Plask i plurret

Jag kör traktor – se på YLE Arenan. Som Mats påpekade (Menföre)så är det bäst att hållas bort från åkrarna men på vägen där vi kört hela vintern i den värsta kölden så är det djup tjäle. Därför ser det värre ut än det är. Men visst blir det problem med spåren.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Plask i plurret”

  1. Oi, vad det ser roligt ut!! Pirrit i magen, jag skulle klora mig fast vid rattet, gasen i botten, åtminstonen inte växla mitt i allt – men vilken växel skulle jag köra med??-

  2. När du skurrar omkring på din Vitrysse (läs Belarussn’) där i Båsa-böle så undrar jag om det finns lika stor tryckkraft som lyftkraft i hydraularmarna? Förr kunde man ju åtminstone påla till Kina med dom då hydrauliken var “dubbelverkande”. Fanns inte denna “dubbelverkande” finess också på DT’n, även kallad för “täystuhon” av finnarna, alltså uppkallad efter den ökända insekticiden “DDT”?

  3. Visst är hydrauliken dubbelverkande och det har jag haft nytta av i skogen då en bro brast under bakhjulen. Det var bara att lägga kubbar under hydraularmarna och lyfta upp bakhjulen samt rad virke under. Detsamma gällde då jag körde ned traktorn i ett gammalt dike en våt höst vid plöjandet. Inte dumt då man kör med schaktblad heller. Det går att rycka ned med hydrauliken.

    Jag vet inte exakta tryckkraften men bakändan på traktorn kommer nog upp så några tusen kp borde det vara (Belarusen är ju tung så attan).

Kommentarer är stängda.