En glimt av hopp

Solen tittar litet fram bakom molnen. Det kom regn i natt men inte mer än 7 mm. Dessutom lovar tiodygnsprognoserna bara någon enstaka millimeter. Med blåst och sol torkar det snabbt upp och det finns kanske möjlighet att börja med vårsådden så småningom. Men ännu är vissa åkrar dyblöta. Speciellt svackorna i våra leråkrar är hopplösa fall. Ytan är så tät att just inget slipper nedåt till täckdikena så det skall torka uppåt,

Här går man och väntar. Stödansökan är inlämnad. Det blev en hel del skrapande i huvudet så man har stickor under naglarna. Till sist så kom jag fram till att det ändå måste lämnas in en ändringsblankett 15 juni så jag satte dit jordbruksskiften på måfå. Man vet ju aldrig hur det går med vårsådden … En mängd länder har flyttat fram ansökningsdatum till efter sådden vilket är förståndigt. Men inte Finland. Vi skall se in i framtiden och förutspå vädret. Nåja, vädret än mindre oförutsägbart än jordbrukspolitiken numera :-).

För att ha nånting att göra (man kan ju inte börja med några större arbeten) så började jag byta väderprogram. Den gamla väderstationen har mer eller mindre säckat ihop och en ny Davis Vantage Pro2 kostar alldeles för mycket. Men den gamla har regnmängder som kan vara 1200 mm per dag (!) och plastgrunkorna i vindmätaren har solen tagit kål på. Så jag tänkte bygga en egen väderstation. Redan nu har jag temperatur- och luftfuktighetsmätare kopplade till mät- och styrsystemet.

Jag har länge kört Weatherwiev men det har stannat i utvecklingen och efterföljaren Weewx är lättare att ändra enligt egen önskan. Dessutom kan den kopplas till mitt mät- och styrsystem via owfs (entrådssystemet).

weewx

Man kan titta på vädret via nätet

http://84.20.155.7/weder

men försök inte via en server i Kina, Ryssland eller Ukraina. Jag har stängt av dessa eftersom tusentals skurkar därifrån försöker bryta in sej i mina datamaskiner. De försöker givetvis med alla andra också. Folk skulle bli ganska uppskrämda om de visste hur utsatta de egentligen är. Jag har program som övervakar alla inbrottsförsök men det har de flesta inte utan är lyckligt omedvetna om vad deras maskiner används till. Om de lyckas bryta sej in i din maskin så används den nämligen därefter för allsköns kriminell aktivitet. Se till att skyddsprogrammen är i skick !

Mät- och styrsystemet är numera ett viktigt verktyg i arbetet. Dessutom har jag en bunt kameror som övervakar olika saker. Jag kan följa med vad som händer oberoende av var jag själv är. Just nu är förstås väderstationen det viktigaste. Man kan givetvis gå ut och se hurudant vädret är men det har betydelse för arbetet att veta till exempel hur mycket regn det kom på natten. Jag har kommit fram till att det skall vara automatisk mätning. En plastregnmätare är ju billig men man glömmer om man har tömt den och när. På hösten fryser den förstås sönder och på våren har man inte hunnit köpa ny då det börjar regna …

Två lass sand har jag också som skall köras ut. Bäst att fylla nu då man bra kommer ihåg var vattnet stod i groparna. Senare på sommaren börjar man glömma var problemen fanns. Och så har jag försökt gräva fram brotrummorna till åkrarna. Vissa gick bra men på sina ställen är de djupt under vägen som fylldes upp nästan en halv meter för ett antal år sedan. Sanden har rasat ned och täppt till brotrummorna. Inte blir det bättre av att man kör över kanten och drar ner mera i brons kanter.

Ännu tar det många dagar innan man kommer ut på åkrarna så det gäller att hitta på lämpligt små arbeten under tiden.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

6 reaktioner till “En glimt av hopp”

 1. Hej Nisse! Hör att det är ungefär hos dig som här uppe längs bikinikusten. Hade på G att så vetet på morsdag, men en titt på väderprognosen gjorde att jag beslöt att vänta. For istället med dottern på
  måndag med husvagn till Åbo där hon skulle skriva inträdesprov och kom tillbaka på tisdag. Ditresan
  efter riks 8:an och returen Inlandsvägen via Huittinen – Vammala-Hämeenkyrö så jag fick en snabbkoll
  över såningsläget. Måndagen var stora svämköraredagen på många ställen med åtföljande plöjning tillika
  som i björneborgstrakten började på ett par ställen brodden skymta. Under returen på tisdag sågs i
  trakterna runt Huittinen och Vammala väldigt frodiga och fina höstvetefält. Annars var även där varierat allt
  från svämkörning till sådd och brodd. Hittills idag har vi fått 29 mm vatten och mera kommer så man lär nog fira flygaredagen runt kaffepannan med “Husets härskarinna”. Tar åtminstone till början av nästa vecka
  innan det torkar upp så att man slipper ut på åkern med såningsmaskin. Mycket längre får det heller inte ta
  om man ska ha vetet i jorden!

 2. Hurudan sensor använder du för att mäta luftfuktigheten…och hurudan långtids-hållbarhet har den?

 3. Jag har dels den som finns i väderstationen WS-2300 och den fungerar fastän vindmätaren gått sönder. Sedan har jag flera luftfuktsgivare i torken (utanför torkfläktarna) som jag köpt från m.nu i Linköping. Det är 1-trådsgivare med DS2438 & HIH-4021/31. De har fungerat i flera år nu utom en som hamnade in i fläktvingarna -:). De är ju under tak och jag vet inte om de är lämpliga att sätta utomhus i regn. Luftfuktighetsmätaren har också temperaturmätare i samma låda.

 4. Det har varit ruskväder här hela dagen men inte kommit så många millimetrar till all tur. Och så har det varit grym blåst … Vilket ju inte är illa för upptorkandet. Nästa vecka kanske vi kan börja om vi har tur med vädret men alla åkrar är inte torra då än. Man går här och trampar och får inget gjort så vårsådden borde fås undan så fort som möjligt.

 5. Verkligen blåsigt där 53m/s det är sällan det blåser så grymt.

  Hur har du byggt nederbördsmätaren?

  Regn och rusk hela dagen här med, påminner mer om oktober än om maj.

 6. Jo, vind och regn krånglar. Vindmätaren finns dessutom högst upp på taket så jag behöver en 8 meters stege. Det skall vara bättre kvalitet på nästa och den skall placeras så man kommer åt den lättare. Regnmätaren hör till väderstationen WS-2300 men har dålig kvalitet på strömbrytaren som ger en massa extra pulser då vipparen slår om. Det går att filtrera i programmet men jag har inte haft tid att experimentera med det. Ny strömbrytare kan vara nödvändig i alla fall. Regnmätaren är mekaniskt en enkel grej.

Kommentarer är stängda.