Kanske blir det inte mera vinter än så här?

Det är inte bara med skidåkandet det är svårt att få rutiner i vinter, även med skogsarbetet blir det lite från och till. Det är ju redovisningstider så här års och som vanligt sparas det till sista stund men nu är i alla fall momsen betald och sonens dödsbo deklarerat. Min egen deklaration har jag ännu nån vecka på mig att färdigställa. Bouppteckningen är sammanställd och så är det några verksamhetsberättelser gjorda också. Lagren börjar vara inventerade och odlingsplanerna mer eller mindre fastslagna så hög tid är det att få förnödenheter som fattas skaffade. Man vet ju aldrig men bäst det är så blir det en tidig vår trots att vi nu haft några dagar med lite kallare väder och fått en decimeter med snö. Att våren kan komma snabbt ger också senaste tjälmätning vid handen, det fanns blott 14-16 cm tjäle på åkerns mätpunkter.

Några dagar har jag ändå lämnat skrivbordet för att bruka motorsågen så lite virke ligger i skogen och väntar på utkörning. Hittills har det varit i lite blötare laget trots att jag valt att gallra längs de stickvägar som går på fastare mark. Det är ändå alltid nåt vattenhål här och där och i en första gallring i lite senare laget så är tallarna lite uppkörda och det blir inte så mycket till risbädd trots att man försöker samla allt ris till körstråken. Dessutom är kvistarna ganska klena så dom bär dåligt, hade hoppats på lite mera snö för får man den att frysa ihop med riset blir det liksom lite armerat och bär bättre. I övrigt så har det ju varit fint huggarväder, det torkade upp lite då det blev någon minusgrad så det har varit torrt och fint att jobba när det är snöfritt. Förundrar mig lite över hur svag jag blivit, så dålig form och kondition har jag väl ändå inte. Började faktiskt fundera om virket är fuktigare och därmed tyngre än vanligt då rotsystemet är ofruset och träden har möjlighet att ta upp vatten? Eller börjar åldern ta ut sin rätt?

28.02.2020. Virket väntar fortfarande på utkörning.
Man har nog fått tanka sig själv lite oftare än vanligt i “vintervärmen”.

Så så mycket bättre än så här blir det kanske inte då vädret lär ska bli varmare igen. Långtidsprognosen lovar ändå åter lite kallare väder i slutet av nästa vecka men det är kanske inte mycket att hoppas på. Så jag tog fram skogsvagnen ikväll efter att ha kört opp lite spår i hopp om att det tar ihop lite de närmaste nätterna. Det var lite spännande att provköra vagnen då jag minns att jag hade lite strul med svängen på bommen i våras. Den gick bara halvvägs runt då jag kopplade ur och jag befarade att jag hade liknande problem som Nisse haft på sin kran det vill säga att kuggkransen gett upp. Det skulle i och för sig inte vara så konstigt då den utsattes för stora påfrestningar senaste vinter då man rev och slet i vindfallena. Kran som jag brukar har 360° svängning men gick blott 180° då senast. Lite förvånad blev jag när den gick hela varvet runt när jag nu kopplade i, saker brukar inte reparera sig självt. Men lyckan blev kortvarig för några svängningar senare var det stopp halvvägs igen. Det verkar ändå som om kuggkransen är hel så kanske är det nåt med hydrauliken i alla fall. För om man satte svängen i flytläge och snurrade runt kran för hand så gick det att åter svänga några gånger innan det tog stopp. Jag har dock lite svårt att förstå hur det skulle vara möjligt men får väl försöka dra ur cylinderhylsorna för att kolla tätningar och kuggstång.

Sprängskiss på sväng och kuggstång med cylindrar.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

6 reaktioner till “Kanske blir det inte mera vinter än så här?”

  1. Det är problematiskt med den här “vintern”. Värsta jag varit med om. Men nu gallrar vi och kör ut genast. Jag funderade länge om det skulle löna sej med två lastare men nu då brorsan kör ut så kan jag köra med processorn så mycket jag hinner.

