Va e de som händer?

Här ute på landsbygden går livet sin gilla gång, vi packar grönsaker för försäljning ur lagret, kör några motorsågstankar i skogen, förbereder oss för inkommande odlingssäsong, äter och sover. Skulle det inte vara för medias rapportering skulle man vara mer eller mindre ovetande om det kaos som råder runtomkring, så vad är det riktigt som händer?

Vill på inget sätt förringa hotet som coronaviruset utgör för hälsan för de som drabbas men man häpnas över de uttryck som oron verkar medföra. Det som jag mest förundrar mig över är denna hamstring av toalettpapper, det verkar ju vara mer eller mindre frågan om liv eller död om pappret tar slut. Jag skulle nog vara mer orolig över om det man stoppar i sig tar slut än om det som kommer ut, stoppar man inte in något så kommer det ju heller inte ut något, eller hur. Och tar nu pappret slut så finns det väl andra lösningar, man behöver inte ens vara speciellt kreativ. Eller är det så att det finns någon alternativ användning av pappret som jag inte känner till och som gör det så åtråvärt? Nåå, det lär också hamstras av det som man ska stoppa i sig, dottern rapporterade att det på Prisma rådde närmast julhandelsstämning igår och folk fyllde kundvagnarna till brädden varpå det blev glest i hyllorna. Och visst har vi också märkt att varor går åt i högre utsträckning än vanligt. Vi har fått lite tilläggsbeställningar och speciellt de större förpackningarna verkar gå åt.

Här i landet behöver vi ändå inte vara speciellt oroliga över att maten tar slut, tacka bönderna för det. Vi har relativt god självförsörjningsgrad på de flesta basvaror, det är lite sämre ställt i vårt västra grannland. Visst importeras det en hel del hit till Finland också men inte i samma utsträckning. Jag brukar få lite information om vad som erbjuds i Sverige och i senaste rapport var det mesta importerat. Frukt kommer ju på traditionellt vis från sydeuropa, Marocko eller Sydafrika men också stor del av grönsakerna är utländska. Gurka och paprika från Spanien, tomat från Marocko, purjo från Holland, vitlök från Kina och zucchini från Turkiet för att nämna några exempel. En del rotfrukter och kål menade man att till största delen var svensk vara under de närmste veckorna. Året runt odlingar av tomat, gurka och sallat är inte lika allmänna där som här i landet. Kanske kan viruseländet föra det goda med sig att man i ännu högre grad uppskattar att det finns inhemsk produktion som klarar av att försörja befolkningen i en krissituation.

Som sagt här på vår lilla arbetsplats jobbar vi på som vanligt så ingen orsak att hamstra grönsaker så länge som vi är friska och hålls på fötterna. Däremot verkar det mera problematiskt på större arbetsplatser och inom restaurangbranschen drabbas företagarna av att folk avbokar tillställningar. Också skolor och daghem kan likt i många andra länder bli tvungna att stänga för att minska på risken för virusspridning. Det här fick mig att fundera om det inte vore bäst att liksom under semestertiderna stänga allt utom de livsuppehållande verksamheterna för några veckor. Dagis och skolor tar sommarlov och lärare, tjänstemän och industriarbetare tar ut sommarsemester för att på så vis kunna ta hand om de lediga barnen. Det är ju en fin tid på året att umgås inom familjen man behöver ju inte nödvändigtvis isolera sig i hemmen framför datorer och tv-apparater. Man kan ju pyssla i trädgården, beskära träd och buskar eller röja i skogen eller överlag röra sig i naturen där det inte finns samma risk att smittas som om man rör sig i större folksamlingar. Njuta av vårvädret är väl bättre än att rikta misstänksamma blickar åt hostande medarbetare ute på arbetsplatserna och slippa oroa sig för att barnen tar hem smittan från skolor och daghem?

Det har uppmanats att man gör förändringar i sina vanor men jag hittade just inget i rekommendationerna att förändra så jag fortsätter nog som förr med lite grönsakspackning, maskinreparationer, skogsarbete och förberedande av kommande säsong. Det mesta gör jag ensam och jag har uppmanat mina arbetare att dom också håller sig inom familjen under sin lediga tid. Att noggrant tvätta händerna hör ju till rutinerna för oss som hanterar livsmedel så det är inget nytt. Vi hoppas nu att det hela ordnar sig och går över eller att man hittar vaccinationsmöjligheter och att sjuk- och hälsovård klarar pärsen.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

21 reaktioner till “Va e de som händer?”

