Lite ett som annat.

Hej igen, tiden går fort när man har roligt.

Sen senast har jag jobbat med att installera program och applikationer i nya datorn, dock inget moln än så länge så Nisse kan vara lugn. Jag blev ändå tvungen att släppa in en “hackare” i datorn för att få ventilations- /kylanläggningen installerad. Eller rättare sagt så fick jag nog själva programmet på plats men att upprätta kontakten med styrningen ute i kylrummen fick jag inte till själv. Blev tvungen att “ringa en vän” eller i det här fallet leverantören i Holland. Det är ju lite svårt att begripa alla förklaringar då terminologin på engelska är obekant, betydligt lättare var det att låta honom fixa till det själv via “teamviewern”. Ganska händigt egentligen då man med kursorn kan peka på olika saker och låta honom ta hand om resten. Själva kylmaskin hittade jag inte heller via nätverket och fick heller ingen nyttig information via diagnostikhjälpen så jag hann tänka att det blir att kontakta leverantören av kylmaskin också. Det blev nu inte av men igår hade vi ett 20 minuters elavbrott och idag så fungerade kontakten till kylmaskin. Tydligen så räckte det med att bryta strömmen till kylmaskin, jag hade prövat med omstart av densamma men det hjälpte inte men att vrida om huvudströmbrytaren hade jag inte kommit mig för att göra. Ibland fixar sig saker av sig självt 🙂

På grund av datortrubblet så ligger vi lite efter med redovisningarna men det är ju ännu 5 dagar kvar innan skattedeklaration ska inlämnas så månne int det ordnar sig det också.

Det fina vädret har också bidragit till förseningen då jag inte kunnat hålla mig borta ur skogen, dagarna börjar bli längre och trots kyliga nätter så värmer solen bra där den kommer åt.

Solen värmer riktigt skönt så här i skogskanten så det är tur att termosen är liten annars blev det väl mest pauser i arbetet.

Årssemester.

Så här års passar det också bra att ta ut årssemestern även om också det inkräktar lite på redovisningsarbetet. I fjol höll jag min längsta ledighet sen jag började med eget för 30 år sen så i år fick det bli lite kortare avkoppling eller närmare bestämt hela 4 dagar.  Som brukligt blev det en skidsemester med mina bästa vänner och i år styrdes kosan till Tjeckien för deltagande i Jizerska 50. Jag skidade samma lopp för 8 år sen och då hölls loppet första veckan i januari och jag hade bara hunnit skida 50km under mellandagarna mellan jul och nyår innan avfärd. I år har jag hunnit träna lite mera och dessutom delta i BotniaVasan veckoslutet innan avfärd. BotniaVasan gick riktigt bra i det fina vädret och goda förhållandena, jag lyckades faktiskt förbättra mitt personbästa med sisådär 3 minuter i mitt 12:e lopp. Därför var förväntningarna höga inför loppet i Tjeckien, terrängen där är ju lite annorlunda än här hemma på plattlandet så jag satsade en hel del på att få bra fäste i backarna. Det lyckades bra eller egentligen lite för bra för det tog också en hel del av glidet, så det tog mig 12 minuter längre att genomföra loppet denna gång. I och för sig så var föret betydligt långsammare i år då det kom lite nysnö natten innan. Förra gången var det knappt med snö och spåren var väldigt isiga så farten utför började närma sig kritiska nivåer.

På väg från flygfältet i Prag och upp till Liberec fanns ingen snö överhuvudtaget så vi började undra hur det skulle bli med loppet men när vi kom upp mot 600 meter över havet en par kilometer från startplatsen ökade snön hastigt och i skogarna uppe på platån fanns det gott om snö.

Fina rapsfält kring Prag. Övervintringen lyckas nog bättre på dessa breddgrader.

 

Vi närmar oss slutdestination, lite mera kuperat här än hemma 🙂

 

Inspekterar snöförhållandena dagen innan loppet.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

4 reaktioner till “Lite ett som annat.”

