Panik !

För ett par dagar sedan vågade man sej inte alls ut på åkrarna (vår styva lera blir som cement om man kör för tidigt). Nu är det till och med för torrt i bottnen på gölarna. Allt borde sås i dag ! Prognosen påstod först att det kommer 23 mm regn på torsdag, sedan blev det 8 mm och nu kommer ingenting. Ingen tjäle hade vi heller så jag förväntade mej problem – men inte med torka …

Hur gammal man än blir så kommer det alltid överraskningar med vädret och åkrarna. Nu hinner jag inte skriva mer för det skall köras med gasen i botten.

 

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

2 reaktioner till “Panik !”

  1. Hej bonde-vänner i när o fjärran.. Här har vi gått på högtryck för att få vetet i jorden innan de stooora regnen,, kom hem från arrendeåkern just o titta på väderprognosen ,, det stämmer precis som du sa ,, jo inget regn utlovas nu, men säker kan man väl aldrig vara. Kan bara konstatera att åker är torr ,, men ack vilken cement yta på råglandet som vi måste harva opp ,,där var bara några strån här o var så det gick inte o lämna,, men harvandet gick bra ,,dessutom fanns där ett tofsvipa-bo med fyra ägg som jag såg o fick det lämnat helt, märkte stället så såarn oxå kunde lämna det orört,, det kändes bra ,, fågeln var så orädd för traktorn den visste väl att det sitter en mamma bakom ratten o vill inget illa… harvade 2 ggr o så sådde bonden min det,, Jag fortsatte med 1 gångs överfart på några fält ,, men om inget regn kommer så blir dom behandlade i moron,, fast ingen märkbar tjäle så reder sej jorden fint o det är lätt o harva,, tror nog att många är tagna på “sängen” o tror att jorden är våt.. Vi har allt plöjt så kanske därför är det torrt redan… vem vet.. Hoppas på fint vårbruks-väder för oss alla,, kanske detta år blir “superbra” för alla odlingar,, hälsar bondmoran från Borgå. LYCKA TILL !

  2. Jag har inte plöjt alls – bara kört med tallriksharv. Ändå är det riktigt torrt. Vi ytharvar bara och så sår vi med Väderstaden. Det är nu riktigt bråttom med första harvningen på våra styva lerjordar. Där det finns mulljordar är det inte så bråttom.

    Vår vipor år också ganska orädda. Vi försöker spara boplatserna men då de är så skickliga att kamouflera dem … Till all tur är det så tidigt än att de lägger nya ägg.

Kommentarer är stängda.