 1. 0,00003% av Finlands befolkning har smittosymptom av Corona! Risken är att man skjuter av ammunitionen innan man har målet i sikte och sedan inte har tillräckligt med ammunition att ladda om med.
  Panikångest är väl det ord som ligger närmast till. När man karantänat hela halva samhället och hållit tillbaka några veckor tror jag att risken är väldigt stor att det är först då det verkligen bryter ut (om det nu gör det). Lite som att dämma i bäcken och sedan öppna. Kinas fall av smittade liksom resten av världens kan inte ens räknas i promille. Att gå ut med att 30% av Finlands befolkning kommer att vara smittade inom 2 veckor får de som sagt det stå för!!!
  Corona är förresten ingen ny företeelse inom djurvärlden iaf. I veterinärintygen för export till Malysia, Indonesien och Taiwan fodrades i tiderna veterinärintyg över Corona. Likaså när jag exporterade avelsdjur till Krasnodar, Ryssland.
  Christer, (och alla andra bondbloggare) värm upp bastun till 80 grader, bada ordentligt i minst en ½ timme,
  gurgla i Pohjan Poika (59%) och vill man vara på den säkra sidan, svälj!
  Bästa decinfektionen, för viruset tål inte värme särskilt bra och ej heller sprit!!

 2. En del folk tror man kan beställa mat och förnödenheter från butiken på nätet och så levereras det till dörren i trapphusen på kvällen. Femtio stycken hushåll kanske men femhundratusen hushåll nog lär man få vänta.

  Själv har jag wc papper för tre år hittills, börja på 5,90 nu var samma sort 8,90.
  Sedan brukar det komma någon strejk nu och då. Snart stängs kanske även hamnarna. Kalla mig irhjärna det kan man ta.

  Penga systemet är nog så bortrådda i världen nu som det kan vara, när storpojkarna leker.

  Mitt nya aktiesparkonto är på -33% medan upm ännu är +90% Det gäller att ha is i hatten.
  Håller på och säljer jordfräsen för att få loss kapital. Har numera lättare jordar så den blev överflödig.

 3. Förvånades också storligen igår när vc pappret och stor del av torrlivsmedlen var slut på Prisma i Jeppis. Visst kan det vara bra med lite reserver, men att hamstra så att man har papper för ett år förstår jag mig inte på. Åtgången blir väl inte större fast man råkar bli sjuk någon vecka? På landet är man kanske överlag bättre förberedd vad gäller maten, man har potatis i källaren och en frysbox med älgkött till exempel.

 4. När människan känner sig hotad så kommer irrationella reaktioner, typ som om att torka sig i rumpan skulle vara det primära. Har fått några bevingade ord någon gång via mina utrikesaffärer som t.ex när Putin kom på tal med Sergey så var kommentaren: ” han har fattat att tar du bort maten och brännvinet från människan tar hon till vapen”! Tror det ligger ngt i det. För hockeyintresserade så är det killen i ryska landslagstruppen med Kalinin på ryggen som är Sergeys son. Liksom av min agent i Estland när Putin gick in i Ukraina och mjölkpriset halverades över en natt och jag undrade hur det ska gå med Estlands lantbruk
  eftersom över 30% gick på export till Ryssland och EU införde sanktioner. “Kom ihåg en sak Micke, handeln är som kärleken, den är evig, endast föremålen och kanalerna varierar”. Dessa EU sanktioner ledde för övrigt inte till ngt annat än att EU:s bönder och livsmedelsindustri fick Svarte Petter och eftersom man glömde att begränsa know-how så var holländska och danska firmor snabbt på plats och byggde upp Rysslands livsmedelsproduktion så idag är man snart självförsörjande. Smarta killar våra EU-delegater!!!

 5. Restaurangbranschen får nog satsa på catering och hemkörning de närmsta månaderna, det borde det finnas efterfrågan på! I många länder kan en stor del av befolkningen permitteras, eftersom många inte har marginaler så kommer många snabbt få ont om pengar, även många företag kommer snabbt att få det svårt. I Norge vill regeringen hjälpa de drabbade flygbolagen, så de avskaffade flygskatten, men samtidigt rekommenderas ingen resa!