 1. Rätt märke på sågen Christer! Brukar retas med grannen om att Husqvarnas sågar kan nog vara bra men det är ingen riktig Stihl på dem. Har själv en Stihl 020 96:ans årsmodell med 14 tums svärd som är fortsättningsvis lika ettrig som när den var ny. Liggande cylinder och långt svärd gör att den är perfekt
  att kvista t.ex en riktig gran med. Fattar inte att den ännu går perfekt så mycket som den har blivit använd.
  Bränslefilter, tändstift + x-antal svärd och kedjor har gått åt under åren

 2. Det finns ju en mängd fördelar med att använda nätet för att flytta data och fjärrstyra. Det jag har emot “molnet” (som inte finns annat än i marknadsföringen) är att folk inte inser riskerna – som är betydande. Först och främst borde man aldrig använda annat än krypterade förbindelser. Men inte ens kryptering är säker så känsliga system skall alls inte ha kontakt till nätet.

  Men lättjan är alla lasters moder (tillsammans med girigheten) så i stället för att bygga egna nät (via fiberkabel där man kan hyra en våglängd i en fiber) så sättar man allt okrypterat på Internet vilket motsvaras av att sticka huvudet under giljotinen och vänta på att nån skall knycka i repet … Då man vet att nätet är fullt av system som dag och natt söker efter idioter som satt huvudet under giljotinen så tar det inte lång tid. I Sverige är Transportstyrelsens “utlokalisering” av känsliga data till IBM som flyttade allt till Östeuropa ett exempel – men tyvärr inte det enda.

  Naturligtvis är det fråga om hur känslig data eller känsligt system det är frågan om. Offentlig data kan man lugnt sätta var som helst. Men det kan vara bra att dra ut stöpseln till Internet efter det att leverantören i Holland fixat problemet. Det finns alltid nån tönt som tycker det är roligt att härja i andras ventilationsanläggningar.

  Ett av de dummaste påhitten i ny tid är “intelligent och uppkopplade” kylskåp. Tänk så roligt det är för en massa slynglar i tonåren att “skämta” och beställa massor med mat till kylskåpet genom att kracka systemet och påstå att mjölken och pålägget är slut. Då ägaren kommer hem så svämmar lägenhetn över av mjölk och pålägg. Jag ger inte en spottstyver för “säkerheten” i de här systemen. Den sparas bort för att inte minska på profiten.

  Tittar du på en modern TV ? Då är det troligt att många andra tittar på dej från TV:n och lyssnar till dina kommentarer. Även om apparaten är avstängd. Välkommen till den nya underbara världen …

 3. Visst är det bra att göra saker med stihl emellanåt 🙂 ….vi har kommit bra överens så här långt, jag skrev visst ett inlägg tidigare när Partnern fick ge vika för Stihlen. Svärdet kom i kläm i fjol och trots att jag tyckte det såg felfritt ut så ville det gå varmt så det blev ett nytt inför denna säsong. I övrigt är det nog bara kedjor och drivhjul samt kastskyddet som brast när en torrkvist föll ner på det vid fällningen som behövts åtgärdas.

 4. Joo, tyvärr verkar många ha allt för mycket fritid så att dom hinner med jävelskap också. Att använda dialekt vid kommunikation är väl annars ett första steg till kryptering, vill minnas att amerikanska armén nyttjade Navajoindianernas språk som kryptering under andra världskriget?
  Det där med tv:n är annars intressant, min rara mor jobbade inom hemvården för några årtionden sen och då fanns det klienter som klädde upp sig inför tv-stunderna för att se representativa ut i tron att människorna i rutan såg dem i vardagsrummet. Kanske var det inte så långsökt trots allt? 🙂
  Här hade vi -28°C i morse så det börjar bli lite i kallare laget för skogsarbete. Blir nog att titta på 30km damskidåkning i morgon bitti och kanske se över lite papper…….länge sen vi hade en dylik vinter. PÅ onsdag är det dags för tjälmätningsrunda igen få se hur kylan påverkat tillfrysningen.

Kommentarer är stängda.