Inte vinter – inte vår …

Skräpväder. Idag var kanske sista dagen med hyfsade vintervägar. Vi har klarat oss länge här i jämförelse med Österbotten. Sonja på Heisala tycks ha vår men här är minsann ingen vårkänsla. Det regnar, blåser och är ganska kallt. Regnet kan förstöra vintervägarna men inte blir det någon vårsådd än. Enligt tiodygnsprognosen skall det åter bli minusgrader på nätterna nästa vecka.

Jag fick ut sista lasset props idag (utom vid vägen där jag kört med processorn). Ur den synvinkeln är det ingen katastrof men flisved behövs ännu. Vid vägen (grusfylld) kan jag säkert köra en hel del gallringsvirke än. Vintervägen över mossen vågar jag knappast köra över mera. Om det nu inte blir -15 grader i april vilket har hänt förut. April för ett år sedan var ändå ganska varm. Men då jag ser på kurvan för dagsmedeltemperaturen så var det lika kallt på midsommaren som i april 2014 …

Jag har lämnat alla andra aktiviteter och bara varit i skogen den senaste tiden. Men nu måste man börja fundera på vårsådden så småningom. I går var det stödinfo på Liljendalgården. Tyvärr hade inte mycket ändrats sedan förra infon i februari. Ingenting är klart och blir tydligen inte heller. Så vi får kasta krona och klava vad vi skall så. Täckningsbidrag i all ära men då vädret inte ingår i kalkylerna så kan skörden bli hälften av antagandet och så står man där med sin tvättade hals. Odla kummin – det är det brist på ! Och om vi alla odlar kummin så är det kvickt slut på den bristen.

Nå, det är klart att 75 % blir vete och 5 % träda. Det kräver villkoren. Men jag vet ännu inte vad den resterande 20 % skall bli. Åtminstone blir det inget som man inte kan bekämpa kvickroten i. Jag har ännu ett elände från förra naturvårdsåkern. En möjlighet är rybs även om den är problematisk på många sätt – speciellt bomullsmöglet som kan vara rent katastrofalt. En annan möjlighet är att odla nånting som är så billigt som möjligt. Gröngödslingsvall skulle kunna vara bra. Förra gången växte klövern som en galning. Men jag fick också där problem med kvickroten.

Just nu siktar jag på att skaffa nya tallrikar till Rapiden. De gamla är ganska slitna och eftersom jag skall så direktsådd så kan det behövas tallrikar som skär ordentligt. Få se hur jorden reder sej inför sådden: Mör eller seg bädd ? I fjol var den riktigt mör men det betyder inte att den blir det i år.

Intressant är att se på åkrarna nu då de inte är bearbetade alls på hösten. Nu syns alla svackor mycket bra. Nästa höst borde jag skopa en del åkrar så att man får ytvattnet att rinna bort. I grunda svackor behöver man bara få bort ett par centimeter av ytvattnet så minskar det med 80-90 %. Resten torkar solen lätt upp.

Men här hos oss misstänker jag det är långt till vårsådden än. Och jag hoppas det för jag vill inte ha ett bakslag likt midsommaren i fjol. Bättre att det är kallt nu och sedan blir varmt på sommaren. Nå, det kan vi inte göra nånting åt …

Det blir verkstadsarbete då det regnar och så gallring ifall det ännu går. Pannrummets styrning blev också på hälft då skogsarbetet började. Så det finns regnvädersarbete alldeles tillräckligt.

Till sist ett foto från en morgon i mars. Tidigt på morgonen går jag ut och sätter värme på skogstraktorn och då vaknar man snabbt. Och så har det sin charm att se solen gå upp.

DSCN4616

 

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Inte vinter – inte vår …”

  1. I morgon går solen upp en timme senare, bara så du vet! 🙂
    Låter man den biologiska klockan vara oförändrad så får man en timme längre arbetsdag vilket kan behövas, tycker att det känns som om det börjar dra ihop sig till säsongstart med allt vad det innebär. På gott och på ont 🙂

  2. Vi är lindrigt förtjusta i klockvridandet. Då man inte ens kan hålla reda på vilken veckodag det är så känns klockfjanteriet fullständigt onödigt. Mest är det av ondo. Ett år höll besiktningen på att gå i putten då vi inte kom ihåg att ändra klockan. Av allt dumt …

  3. Håller med om idiotin i klockvridandet. Varför inte hålla sommartiden hela året då redan 7 månader går enligt det! Skulle någon räkna ut hur mycket arbetstid som går åt i världen till att vrida klockor och vad detta kostar skulle det nog bli annat ljud i skällan. Nog kan vi lika väl stiga upp en timme tidigare på vintern, lik förbenat mörkt är det ju ändå. Ryssland insåg ju för något år sedan det fjantiga och började hålla sommartiden året runt. Men det välsignade EU kan ju omöjligt göra något fel… liksom inte i något annat heller som t.ex. långtradarmått och -vikter, jord- och skogsbruk, utsläpp från bastuskorstenar och glesbygdsbosättning, energiintyg baserade enbart på teoretiska kalkyler osv. osv.

  4. Hej allihopa!
    Jag måste nu meddela att här är full vinter nu som bäst hos oss i Borgå, det kommer fortfarande snö och “bisarna” ska väl just ut o putsa vägarna förstod så, det har nog kommit 10-15 cm. Dessutom är det ju sommartid o flera bilförare har bytt till sommar-däck. Men vi gamlingar har förr sett hur nyckfullt det kan vara långt in på våren, våra bilar har vinter-däcken under. Skogsjobbet är slut hos oss o allt blev utkört, det sista på lördag i “vattenföre” men tur ändå att det gick si så där. Solen lär väl inte synnas nu på en tid, så alla påskhäxor får åka till Blåkulla med tända lyktor, men bra att detta före är nu och inte senare. Visst har nån redan försökt på vårbruk i det fria, men tur att Christer har tak över huvudet då han sår sina småa frön. Till allihopa en riktigt GLAD PÅSK oberoende av vilket väder vi har, för vår blir det garanterat i år oxå liksom förr. Tack för era fina foton och skriverier, intressanta allihopa.

Kommentarer är stängda.