25 februari, 2011 av Nisse

Kallt om tårna

Det är inte bara stor skillnad mellan sommar och vinter – jag har varje dag haft hett om öronen men kallt om tårna. På dagarna sågar jag omkull stora granar (stocklängd över 20 meter) i gnistrande kyla och på kvällarna hackar jag slagg i brännhuvudet på pannan – med full matning på. Men visst har det varit rena vykortsvädret – ett sådant vinterväder med vit snö och solsken som man inte tror är sant då man senare ser på bilderna.

Speciellt gillar jag att köra hem på kvällen då det börjar skymma. Då är det uttryckligen en blå skymning vid klart väder och grå skymning då det är mulet.

Det har varit en fin vinter om man turistar men inte så bra för skogsarbetet. Den hårda kölden har gjort det svårt att åka iväg på förmiddagen. Traktorn är så kall att man är rädd för att köra sönder nånting och på en själv kniper kölden både i näsan och i tårna. Den djupa snön gör också arbetet långsamt. Man måste köra spår till varenda stam och ofta lyfta upp trädet ur snön då man skall kvista. Alla stockar måste radas i stora hopar så de inte försvinner i snön och det tar tid. Så det blir bara hälften så mycket gjort i jämförelse med bättre väder.

Nu har jag i alla fall den första backen klar – men många andra områden kvar. Med den här farten så hinner jag inte över hela skogen innan det är dags att börja såga stockar i andra ändan. Så om 80-90 år är jag tillbaka på den här biten igen :-). Men det är ju bra att man inte har fritidsproblem …

Etiketter: ,

3 svar till “Kallt om tårna“

 1. Gilla skriver:

  Du ska få ett par nya vaalinkiis, jag köpte dem nära Röda torget.

 2. Carita skriver:

  Ja-a du gode Bosse. Alltid lika underhållande att läsa dina blogginlägg och dina kolumner i vår tidning.
  Om arbetet går hälften så långsamt som i bättre väder – betyder det att virkespriserna stiger? Jag hajar noll om sådant här men tanken for genom mitt lilla huvud ändå.

 3. Nisse skriver:

  Nä, he-he, jag bara får hälften av inkomsterna. De ynka stockar jag lyckas få ut ur skogen kan inte påverka priserna varken hit eller dit. De stora mängderna tas ut med stora maskiner. Om maskinerna går till botten i kärren (i hela världen) så kan det däremot inverka på priserna. Vi är så globala nuförtiden.

  Ryska filttossor (”vaalinki”) är väldigt välkomna – men i slutet på veckan blir det plusgrader så de får väl vänta på nästa köldknäpp. Och då det är -30 grader så bara överlever man inte utan filttossor.