Skördesäsongen inledd.

Nu har en del produkter utvecklats så pass att de kan skördas och den egentliga skördesäsongen inleddes med skörd av frisésallat. Vi har visserligen redan skördat lite sparris och gräslök men nu först börjar det röra sig om större mängder produkter.

Värmen i maj och början av juni har lett till att vi nu skördar till och med någon dag tidigare än normalt trots att vi planterade lite på en vecka senare än vad vi brukar.

Dags för skörd en månad efter planteringen, det är nytt rekord för de tidiga planteringarna :)
Dags för skörd en månad efter planteringen, det är nytt rekord för de tidiga planteringarna 🙂
Visst är den fin Frisésallaten? Nästan så det harmar att sätta kniven i den :)
Visst är den fin Frisésallaten? Nästan så det harmar att sätta kniven i den 🙂

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

2 reaktioner till “Skördesäsongen inledd.”

  1. Vilka fina växter,, man kan bara konstatera att du kan din sak med grönsaks-odling.. om jag bodde nära dina odlingar så skulle jag vara en säker kund,, fast vi oxå är bönder så köper jag från torget det vi behöver, har många år försökt odla i liten skala men det är bara jobbigt o resultatet blir inte det man vill,, därför ska den som kan göra det,, Du kan.. hälsar en spannmåls-odlar-gumma från öst-nyland.. trevlig MIDSOMMAR !

  2. Tack sallad! Jo grönsakerna har utvecklats bra i vår och det är nog inte bara min förtjänst. Spannmålen däremot är jag inte alls nöjd med, nå, havren är väl OK. Trevlig midsommar!!

Kommentarer är stängda.