Gröna åkrar

Det har varit en kylig försommar och grödorna är omkring två veckor försenade. Regn har det kommit ganska lämpligt. Inga skyfall men man kan säja att vädret varit ostadigt med litet regn då och då. Nu saknas det värme. Värmesumman har stor betydelse för grödornas utveckling. Vetet grodde ganska jämnt men tillväxten kunde ha varit bättre.

Jag var länge skeptisk till Broadway eftersom baldersbrån inte såg ut att må illa men efter två veckor började den visa tecken på avstannad tillväxt. Jag hade nästan gett upp hoppet och började fundera på att spruta Tooler på eländet. Men något vete blir det inte på baldersbråfläckarna. Den hade så stora buskar att den kvävde brodden. Vad lära vi härav ? Jo, att man måste spruta glyfosat före sådd – antingen på hösten eller på våren. Och på varenda fläck ! Det är ännu för tidigt att bedöma inverkan på kvickrot och flyghavre. Om en månad ser man hur det gick.

Vintern i år var inte bra för klövern. Man ser inte alls samma våldsamma klöverväxt som i fjol. Litet snö och omväxlande varma och kalla perioder var inte bra för övervintringen. Skyddszonen är skördad men det blev inte så många balar efter den kalla våren. Åkrarna är stadiga så det blev åtminstone inga spår.

I samband med vallskörden så såg jag till min glädje ett par tofsvipeungar snubbla omkring så de hade tydligen klarat av direktsådden i alla fall. Fullvuxna tofsvipor är det inte heller brist på.

Nu sågar jag bräder av de gamla stockarna som tyvärr blivit litet mjuka redan. Men en del hårt virke får man i alla fall ur dem och resten får bli flis. Man behöver också en del sämre virke till underlag och nänns inte ta av de fina bräderna. De här skall bli väggar i trädgårdsskjulet som fick tak i fjol men inte väggar förrän nu. De stora blocken går litet långsamt att såga men om man filar sågens ked ofta så går det.

Ytan på bräderna blir ganska hyfsad (om man filar ofta).

Mitt på dagen är det alldeles för hett att såga då solen ligger på men på kvällen går det bra. Och så får man ibland se en massa fina färger med grön brodd, gul rybs och rödbruna tallar i kvällssolen.

 

 

 

 

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “Gröna åkrar”

 1. Jag sådde rybs där jag hade haft kummin i år. Med tallriksharvning på våren, ingen plöjning. Våldsamt med vanliga fröogräs, som väntat, men inte så farligt med baldersbrå eftersom jag avslutade kummin-växten med glyfosat i höstas. En del av åkern var dock i svartträda ifjol, och den blev inte sprutad. Där växer nu massor med tistel och baldersbrå. Så tydligen är det nog så att kemin vinner över de gamla metoderna när det gäller att bekämpa dessa svåra ogräs. Kommer också att bunkra upp glyfosat till hösten. När man sått kummin kan man till och med spruta glyfosaten ca 10 dagar efter sådd. Den gror så långsamt.

 2. Glyfosatsprutningen lyckades fint förra hösten hos oss. Jag kan inte direkt klaga på Broadway heller men baldersbrån hinner bli för stor innan man sprutar mot ogräs i juni. Ett förbud mot glyfosat leder närmast till att odlingen upphör – åtminstone med de här vetepriserna.

  Det där med att spruta på våren är inte så bra för man packar lätt till marken om man kör för tidigt.

 3. hur stor dos av broadway sat du? Viljeliän brener rekomenderan primus med i blandningen on man har stora baldersbrå
  man klarar sei med mindre dos glyfosat på våren och 9 av 10 år har man mindre baldersbrå om man sprutar på våren.
  attribut super och broadway minskar på kvikrotens tillväkst så att den inte stör tröskande men tar inte fullständigt livet av den.

 4. Jag satte 150 g per hektar och fästmedel enligt rekommendationen. Jag köper alltid över nätet men det var Broadway med tysk text (och finska/svenska limmad utanpå). Utom på den åker som jag sådde in i timotej och klöver. Där sprutade jag med Express+MCPA. Jag har vanligen svag dos av Express+MCPA men det brukar fungera bra ändå. Problemet med den insådda åkern är att man inte kan spruta mot flyghavre där.

  Vårsprutande har jag aldrig sysslat med. Det blir för bråttom men på hösten kan man vänta på lämpligt väder – för det mesta. Sen skörd leder emellertid till att sprutvädret kan bli riktigt dåligt (kallt och regnigt). Fast förra hösten var mycket bra för glyfosatsprutandet.

Kommentarer är stängda.