De fagra blomsterängar

I går var det åter en skolavslutning. De som nu går i skolan kan om 70 år berätta att det var en ganska ovanlig avslutning utan de stora festerna. Vårt äldsta barnbarn slutade i högstadiet (fast det kallades mellanskolan på min tid) och skall börja i gymnasiet och vi drack faktiskt kaffe (utomhus) för att fira det.

Vår fagra blomsteräng

Vädret slog om och från en ganska kall vår blev det varm sommar. Jag är riktigt nöjd med såningstiden för det brukar vara stekhett i hytten – men inte i år. Nu är det också bra med värme och torka för jag skall fortsätta med taklagandet på baksidan.

Nackdelen med sommarens ankomst är att gräset, alltså ogräset, växer fort. Jag tror nästan det blir tio centimeter längre för varje dag. Och så måste man plocka fram gräsklippare och trimmer och försöka få igång dem. Det är en sak som jag avskyr. Gräsklippning är det mest onödiga arbete som finns och gräsklippare är de värsta maskiner som finns. De har ståltrådar och små plåtar och ynkliga fjädrar som skall reglera motorn men aldrig gör det.

Om brexit skulle få till stånd att det aldrig mer kommer B&S över Engelska kanalen så understöder jag det. De eländiga motorerna har dessutom varenda skruv med tums gängor så man måste köpa dem som reservdel. Nu är det torrt och man borde bygga och laga taket förrän regnen kommer och så måste man bråka med de här skräpmaskinerna. Jag tycker inte om att skruva med maskiner som använder mindre nycklar än 19 mm (17 och 13 bara i specialfall).

Ena röjsågen har trimmer och den är ganska effektiv men i början darrade den något förfärligt. Då jag började se på trimmerhuvudet så saknades en bricka som centrerar det men till all tur fanns den i trimmerlådan så nu går den att använda.

Den andra röjsågen har klinga och den behövdes också för att få bort allt sly som växt upp bakom huset. Och så tog jag bort en gammal häck. Det tog ett par dagar att röja upp en väg så jag kan köra med traktorer till baksidan av huset och en halv granhäck strök också med. Två riktigt stora lass med kvistar kördes till kvistarnas gravgård i en skogslagg.

Gammal granhäck

Granhäcken är också på listan för förnyelse. Den är planterade före min tid – troligen på 1930-talet. Det går inte att klippa ned en granhäck så det är bara att plantera ny. Vi vill nog ha en granhäck mot norr. Den skyddar mycket bra mot nordanvinden även om den inte ser så vacker ut. Nåja, den ser bättre ut nu då den fått växa fritt än då vi försökte klippa ned den. Men vissa kvistar kom 4-5 meter ut från häcken så den tar mycket plats.

Nu gäller det att komma igång med takarbetet. Det är bråttom nu då det är fint takväder för det är för sent att ha bråttom då det börjar regna. En stor fördel med baksidan av huset är att det är skugga största delen av dagen. Men där finns ingen balkong som på framsidan där vi förvarade verktyg och material. Man kom också bekvämt upp på ställningarna från balkongen. Nu skall det klättras på stegar hela tiden. Frontlastaren tänkte jag använda som materialhiss men trots att den lyfter ganska högt så är huset ännu högre.

Hissen

Stolparna från framsidan kan jag använda på nytt för ställningen och likaså annat virke. I fjol sågade jag så mycket takvirke att det borde räcka för baksidan också. Det gäller bara att sortera allting och försöka komma ihåg vad som skall vart. Ställningarna blir annorlunda nu och jag kanske måste bygga dem i två våningar på grund av det brutna taket.

Lilla hjälpredan

Huset är högt. Den lilla lastaren räcks inte upp alls så jag måste nog ta den stora till hjälp då jag vill ha material upp på taket. Men den fungerade bra för att ställa upp stolparna. Och skogsvagnen passar bra till att köra virke med nu då jag fick styrningen att fungera.

Här är det torrt överallt och brodden skulle behöva regn. Det är inte så bra för taklagandet men jag behöver inte fundera på saken desto mera för vädret blir vad det blir i alla fall. Om det regnar så har jag mycket regnvädersarbete i verkstaden.

Och så kan vi alla på behörigt avstånd sjunga den ursprungliga texten från år 1695 (ur Svenska Akademiens arkiv):

Den blomstertid nu kommer
Med lust och fägring stor,
Nu nalkas ljuve Sommar,
Då gräs och örter gror.
Den blida Sol uppvärmer
Allt vad har varit dött ;
Då hon oss skrider närmer,
Blir det på nyo fött.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

12 reaktioner till “De fagra blomsterängar”

 1. Vår hela hushalva inklusive gård tar samma utrymme som bara några granar i en er häck 🙂 Det är mycket intressant att läsa om era bestyr.

