Ett nytt bättre år …

Det här året har varit ganska besvärligt på många sätt. Vi började med att beställa solpaneler och hann med nöd och näppe före den stora rusningen. Det hjälpte att Kymmenedalens El hotade att höja elpriserna med 400 % i januari. Då började jag skaffa fjärrstyrning till elektriciteten och bytte avtal till börsel där priset ändrades varje timme.

På sommaren bytte vi tak på uthuset för man kunde inte sätta upp solpanelerna på de 70 år gamla betongteglen som lätt kunde spricka utan att man märkte det. Det tog hela sommaren och väggreparationen blev inte ens färdig förrän det kom snö i november.

Förstås var man glad att vi hade en ordentlig flispanna på 60 kW som också värmer verkstaden. Fliseldningen började vi med 1983 och även om den var arbetsam – speciellt i början – så har vi nu ett ganska enkelt och billigt system. Det visade sej att elpriserna steg till det mångdubbla liksom i tiderna oljepriserna.

Verkstadsarbetet sköts upp så nu först står jag i verkstaden och lappar ihop skogstraktorn. I dag tog jag bort lastaren och i morgon skall jag ta bort bakaxlarna. Det är packningen som nu börjat läcka så att det går åt massor med olja varje vecka. Själva packningen kostar just ingenting men för att byta den måste bakaxeln bort från bakaxelhuset.

Under hösten har man också följt med gödselpriserna som stigit till skyarna i energikrisens spår. Redan i våras sparade jag på gödseln och kan i värsta fall klara mej med de säckar jag har kvar även om det då minsann inte blir några rekordskördar. Jag såg i Maaseudun tulevaisuus att så mycket som en femtedel av bönderna i Finland inte tänker köpa gödsel alls för nästa år …

Men jag följer med de tyska lantbrukstidningarna (tyska är mitt första främmande språk och jag läste långa tyskan i skolan) och där skriver man att priserna på gödsel måste gå ned för gaspriserna har gått ned till nivån för ett år sedan medan bönderna helt enkelt inte köper gödsel nu. Så jag väntar och ser hur det ser ut på våren. Det är klart att man inte kan köpa gödsel för de här priserna då vetepriserna igen är på väg nedåt.

Nu är det bråttom att få igång skogsarbetet (och alltså skogstraktorn) för dagarna börjar bli längre och konditionen är usel. Det vore bra att börja nu med korta dagar så man kan träna upp sej. Också inom skogsarbetet blir det förändringar. Priset på flisved har stigit så det knappast lönar sej att såga massaved alls. Flisveden går mycket snabbare att såga till och nästan allt duger.

Men så har vi problemet med barkborrarna. De har förstört stora fina granar redan tidigare men angreppen verkar öka. Nu gäller det att hinna få bort de stora granarna före barkborrarna. Visst duger torra granar som flisved men priset är bara hälften av stockpriset. Vi sågar torra granar åt oss själva men nu börjar det bli för mycket.

Verkstads- och skogsarbete är det i början på det nya året. Därefter får vi se – det kan komma nya överraskningar. Hoppeligen till det bättre. Elpriserna sjönk till nyåret riktigt ordentligt men man vågar inte riktigt hoppas att de skall fortsätta vara låga hela vintern.

Men Gott Nytt År till er alla !

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

2 reaktioner till “Ett nytt bättre år …”

 1. Trevlig fortsättning på nya året åt alla bondbloggare!
  Har nog gjort samma iakttagelse som Nisse med gallringsvirket. Jag tror det blir bara energi och björkarna klyver jag rakt i säck i skogen till ved.
  I fjol höll jag skilt massa- och energiveden men tror nog inte jag hade något betalt egentligen för den
  plockepinnleken. Blir så arbetssamt med utkörningen. Planerar att göra så nu i år att energiveden hugger jag med Naarvan på normalt sätt och björkarna bara fäller jag. Sedan sätter jag i bankarna för vedsäcken och klyvkilarna i maskin och gör spisved av björkarna. Betalas otroligt bra för klyven ved för tillfället och med köldknäppen som kommer i slutet av veckan lär det inte bli billigare! Harmligt bara att jag skadade armen i våras så sista månaden när jag tänkt hugga ved blev till ingenting. Så- nu är allt som jag kan sälja sålt, måste ju ha något själv också och åt min gamla mor (85 år) som bor i gamla
  huset och kortar av oljeräkningarna med att brassa och elda i öppna spisen. Brukar bli ca 1500 liter billigare oljeräkning. Själv har jag direkt elvärme och luftvärmepump och eldar flitigt i spisinsatsen.
  Lite svårt att säga säkert ännu innan sista elräkningen kommit men verkar som om jag ska med darr på ribban klara mig under 10000kWh med 164 m2 att hålla värmen i. Luftvärmepumpen används även till att kyla med sommartid. Just nu är det final för tidernas förkylning så hoppeligen är man återställd till trettonhelgen!

 2. Mycket förståndigt. Tyvärr har jag inte klyvutrustning så allt går i en hop till flisved. Om pjken blir intresserad så kanske vi skaffar vedklyvare men då en ordentlig för leksaker behöver vi inte. Den egna veden klarar jag bra med motorsågen och klyvyxan. Det är egentligen bara då det är riktigt kallt ute som den behövs. Flispannan klarar bra måttlig köld fastän vi har ett gammal stockhus med bara en insulitskiva innanför stockväggen. I verkstaden som också värms från flispannan var det för varmt idag då vi skruvade loss bakhjulet på Belarus. Det var ganska svettigt arbete – muttrarna satt stenhårt och gängorna kom bort på två av dem. Det gör inget för nya bultar får man för 1:50 inklusive moms.

Kommentarer är stängda.