    Tyvärr misstänker jag att kuggkransen är sönder. Du verkar ha enkel vridningskuggstång och då blir påfrestningarna stora. Du har väl dragit till spännskruven för kuggstången ? På min gamla Nokka så fungerade vridstången också ibland men till slut så var det bara att inse faktum. Jag bytte faktiskt vridkrans men det hjälpte inte för ramen var för svag och så gick vridningen sönder genom att ramen gav upp. Nu har jag dubbla vridskuggkransar på de nya lastarna. Fyra cylindrar tillsammans och vridningen är inget problem på dem.

    Här är det -3 grader just nu så jag hoppas på bättre vägar i morgon och tre dagar framöver. Vi har massor med björk och asp att köra gallra bort.

  2. Det finns risk för det joo, får väl lyfta tornet och kolla. Kran är från 1986 så den är avskriven men har nog fungerat bra tills nu. Enkel kuggstång utsätts för stora påfrestningar och visst har jag justerat stödklacken nån gång men noterade nu när jag läste igenom bruksanvisningen att man borde släppa efter när man smörjer och dra till igen efteråt för att säkra smörjningen. Det har jag nog syndat med.

  3. Apropå bokföring och momsdeadlinen för den som gör det en gång i året, som är allt för nära.
    Man hinner knappt få alla sammandrag innan deklarationen skall vara klar och så överraskas man av jättehög moms tycker man. Före det har pensionspremien tömt hela kontot och löspengar har det varit brist på så länge jag kan minnas. Svårt att få in någon skörd, mjölklikvid eller lön däremellan. Den senaste skogsavverkningen är ännu ogjord pga strejken. Lite missnöjd med ett skogsreseavdrag som blev samma som för en pensionär som gott i lönearbete och aldrig jobbat i sin skog, men ärvt som pensionär och jag då som gått i “över 60 dagar i skogen i året klassen” hela mitt verksamma liv. Lpa hade en sådan benämning en gång i tiden.
    Jag då som jobbat med allt från frö till dividend i skogen. Nå man kan väl överklaga, men man väntat sig lite sunt förnuft på rättvisan, i synnerhet när det gynnat en själv.

    Sonen har nu gott om i lön, något som inte är så lätt att acceptera för en far som tycker man vet, kan och varit med om allt. Det är väl trots allt bra.

  4. Joo, man borde börja mata in redan från nyår och inte spara till februari, kollade just att lite på 1000 verifikat och 17000 poster matats in i bokföringen så det tar sin tid. Äldsta dottern har fått göra grovgörat där, jag gör bara en kontroll av sånt som hon tycker är lite oklart. Försäljningsverifikaten finns ju färdigt inmatade i faktureringsprogrammet så dem behöver hon inte skriva på nytt utan bara göra reskontrakontroll och flytta över till bokföringen.
    Sen är det ju lite märkligt att LPA’s pensionsbetalningar ska göras just före momsbetalningen så det gäller att budgetera så att det räcker till.
    Det är lite lika här, de anställda har högre lön än VD:n. Det brukar väl vara omvänt men följer man kollektivavtalet så vill det bli så. I och för sig så är inte lönerna så höga i denna bransch men det finns inte så mycket att ta av heller.

  5. Kanske inte så vintrig vinter men den håller nog på att bli en av de mera spännande om man säger så.

    https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006430977.html

    När det dyker upp något som inte bryr sig om land, språk eller partigränser. Måste väl gå ända till krigs och efter krigstiden senaste gång när folk i lite större mängder fick gå omkring och vara hungrig. Då frågar man inte vad en vara är producerad eller vad den kostar. Sannolikheten att få tag i den om den är producerad i eget land eller egen närregion. Finns det kvar några bönder i vår närregion eller har vi redan svält ut den som skall se oss själv med med. Blir större skaror hungriga så sätter sig stora folkmassor i rörelse kanske också någon tar ett vapen i hand.

    Nu gäller ännu att mota olle i grind.

  6. Dagens tips.

    Kolla brännoljepriset varje dag den här veckan(veckorna) och när den är som lägst ,beställ om finansieringen är ordnad.

    Köp aktier.

    Sälj för allt i värden inga aktier.

    Fyll på i skafferiet.

    Allt sker dock på eget ansvar!

Kommentarer är stängda.