 2. Det är den stora fördelen med att bo på en gammal bondgård: Hur mycket utrymme som helst. Men så är det också en massa jobb med att hålla allting i skick. Det lyckas förstås inte att ha lika snyggt som på en liten tomt utan man måste göra det viktigaste jobbet först och låta de mindre katastroferna bara vara … Jag jobbade och bodde i Helsingfors i 35 år och vi hade en liten tvåa med en bakgård med en bänk så det var skönt att flytta hem till byn igen då barnen började skolan (i byn förstås). Det var nyttigt att uppleva stadslivet emellanåt – man uppskattar livet på landet så mycket mera efter det.

 3. Nej, man bör inte klippa mera än granens årsskott. Men gör man bara det så kontinuerligt varje år så kan man ju få en riktigt fin och tät granhäck!

 4. Jag håller med Dig Nisse om Briggs&Stratton. Vore en stor gärning för mänskligheten om vi slapp dem! Om de går igång så är det bara fullgas och tomgång, vibrerar och lever till.
  Vad trimmrar (svischor) beträffar så är jag rätt övertygad om att dessa uppfinningar är vår herres svar på människans synd. Sällan har så små maskiner förorsakat så mycket vrede och svordomar som dessa.

 5. Jo, det är alldeles rätt. Men då man har bråttom så blir det lätt flera år emellan (jag jobbade i H:fors i 35 år) och därefter är det problem. Fördelen med andra häckar är att man kan såga ned dem och så kommer de upp ännu snyggare. Men vi vill ha granhäck därför att den är grö och tät året om.

 6. Vår batteritrimmer rörde sej inte alls och då jag skruvade sönder den så var enda felet att gräset hade LIMMAT fast motorn helt och hållet … Det hade kilat sej in under trimmerhuvudet så enda möjligheten var att skruva sönder alltihop. Sedan fungerade den bra (eller så bra en sådan pluttifnatttrimmer nu fungerar). Det är litet annat med en stor Husqvarna 345 röjsåg med trimmerhuvud och grov stjärntråd. Med den kan man nästan gräva diken.

 7. Jag njuter av tujor på vintern och lindar och hästkastanjer på sommaren och så har vi två ekar men de tar nog till nästa generation innan någon märker att de växt till sig.

  Om någon tänker köpa en stiga gräsklippare så är mitt råd gör det inte. Jag gjorde det men alla gånger i år har jag fått ta till gamla husqvarna 1989 med ny motor. Stiga nya akkun gick söner med 0 graders förvaringstemperatur men gamla husqvarna höll i samma garage. Har också elektronisk start av skärbordet men första busken tog livsglädjen av microbrytaren. Kallstart vajern reagerar inte ända till förgasraren och alla remmar är utbytt + mycket elfel och då är den så gott som oanvänd.

 8. På vår sittgräsklippare gick vevstaken av strax efter att garantitiden gått ut. Blev att sätta helt ny motor. Den var måttligt körd och oljan bytt enligt rekommendationerna. B&S även där.

 9. Den enda B&S som startar bra har det felet att den stannar då den blir varm så det blir massor med kaffedrickande medan man väntar på att den skall svalna. Ibland måste man vänta till nästa dag så det går inte fort att klippa med den.

 10. Nu kom jag på att så var vår också, eller den starta inte alls. Cylindern är sliten så det blir ingen kompression.
  Pratade med en riktig småmotorreparatör och han försökte slipa upp cylindern men det fanns ingen yta alls att tala om. Cylindern var gjuten av kvicksand eller något sånt lösaktigt material. Alltså b&s.

 11. Värmen de senaste dagarna har satt fart på blad och blommor.

  Det är nu tredje våren som är mycket torr. Valletableringen har varit mycket problematisk för att få alla”sju” sorters småfrö att gro. För min del är klövern dominerande och maskrosorna kommer väldigt starkt. Det finns väldigt mycket maskros i år på åkrarna överlag. Åtminstone är de mycket väl synliga.

  Det är nu tredje våren som är mycket torr(hos oss) bör väl tilläggas. För skogsplanteringen är det mycket utmanande att få plantorna att rota sig.

  Hörde att flera odlare är funderande inför ogräsbekämpningen, vid fuktigare väder blir resultatet mycket bättre.

  Naturlig vädervariationer har alltid förekommit så någon hysterisk klimatförändring må vara osagt.

Kommentarer är stängda.