Det som göms i snö blir lervälling

Och så var det slut på skogsarbetet för den här vintern. Sista lasset stockar och tallprops körde jag ut i lervälling (men det var fruset under). Mera hade man fått ut om det inte hade blivit så mycket verkstadsarbete men ganska bra gick det ändå. Till all tur höll kölden i sej länge så skogsvägarna bar ända till slutet på förra veckan. Inne i skogen kan man ännu köra men ute i solen börjar det bli klassiska lerbad som vi är vana vid i Hindersby. Men det är inte speciellt varmt ännu och snön ligger kvar så vårsådden börjar inte i brådrasket.

Den här vintern hade jag också kontakt med Internet från traktorn mitt inne i skogen. Det hade jag i princip haft också tidigare men Androidtelefonen fungerade mycket bättre. Den Nokia N900 som jag köpte för stora pengar för ett par år sedan fungerade (och fungerar) nog bra men jag förlåter aldrig Nokia för att de slutade med N900-serien och på så sätt gjorde den värdelös.Det var en fin modell och om Nokia går i konkurs med sina nya äckliga Windowstelefoner så fröjdar det bara mitt svarta hjärta.

Men poängen är att jag mitt i Tallmosan kunde följa med vad som hände hemma. Jag har en nätkamera och ett mätsystem för torken och pannrummet. Ni ser att vägen är bar men trädgården och åkrarna bakom fulla med snö. Tidpunkten syns överst i bilden.

bos-sestu.axis.118.4.2013

Dessutom har jag kameror vid gamla folkskolan och vid vårt hus i Medåker i Sverige. Det heter i försäkringsvillkoren att man skall “ha husen under uppsikt” och den kan man väl säja att jag har. Numera finns det kameror och program som automatiskt börjar spela in video då nånting rör sej i bilden, Och de fungerar bra. Förr var det problem med kvistar som blåsten fick att röra sej men nu kan man sätta rörelseindikatorn på en eller flera delar i bilden. Darra månde skurkarna …

Så nu blir det en period av mera inomhusarbete. Verkstadsarbete med vårbruksmaskinernas service och så skall jag sätta övervakningssystemet på mina nya Hallonpaj-maskiner. Det är alltså de Raspberrry Pi mikrodatorer som utvecklats vid universitetet i Cambridge för uländerna. Men är fullständiga datamaskiner. De kostar nästan inget (30 euro) och har blivit omåttligt populära – sålt i över miljonen redan. Se tidigare inlägg om mina nya datamaskiner,

Det är ju min hobby att pyssla med elektronik (sedan jag var 11 år) men övervakningssystemet vill jag verkligen inte vara utan. Närmast blir det att fixa elektroniken på Väderstad Rapid såmaskinen. I fjol skruvade jag sönder styrlådan och lödde ihop ett par banor som gått sönder på kretskortet – troligen på grund av kortslutning. I år tänkte jag laga lyftautomatiken. Så litet nytta har jag av elektronikpysslet. En ny styrlåda hade kostat många tusen euro.

För övrigt så kopplar  elbolaget nu in den nya nedgrävda högspänningskabeln. Få se när de tar bort elstolparna från åkrarna …

Vädret fortsätter mulet och kallt (kring +4 grader hela tiodygnsprognosen) så sommaren får vi ännu vänta på.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.