till fredag då det skall bli litet köld igen och då vi hoppas få björkarna och asparna utkörda.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

7 reaktioner till “Litet köld och mycket brått”

 1. Allt går via reviret men jag antar att björkarna blir massaved och asparna flisved. Få se hur priserna utvecklas efter den här vintern. Jag säljer vanligen i början på maj så jag vet inte än vilket pris jag får. Ibland stiger priset i maj och ibland sjunker det.

 2. Har varit och kört ut i grannens 1:a gallring hela dagen. Gick ganska bra i själva skogen. Ytan lite upplöst
  så pinnstubbarna skrapas ju av och börjar sticka upp till fröjd för dom några veckor gamla däcken. Mycket tjäle kan det iaf inte vara för marken sviktade ganska friskt kring stödfötterna. Virket i en 1:a gallring är ju inte så tungt men däremot är utkörningen det när det är tätt och nära till allt överallt så man ska vara på helspänn för att inte skada kvarvarande bestånd. Däremot var det sämre med bärigheten på en nygjord trumma till skogsbilvägen på västerkanten. Fodrades lite “armering” med klenvirke och ris. Lovas lite köld nu till helgen så månne inte allt ska komma sig i traven.
  Hur stor diameter klarar processorn, Nisse? Enligt bilderna tycks den klara rätt kraftiga bitar.
  Stegmnatarprocessorn som jag använder (Naarva) klarar bara 23 cm, men räcker för det mesta till i 1:a gallringar och för vedhuggning.

 3. Den klarar upp till 35 cm men det är nog litet över gränsen. Jag kör sällan så grovt utan sågar av första stocken (eller propsen) med motorsåg. Då blir man också av med rottratten som ibland är besvärlig. Ett par tre meter upp på stammen är ett träd redan betydligt mindre. Man måste också betänka att ett stort och tungt träd frestar på allting så man det håller inte ihop så länge. Därför håller jag mej vanligen till mindre träd. Problemet är att man blivit så lat att man inte ids stiga av traktorn och såga av en stump på ett träd och då åker det ibland litet för grova träd genom processorn. Men om det finns flera grova träd så stiger jag nog av och plockar fram motorsågen. Det är dessutom riktigt skönt att få sträcka på bakbenen emellanåt.

  Vi väntar oss också kallare väder till veckoslutet här. Då tänkte vi köra ut allt som jag kört genom processorn den här veckan. I dag var det sol men tyvärr skall det bli regn i natt. Åkern tycker inte om att man kör med tunga lass i regnet.

 4. Husqvarna 154
  Husqvarna 242
  Husqvarna 339

  Husvarna röjsåg !!

  Fick inte ens en keps på elmia- vood i jönköping av snåljåparna så jag har slutat skryta av dom.
  De går bara nu och drömmer om robotgräsklipparna skall göra resultat i staterna och motorsågarna är väl satt åt sidan från spetskompetensen.

  Med LF´s propagandablads info om löneförhöjning medan resultatet gick från 849 milj till 495 milj
  och stockpriset föll tillbaka till 2010 trendnivå, ja vad ska man säja då. Lika bra att spara virket till ugglor och mossar och annat trevligt som rör sig i skogen.

  Finurliga finesser https://www.youtube.com/watch?v=sat_A_2-2VY&list=RDCMUC3hvHH5e-m-KPY3y84Xb56g&start_radio=1&t=0

 5. Glömde dagens tips i dess tider.

  Ha lite löspengar hemma så det finns när det riktigt strular till sig !

 6. Nu skall man inte göra sig lustig på andras behov, men nog glädjer det en skogsägare att man kan tillfredsställa andras behov.

  Njut av filmen och bilden:
  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/nyt-sita-vessapaperia-miksi-ihmiskunta-turvautuu-hadan-hetkella-wc-paperiin-paniikki-paljastaa-psykologiastamme-kiinnostavia-asioita/5ed3bbc0-8d01-497c-bab2-ea91c4ddcd6a

  Det var någon här på bloggen som förutsåg något i den här stilen. Förut gick tidningspapper ann men nu i en digitaliserad värld är de svårare.

  ps nu ett tredje försök med captcha

Kommentarer är stängda.