 6. Även om varor skall transporteras som vanligt så påverkas den ändå av stoppet av passagerartrafik. Den Norska laxen till Nordamerika och Asien går huvudsaken med passagerarflyg, de kan byta till fraktflyg men det kommer att kosta mera. Vi importerar mycket exotiska grönsaker som sparris, färska sockerärtor och bönor från Peru och Mexiko, exotisk frukt och bär från Chile, Mexiko och Sydafrika.

 7. Om det enbart vore coronavirus men det finns andra saker också.

  Våra banker som varit med och tvättat pengar i baltikum åt en självnyutnämnd evig kejsare.
  Blir det inte rätt jaktplan kan bankerna förlora rätten att handla med dollar av en p-kandidat.
  En stor del av våra affärer sker i dollar.

  Den som i stort sätt sitter på världens medicinfabriker kan ha väldigt stort intresse att sälja vaccin åt alla mot en sån smittsam sjukdom.

  Oljepriskatastrofen när storpojkarna inte kommer överens. Väldigt mycket värdepapper har anknytning till olja och oljepris och oljeproduktion. Sätter hela värdens ekonomier i gungning. Det finns risk för kedjereaktion när alla käglor börjar komma i gungning.

  När vår eu gränstestas med flyktingar.

  Världen börjar ha för många eviga kejsare som inte kan tas bort med val.

  Då är det bra med bönder och rent och inhemskt WC papper mm!

  https://www.youtube.com/watch?v=VpUZJMF6xxU

 8. Norska avskaffandet av flygskatten när resorna stoppas kan väl jämföras med finska bankers uppmaning att inte besöka bankkontoren utan sköta ärenden över nätet. Vadå besöka? Vilka kontor…? Finns ju nästan inga banker som har öppna kontor mera, om man nu inte råkar få audiens hos höga vederbörande mot betalning förståss! Kontanter fås ju heller inte från banken så… so what? Dagens bankverksamhet mot kund kunde gärna skötas som en tilläggsfunktion i t.ex R-kiosker. Snart är det endast en bank ägd av ett
  affärsandelslag som har ett ansikte mot kunderna.
  Norska laxen kommer säkert att få problem när den inte kan flygas till Thailand för att rensas och förpackas och tillbaka till Europa för försäljning. Bara bra! Kanske våra fiskare får småningom lön för mödan.
  Precis som Christer så tror jag (är säker på) att den inhemska produktionen och konsumenternas syn på den
  kommer att få det lyft som den är så väl värd pga av denna hysteri. “Finns int na som e så gälit så int e har na gott me se”!

 9. Det finns risk att det blir som för den som pratade och pratade om att vargen kommer utan att den kom, sen när den verkligen kom så va det ingen som reagerade på varningen längre.
  Har funderat lite på varför det inte va samma pådrag när t.ex. svininfluensan härjade. Är denna så mycket farligare eller döljer myndigheterna nåt fakta?
  Vad gäller spriten så undrar jag om det är så att den ska användas utvärtes så länge man inte smittats men invärtes när man fått viruset, eller?

 10. För den som bara har telefonaktie så spelar det inte så stor roll om börsen går upp eller ner, så på så vis har man ett bekymmer mindre 🙂
  Men ska nog tvätta ur lite oljetankar i veckan tror jag, ska botten vara nådd nu eller faller det ytterligare?
  Staten är nog i blåsväder nu då priserna faller, moms och accisintäkterna minskar. Så vi får nog behålla potthålen i landsbygdens vägar är jag rädd.

 11. Det blev nog att leverera lite tilläggsbeställningar grönsaker också idag. Butiksbiträdet menade att det började närma sig midsommarförsäljningssiffror.

