Gnistrande vinter i skogen

I början på januari såg det ännu dystert ut som om vi skulle få en blöt vinter. Men bara tre veckor senare var det massor med snö och nu är det ordentligt kallt. Så nu kör jag spår med lilla traktorn. Det kommer ännu vatten i hjulspåren men med -20 grader så fryser det snabbt. Det gäller nu att köra upp alla spåren över hela skogen så kölden får bygga vägar.

Vi skall i år städa upp kring åkerbackarna där asparna växt sej grova och börjar störa både traktor och tröska. Det var inte så många år sedan jag högg bort alltihop men aspen växer snabbt. Nu blir den flis.

Stormen före jul har stjälpt en del granar men inte så väldigt många. Och de är nästan alla ruttna eller har något annat fel så det blev en bra gallring :-). Problemet är att vindfällen är spridda över hela skogen så det är mycket jobb att köra runt och plocka bort dem.

Men jag trivs i skogen. Vintern i Finland är verkligen fantastisk …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Gnistrande vinter i skogen”

 1. Ska göra detsamma, dvs köra spår i skogen så fort ögonen torkar upp efter flunsan.
  Hörde en gång en skogsteoretiker som påstod att körspåren inte gjorde gott åt granrötterna, han menade att marken frös upp i spåren och slet av rötterna med risk för röta. Men månne int spårbildning i marken förorsakar detsamma?

  Brukar du ringbarka asparna före avverkning?

  Solen verkar stå lågt även där i södern, men visst har dagarna blivit längre 🙂

 2. Jag är litet före ifråga om flunsan – förra veckan gick i snörvlandets tecken.

  Jag undrar om teoretikern inte borde gå ut i skogen och se vad spår på ofrusen mark gör åt rötterna … Även om frusen mark stör litet rötter så är det rena eländet att köra på ofrusen mark för då slits massor av rötter av och de större får djupa sår.

  Nä, jag fäller asparna direkt och visst är de våta då man flisar men jag kör kallufttorken en vecka och så är det prima torr flis även om vattnet strittar då man tar in flisen.

  Här har dagarna tydligt blivit längre och man hinner få nånting gjort nu. Jag undviker att vara i skogen då det är mörkt. Visserligen sågar man bra med pannlampa men det är alltid större risk att såga i en stenskärva och då blir det mycket filande.

 3. Kom nu ihåg Nisse att du fällder aspan i nidane så torkar tom betär å stobbana ärver int se så mytjy. Saa men faafa å faare å för te deiln. He blir jäsuger vid om an e fälld i nyyji. Här kan dom som inte är helt insatta i en sort av dialekter öva att förstå vad som skrivits.

 4. He e nuförtiinn liiti så att man feldär tå näär man hindär (man fäller då man hinner). Å så hadd ja brorsan ti fell. Han va så driistågär näär han bara hadd siti vidär eitt skriivboord att han int haaldist bårt ifråån skooin fast hur kaalt he enn va (brorsan var så i farten med skogsarbetet att han inte hölls borta från skogen hur kallt det än var).

  Tu sku sii te vidn såm ja brennär nu – he e bara halvrutitt å rutitt skrääp (den ved jag nu bränner är halvruttet och ruttet skräp). Bara så man bliir åå mää he. Men noo e tii liiti värma ii entå …

Kommentarer är stängda.