Å roligt har vi……

……..mest hela tiden men idag lite roligare än vanligt. Dessutom var det riktigt upplyftande att träffa folk som uppskattar det man jobbat med hela säsongen.

Vi hade idag en lite extraordinär dag med ett celebert besök av mästerkocken “Micke från Åland”. Han har antagit en utmaning om att äta ultralokalt under veckan och idag var det vår tur att få bestå råvarorna till lunchen. Vad det hela går ut på får Ni läsa själva på YLE’s liveblogg.

Med ett 40-tal olika grönsaker att välja på så fick Micke det delikata problemet att det blev lite för mycket att välja på och han fick dessutom orders om att max 6 olika grödor fick han välja. Valet föll på kålrabbi, specialsallat, spenat, brysselkål, morötter och tare (som är en lökväxt som vår iranska jobbare odlar här). Brysselkålen och morötterna tog han med sig för att använda senare men de övriga fick bli en vegetarisk lunch som faktiskt föll oss alla i smaken. Som sagt det mesta finns att läsa på livebloggen men jag kompletterar med lite egna bilder för att visa hur roligt vi hade.

En och annan förbipasserande undrade säkert om det är testning av nya fågelskrämmor på gång :)
En och annan förbipasserande undrade säkert om det är testning av nya fågelskrämmor på gång 🙂
Till och med en mästare får koncentrera sig ibland.....
Till och med en mästare får koncentrera sig ibland….. kanske är det det udda porslinet som förbryllar:)
Här är nog utgången given och det finurliga smilet har lagts på :D
Här är nog utgången given och det finurliga smilet har lagts på 😀
......och gott blev det, det kan jag intyga!
……och gott blev det, det kan jag intyga!
Efteråt var vi rörande eniga om att det går att äta riktigt gott av lokala råvaror. Och billigt dessutom, till dagens 6 personers lunch gick det åt grönsaker för ca 8,- plus lite smör, grädde och salt.
Efteråt var vi rörande eniga om att det går att äta riktigt gott av lokala råvaror. Och billigt dessutom, till dagens 6 personers lunch gick det åt grönsaker för ca 8,- plus lite smör, grädde och salt.

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.