 12. Joo, utan en strategi på förhand så blir det lätt så. Det noterade jag i samband med branden här då frugan räddade några gamla kläder från omklädningsrummet i stället för kontorsmaterial och vår gästbok från vår start tillsammans. Själv gjorde jag också en del dåliga val, panik är aldrig bra.
  Ja vad ska man säga, i krig och ofred ja t.o.m. i schack offrar man bonden för att rädda kung och drottning. Lite likadant med sanktionerna. Helt klart förstår man Putins agerande, om inte väst vill sälja mat så odlar man den själv. Rysslandsmarknaden blir nog aldrig vad den varit trots att sanktionerna skulle slopas för nu har Putin satt maskineriet i skick.

 13. Joo jag lider med restaurangbranschen, såg den lokala krögaren meddela att på några timmar hade han fått 150 avbokningar. Sånt svider och inte lär han få nån kompensation. Kan också komma att påverka mina leveranser eftersom vi levererar en del till restaurangerna nejden. Det kan eventuellt i mitt fall uppvägas av ökade inköp i butikerna dit vi också levererar om folk börjar göra mera mat i hemmen.

 14. Tillsvidare lär väl varutransporterna fortgå. Om det riktigt kniper får dom väl byta dragbil vid gränsen så att chauffören stannar inom landet.

 15. Ryska staten stöder idag jordbrukarna ngt helt otroligt. T.ex för jordgubbsodling i tunnlar kan fås t.om 85% i investeringsstöd (de Du Christer) och resten som väldigt förmånligt lån.
  Mina kunder, Sergey och Oleg arrenderade 1200 hektar utanför St: Petersburg för 36€/ha och får ca 75€/ha i stöd bara för att hålla marken. Nätt peng just for nothing! Produktionsstöden kommer sedan till beroende på vad man producerar. Kommer att fodras mycket blod, svett och kanske tårar innan markerna är i brukbart skick när man har utgångsläget att sedan Sovjettiden har inget gjorts. Landskapet lika platt som Söderfjälin och utfallen t.ex och större vattendrag orensade.
  Angående användningen av decinficeringsmedel mot Corona så: Sätt bastun på 90 grader (viruset tål värme dåligt) bada som fan i minst en halv timme. Efter bastun, gurgla i 59% Pohjan Poika alternativt österrikisk Stroh rom och vill Du vara på den säkra sidan SVÄLJ! (över 43% alkohol tar t.om HIV instrurerade mig en spanjor. Saga eller sanning, men trevligt att pröva!)

 16. Jaa du Micke, som jag skrev så sätter nog Putin igång den egna produktion när väst inte ville leverera.
  Trots goda villkor så stannar jag nog kvar här med mossen, gräftan och Paavo 🙂

  Borde helt klart renovera bastun klar nu samt se vad som finns i skåpet 😀

 17. Då var det så då. Bonden packeri/förädling, transport och butik. Sjukvård och apotek.
  Några andra på jobb och lite distansjobb. Det gäller att hålla nyckelpersoner vid liv.
  El och vatten fungerar ännu och inget hotfullt vid (ösx)gränsen.

  Sent tjugotal morfar mfl återvänder från canada och börsen föll 97%

  Krigstiden. Två men beger sig söderut för att få tag i petroleumburken som blev kvar i sälbåten som blev fast
  i packisen och fördes med drivisen till räfsö. Mot b-borg frön öb. Spritkanistern blev hittelön, båten blev ett vrak men petroleumburken kom hem.

  Nu är det coronalama. Ännu i dag for skolbussen.

 18. Det finns illvilliga krafter igång här som (efter att ha läst decinfektionsinlägget) påstår att Pohjan Pojka ska slås på bastuugnen för att få optimal effekt. Tycker själv att detta tangerar gränsen för alkoholmissbruk men har en grundtanke iaf. Blir ju på sätt och vis både invärtes och utvärtes decinficering i och med inandningen!
  Ryska jordgubbsodlingen blev jag tillfrågad om jag ville vara med, men “fisikontn” våga int. Harmar idag för
  killarna gör goda pengar och med Moskva nästgårds så är ju marknaden tryggad. Titt som tätt tror jag att vi glömmer att vi har en stad (St Petersburg) som har mera kunder än i hela Finland och ett antal kilometer b ort Europas största stad Moskva. Där har vi potential!

 19. De har flyttat domänen bondbloggen.fi så IP-adresserna har ändrats. Jag hittade en kommentar i skräpposten som jag satte tillbaka. Är det den ?

Kommentarer är stängda.