Skotning

På tisdag och onsdag kördes energiveden som avverkades förra veckan ut till vägen. Faktum är att det inte var nån skotare som dök upp, utan en vanlig lantbrukstraktor med skogskran. Traktorn fick följa samma spår som grävmaskinen packat till och arbetet gick helt utan problem. Så länge riset låg i små högar här och där såg det inte mycket ut för världen, men när det kördes ihop till ett och samma ställe märkte man att det trots allt kan bli lite värme av det.

Skotning är ett ord som används i skogssammanhang och innebär alltså att man kör ihop virket. Skogsbrukets terminologi innehåller också i övrigt en del termer som inte används nån annanstans, lite på samma sätt som båtfolket har sina egna ord. Förstavelsen forst- används ju på en del företeelser med skogsanknytning, som t.ex. forstmästare och forstvetenskap. Grot är benämningen de delar av trädet som inte är timmer eller massaved, alltså kvistar, stubbar och rötter. Ett riktigt märkligt skogsord är brossla, vilket innebär att man manuellt drar ihop virke i en trave. Man brosslar alltså för hand, men skotar med maskin.

Sjukdomarna har ännu mer intressanta namn. Skogens hälsa hotas av företeelser som blödskinn, skvattramsrost, snöskytte och törskate. Man riktigt hör ju på namnen att det är farliga grejer.

Författare: Mats

Jag är 42 år, gift och har en son på nio år. Min fru jobbar som lågstadielärare, så mitt jordbruk är ett enmansföretag. Jag har varit jordbrukare sedan 2001. Innan dess hann jag jobba 6 år som lantbruksrådgivare inom växtodling och ekonomi. Gården har ända fram till hösten 2009 varit en mjölkgård, men numera bedriver köttproduktion med dikor och en del växtodling. Det är känslosamt att lämna en produktionsform som funnits på gården i generationer, men samtidigt spännande att ge sig i kast med något nytt och lite obekant. Tanken är i första hand att sälja kalvar vidare till specialiserade uppfödare, i framtiden kan också egen uppfödning komma i fråga. En riktigt intressant tanke är att själv slakta och sälja köttet direkt till konsumenter, som jag börjat testa i liten skala. Växtodlingen har bedrivits ekologiskt sedan 1995 och husdjuren sedan 2010. Ekoodlingen passar gården rätt bra och gör enligt min mening produktionen lite mer spännande. Spänningen är visserligen på gott och ont, går det bra är det extra kul men går det åt pipan svider ordentligt.

2 reaktioner till “Skotning”

  1. En liten korrigering gällande grot; det betyder GRenar Och Toppar. Tack Sverige 🙂

  2. Jepp, men konstigt ord är det i alla fall. 🙂

    Att det var ett nyord visste jag, men jag hade aldrig reflekterat över varifrån det kom. Tack för upplysningen!

Kommentarer är stängda.