Varning för vägbygge …

Eftersom jag inte blev blind ännu av ögonoperationen men måste sitta och göra ingenting så tänkte jag försöka göra en välbehövlig uppiffning av Bondbloggen. Därav varningen för vägbygge. Om det går bra så märker ni knappast nånting men om det går illa så kan Bondbloggen hicka och hacka, se underlig ut eller rent av krascha. Bara så ni vet.

Ingenting kan fungera utan problem hur länge som helst – inte en väg, inte en maskin och inte heller ett program som i det här fallet är WordPress. Det kommer uppdateringar i jämn takt och man måste uppdatera för det kan vara skurkar som hittat en sårbarhet som förorsakat uppdateringen. Det vore förvisso skönt om man kunde fortsätta som förut men det går alltså inte.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

7 reaktioner till “Varning för vägbygge …”

 1. Vägbygge är det med bonden som står krokigt med skyffeln och petar i gödselhögen.
  Sådant märke borde vara på alla landsbygdsvägar där gropar titt som tätt lappas utan någon egentlig grundförbättring.

  Har nog förstått hur mycket jobb det är att hålla igång ett system (tex en blogg)

 2. Det var därför jag satte in allmänt varningsmärke. Fast visst är en blogg en slags väg också. Just nu kan vi nästan enbart kommunicera via nätet på grund av smittorisken. Så det är litet vägbygge jag sysslar med …

  Alla system ändras hela tiden och jag måste lära mej nya språk hela tiden. WordPress är inte detsamma som det var för 10 år sedan och jag har en hel del att sätta mej in i innan jag kan få det uppdaterat. De två senaste åren har taklagandet och andra reparationer tagit så mycket tid att jag märker att jag blivit efter i utvecklingen på datasidan. Men till all tur finns det en massa fina råd på nätet hur man skall sköta det ena och det andra. Problemet är bara att det tar tid att hitta allting.

 3. Tack för att du tar dig tid, Nisse. Du är en klippa i detta fall också!
  Lite retar det mig också att allt förnyas hela tiden, om det skulle bli bättre så skulle det vara sin sak men oftast görs förändringar bara för förändringens skull. Det kallas viss modernisering men är i många fall bara sysselsättning.

 4. Det är arbetsamt att följa med men i vissa fall går det bara inte att hålla sej till det gamla systemet. Det upptäcks nya sårbarheter och så kommer det nya versioner som täpper till dem och efter några år så fungerar bara inte det gamal mera. Det är bäst att hänga med hela tiden för sedan blir det en så stor klyfta att man får arbeta hårt för att komma ifatt.

  Just nu har jag faktiskt tid att se över systemet (WordPress) eftersom jag måste ta det lugnt i en månad. Visst får jag göra “lättare sysslor” med vad är det på ett jordbruk ? Jag droppar fyra gånger per dag från tre olika flaskor och måste ha 10 minuter emellan. Så förstörs effektivt en arbetsdag. Händerna måste också tvättas helt rena emellan så det är bara att glömma verkstadsarbetet. Snart börjar jag väl klättra upp för väggarna. Och det har inte ens gått en vecka …

  Nåja, det verkar som om operationen gick bra och det grumliga i ögonen har redan gått bort. Jag har nya glasögon och ser utmärkt att köra bil men måste vänta en månad på slutgiltiga läsglasögon (fast utan glasögon kan jag nog läsa med näsan i boken). Numera har jag -4 i stället för tidigare -10 så allting ser stort ut – de gamla glasögonen förminskade ju hårt. Varje gång jag ser på mina händer tycker jag de är enormt stora :-).

  På WordPress-sidan har jag börjat sätta mej in i olika teman och titta på CSS-kod men det tar tid. Bondbloggen fungerar precis som förut för jag testar bara i min egen maskin tillsvidare. Det har i alla fall hänt en hel del sedan jag slutade på Tekniska högskolan för närmare 20 år sedan så jag har mycket att ta igen.

 5. Stadsbonden

  Borrchucken gav upp på en biltema akkuborrmaskin efter ett antal år.
  Till infodisken på btema med borrmaskinen i hand. Maskinen hade gott ur sortimentet men om jag gav fem euro i mellanpeng så fick jag den nya serien i motsvarande modell. Han frågade efter kvitto men jag sade det var maskinen som var sönder. Det är aldrig fel att vara “domb” bara man får bra service.

  Bilgrannens mercedes
  Mössen hade gnagt sönder bilens kablage i motorrummet så bilen blev däckad och 200€ i reparationen.
  Nu är gårdsplanen sopad på alla löv och råttfällor är utplacerad på ett stort antal ställen. Vissa backar emot bilarna mot motorvärmarskåpet för att komma från gräskanten och mössens framfart.

  På loppis
  Stötte på en bahco 8″ skiftnycke för tre euro och det blev köp.
  Har också sikte inställt på en billnäs 12a och en femton. Väntar ut försäljaren ännu en tid. Dagens män vet inte vad sådana används till mera.
  Konstigt hur mycket splitnya oöppnade saker i kjolficksstorlek som finns på loppis.
  ps skiftnycklarna var begagnade och lite rostiga men duger bra i en samling.

 6. En novembersol sakta stiger över en rimfrostigt hemman och flaggan är i topp för en farsdag som är lite speciell. När man(de) äntligen fått fart på “vingarna” och vindkraftsparkbygget kommit igång. Nästan tio års väntan är över för att börja skörda frukterna efter första arrendekontraktet. Efter en inspektion igår så stötte man på tvåtjädertuppar på vägen i byggarbetsplatsen. De gäller att visa upp sin styrka och muta in sitt revir även om man är tupp i skogen eller i ett stort land. Förtroende skall skapas hur som helst, på gått och ont.

  I morgon skall slåttermaskinen in i vinterförvaret så kan man börja avsluta odlingssäsongen coronaåret tjugitjugi som man säger i sverige de masklösas land. I finland andvänds mask i ca 80% på offentliga ställen skulle jag gissa. Så nära och ändå så olika.

Kommentarer är stängda.