Det växer…….

…….. bra nu. Och skulle det inte göra det så fick man nog börja undra vad som gått snett. Under veckan som gått har det regnat 22 mm och nu vid midnatt blåser varma fönvindar och termometern visar +20°C. Det här är läget i Vasa-trakten och jag har förstått att det ser bra ut neråt Kalles domäner också. Däremot verkar det ha regnat lite i överkant norr om Vörå det kunde jag med egna ögon konstatera i samband med SLC-fullmäktigemötet i Jakobstad i början av veckan. Gula fläckar likt det som Nisse rapporterade om här tidigare och till och med vattensamlingar på åkrarna meddelar att möjligheten till goda skördar har gott förlorad för denna säsong.

Här har grannarnas korn gått i ax och även vetet är på god väg att göra detsamma samt havren att riskas. Grönsaksbondens sent sådda kornfält är däremot i stråskjutningsskedet. Jag valde i år att prioritera grönsakssådd och -plantering och kunde ha sått kornet dagarna efter den 20:e maj men då hotades det med rikliga regn varför jag väntade ytterligare några dagar för att inte riskera skorpbildning just efter sådd. Kornet såddes därför de sista dagarna i maj då vi hade varmt väder och jorden var fuktig efter regnet. Det här möjliggjorde rekordsnabb groning, det sist sådda kornet grodde rent av på 4 dagar vilket är till och med snabbare än vad det grodde inomhus i samband med grobarhetstestet.

Vi hade sen efter skolavslutningen lite kallare och torrare väder samt ett par riktigt blåsiga dagar  så bestockningen blev hyffsad trots den sena sådden. Nu är som sagt stråskjutningen i full fart och fortsätter vädret så här så är inte flaggbladet långt borta även på mina fält. Det ser som sagt bra ut men ännu kan mycket hända innan skörden är bärgad. Några bilder får avslutningsvis visa läget kring månadsskiftet.

26.06.2016 Planterad rödlök.
26.06.2016 Planterad rödlök.
28.06.2016 Friskt? foderkorn på Nylandsåkern.
28.06.2016 Friskt? foderkorn på Nylandsåkern.
28.06.2016 Broccolin "fem före" färdig att skördas.
28.06.2016 Broccolin “fem före” färdig att skördas.
02.07.2016. Också morötterna växer bra i år.
02.07.2016. Också morötterna växer bra i år.

 

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

8 reaktioner till “Det växer…….”

 1. Nu på söndagsmorgonen hade det kommit ytterligare 13,5 mm regn så veckans saldo därmed 35,5 mm. Mera regn utlovas under kommande vecka så det kan bli för vått här också.

 2. Jag har förstått att det har funnits lite sjukdomar i spannmål, här på kusten. Man får väl vara glad att man sprutade en passlig dos med sjudomsmedel i flaggbladstadium respektive axgång (vårvete) i alla fall. Med regnen och värmen så kan sjukdomar i spannmål sprida sig snabbt. När jag har kört längs strandvägen i Solf så har jag undrat om det är Christers åkrar som ligger lite efter de andra åkrarna. I år så kan man som sagt inte se att senare sådda åkrar skulle se sämre ut än tidigt sådda! Kummin ser ovanligt bra ut också. Synd att man inte själv har något kummin i år.

 3. Det är inte mina åkrar intill strandvägen, såååååå sent har jag inte sått 🙂 Däremot syns dom på håll därifrån ute vid holmen mitt i mellan Solf och Tölby.
  Joo kumminet ser lovande ut i år men mitt är glest på grund av “Suviseuraregnet” efter sådden ifjol.

 4. Prövat att så kummin för första gången i år, så datum 24.5, 14,6 kg/ha. I mina sårader fattas plantor, har grävt och sökt , hittar inga groddar. Borde börja spruta andra varvet, vet inte hur länge man ska vänta!

 5. Hur stora är plantorna som grott, för nåt har tydligen kommit upp? Låga doser upprepade gånger (7-10 dagars mellanrum) brukar gå att köra även då odlingsväxten är i känsligt stadium. Åtminstone ska du inte vänta tills ogräsen tar fart. Väldigt viktigt med ogräsbekämpningen under insåningsåret!!

 6. Plantorna har 2 hjärtblad, ibland flera. Ska nog spruta så fort det går, kanske

 7. Och vad som är minst lika viktigt……. hur stora är ogräsen? Verkar som om kumminet gått väldigt långsamt, vad hade du för dos i första besprutningen? Den skedde antagligen innan uppkomst?

 8. Tidigt sådda fält oberoende om det är korn, havre eller vete som hann “sluta raderna” innan vattenkarnevalen
  började har klarat sig om inte bra, men ditåt. Sent sådda åkrar, speciellt korn, blev lite “lessna” när ytan
  slammat igen och för mycket väta. Var ute och sprutade tidigt i morse sent sått korn men det blev bara en
  spruta. Blött och onödigt att spåra sönder grannens insåning. Lite otrevligt att verkligen få ty sig till 4WD:n
  med växtskyddsprutan! Det tidigare sådda är 5-före axgång, både vete och korn. Precis som Christer noterade
  så har vi i den här nejden inget hopp om toppskörd i år. Men å andra sidan, om spannmålspriserna blir som
  prognosmakarna påstår så blir ju skörden ett problem! Att du Christer int svängd in på en kaffekopp när Du
  var så nära som i Jakobstad!!

Kommentarer är stängda.