En midsommarhälsning.

Det positiva mottagandet av videosnutten motiverade mig att fixa en till från gårdagens plöjning. God fortsättning på midsommarfirandet!

 

 

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

11 reaktioner till “En midsommarhälsning.”

 1. Kom hem på eftermiddagen från Åminne med husvagnen och körde via Sundom och Söderfjärden. Kornet var i ax när det här i Pedersöre inte är på långa vägar nära ens.Tror inte det är samma Österbotten! Avståndet bara 100 km men tydligen helt andra förutsättningar. Vilket odlingslandskap Söderfjärden bjuder på!! Sprutningen inleds i morgon, hittills har det varit för torrt. Christers plöjarfilm är bra, men har du inte funderat på riktiga skumrister istället för skumvingar? Skumristen tar djupare och bättre och vänder ner t.ex kvickroten dit den ska. Är lite arbetsammare att få rätt inställda men “bromsar” inte tiltan på skäret. Ni har ju förståss andra jordarter än vi, men här har skumvingarna en tendens att hjälpa till, speciellt på mullhaltiga jordar, att få jorden att kleta fast på vändskivan. Skumristen skär ju loss intill skivristen innan
  tiltan är lösskuren och fungerar därför betydligt bättre

 2. Du skulle ha svängt in på kaffe när du körde förbi! Bor ju bara 4 km från strandvägen men du vek av till söderfjärden tydligen. Så kunde vi ha beskådat plöjningen tillsammans 🙂 Jorden kletar nog här också om den är olämpligt fuktig.

 3. Fint med video, ger både info och bild. Och så visar denhär snutten vad bonden gör på midsommardagen…

 4. Halloj! Tror nog att du gör rätt att så nu. Jag sådde mitt kummin 19 maj, det var inte bra. Kumminet gror mycket ojämnt, hoppas att det kommer upp mera efterregnet. Mycket ogräs har det också blivit.

 5. Hej. Det brukar sägas att den late jobbar kvällar och helger och kanske är det så 🙂
  I år har jag faktiskt tagit det lugnt på midsommar och till och med sovit det som hälsoprofeterna påstår att man ska sova per dygn, regnet hjälpte till med vilan. Samtidigt satte det även fart på grödorna så efter kvällens genomgång av odlingarna så får man konstatera att nu blir det att ligga i om man ska hinna med i svängarna. Det har helt klart funnits en uppdämd växtkraft i växtligheten som nu triggats igång av vätan.

 6. Kanske är det så. Jag brukar försöka säkerställa jämn groning med att välja såtidpunkt enligt väderförhållandena i stället för enligt almanackan men nu tog det nog lite längre än önskat innan fukten infann sig. Så här sent har jag inte sått kummin tidigare men får vi någorlunda fint höstväder så månne int det går vägen. Ett ojämnt bestånd är besvärligt vad gäller just ogräsbekämpningen. Har själv ojämn uppkomst i sålök och palsternackor i år trots att jag tyckte att förhållandena just vid såtidpunkten var ganska goda men den torra varma perioden som följde genast efter sådden hann tydligen ställa till det.

 7. Efter att jag sått havre,korn och rybs tänkte lika bra att fortsätta med kummin, det var ju fint väder. Nog kommer regn förr eller senare, vilket visade sig skulle ta fem veckor. Det här är mitt tredje år jag sår kummin, nybörjar åren sådde på fält som är lite gömda och lyckades få bra resultat. Nu har jag det mitt byin och måste se eländet varje dag

 8. Kummin brukar inte ruttna bort utan det gror nog, förr eller senare. Klarar man ogräsen under tiden så… Mitt i byjin är det kanske lerjord så månne inte det går vägen ännu. 🙂 Få se kanske Finne blir en riktig youtuber ännu vad det lider… 😀 Alla tummar härifrån!

 9. Hej Bond77. de va ett tag sen senast 🙂
  Besvärlig är det om groningen är ojämn med tanke på ogräsbekämpningen.
  Njaa, de vill va ont om tid 🙂

 10. Du ligger Christer helt klart i riskzonen med kaffet! Den 20.07. har de Guns Rosor i Åminne och då ska
  jag ta Husmodern med och nöta tiljorna lite! Kan mycket väl hända vi viker in på returen.

Kommentarer är stängda.