10 mars, 2011 av Mats

Skotning

På tisdag och onsdag kördes energiveden som avverkades förra veckan ut till vägen. Faktum är att det inte var nån skotare som dök upp, utan en vanlig lantbrukstraktor med skogskran. Traktorn fick följa samma spår som grävmaskinen packat till och arbetet gick helt utan problem. Så länge riset låg i små högar här och där såg det inte mycket ut för världen, men när det kördes ihop till ett och samma ställe märkte man att det trots allt kan bli lite värme av det.

Skotning är ett ord som används i skogssammanhang och innebär alltså att man kör ihop virket. Skogsbrukets terminologi innehåller också i övrigt en del termer som inte används nån annanstans, lite på samma sätt som båtfolket har sina egna ord. Förstavelsen forst- används ju på en del företeelser med skogsanknytning, som t.ex. forstmästare och forstvetenskap. Grot är benämningen de delar av trädet som inte är timmer eller massaved, alltså kvistar, stubbar och rötter. Ett riktigt märkligt skogsord är brossla, vilket innebär att man manuellt drar ihop virke i en trave. Man brosslar alltså för hand, men skotar med maskin.

Sjukdomarna har ännu mer intressanta namn. Skogens hälsa hotas av företeelser som blödskinn, skvattramsrost, snöskytte och törskate. Man riktigt hör ju på namnen att det är farliga grejer.

Etiketter:

2 svar till “Skotning“

  1. Johan skriver:

    En liten korrigering gällande grot; det betyder GRenar Och Toppar. Tack Sverige 🙂

  2. Mats skriver:

    Jepp, men konstigt ord är det i alla fall. 🙂

    Att det var ett nyord visste jag, men jag hade aldrig reflekterat över varifrån det kom. Tack för upplysningen!