23 juni, 2018 av

REGN :-)

Under den gångna veckan har vi fått 57,8 mm regn (måndag 6.1, tisdag 0.1, onsdag 6.3, fredag 30.3, lördag 15.0) vilket någotsånär motsvarar långtidsmedeltalet för juni.

18062018 månadens första regn

Föregående regn hade vi 3 och 4 maj (5.5 mm) vilket är endast ca 1/6 av det normala i maj. Detta i kombination med värme, sol, blåst och låg relativ luftfuktighet gav oss den torraste försommaren i mannaminne.

Korta nätter.

Torkan har också gett mig en hel del extra arbete och speciellt korta nätter då bevattningen oftast blir till nattarbete. Därför har det blivit glest med inlägg här på bloggen, jag beklagar men jag har inte orkat skriva något då arbetsdagarna ofta blivit över 20 timmar långa. Samtidigt har man känt sig väldigt frustrerad då vädret skulle ha möjliggjort ett snabbt och smidigt vårbruk i och med att inga uppehåll på grund av regndagar behövts. Det hade faktiskt känts bättre om vädret begränsat vårbrukets framskridande än den egna otillräckligheten.  Nu blev sådd och grönsaker väldigt splittrat då det helt enkelt inte gick att så eller plantera om inte bevattning före, under och efter planteringen kunde ordnas. Vi har ju annars fukthållande jordar men ytskiktet där de nyplanterade växternas rötter finns torkade ut så snabbt att rotsystemet inte hann utvecklas innan växten torkat bort.

Nu är det bråttom med bevattningen.

Splittrad odlingsareal.

Nu råkar jag dessutom i år ha grönsakerna på 6 olika platser visserligen inom en 10 kilometers radie men att dagligen flytta runt bevattningsutrustningen mellan de olika platserna tar tid. Och därtill råkar 4 av platserna vara förlagda till åkrar med begränsad vattentillgång i form av mindre bäckar och utfall. Normalt brukar deras vattenföring vara tillräcklig framåt midsommar men i år minskade flödet snabbt då skogen varifrån vattnet i huvudsak kommer snabbt lövades och trädens vattenupptagning steg snabbt. Det blev att bygga dammar för att på så vis samla lite vatten mellan bevattningarna. Med facit i hand borde man skolat upp nån i personalen att ta hand om bevattningen, min son brukade tidigare sköta om bevattnandet och kunde det där men han finns som bekant inte hos oss längre, för det har nog varit ett heldagsjobb att se till att det fungerar. Pratade med en kollega häromdagen och han berättade att han hade satt 2 personer på bevattningen, visserligen odlar han lite större areal än oss.

Små enkla dammar för att samla vatten tillräckligt för några timmars bevattnande.

Testar lite nytänk 🙂

 

Etiketter: , , , ,

14 svar till “REGN :-)“

 1. Nisse skriver:

  Grattis ! Vi har också fått regn men bara 25 mm i juni och inget alls efter sådden i maj. Nu har i alla fall utsädet grott – en månad för sent – så det blir grönblandat i höst. Här finns inget vatten att bevattna med så det är bara att konstatera att torkan tog skörden i år (och regnet i fjol).

 2. Sten skriver:

  Lättar det nu med att hinna vattna alla torra skiften? Heller kom det för mycke på en gång?

 3. Christer skriver:

  Jo regnet gjorde gott både för grönsaksbonden och växtligheten 🙂 Jag återkommer till vårbruket i senare inlägg. Vad tror du om att sätta in mera videomaterial likt det jag satte till på slutet? Borde kanske finjustera dialekten lite när det går nationellt. Fick in videon i mp4 format direkt till mediauppladdningen så om det fungerar på detta vis underlättar det en hel del jämfört med att gå via drive eller youtube. Hur ser det ut i andras maskiner?

 4. Christer skriver:

  Nu är det lagom fuktigt skulle jag vilja påstå utan att ha besökt alla åkrar. Ska nu plöja för och så 6 ha kummin som jag inväntat regn för att kunna göra. Lite sent men det har inte varit nån idé att försöka i torkan, får vi bara en fin höst tror jag det fixar sig.

 5. Sten skriver:

  Videon öppnade sig bra i min androidtelefon. (Bisin såg nog lite trött ut ?)

 6. Christer skriver:

  Ok, nu när jag inte orkat skriva har jag testat med lite livevideon på föjsbooken istället. Är det här nåt som kunde intressera bloggläsarna? Alltså lite prat i samband med arbetet och kanske lite förevisning om hur det går till under olika arbetsmoment?

 7. Nisse skriver:

  Videon fungerade riktigt bra på min maskin (Firefox på Linux). Dialekten är bra. Den ger ett äkta intryck och den var inte alls svår att förstå. Jag har inte på länge försökt sätta in video eftersom det har varit så krångligt men en video då och då livar nog upp.

 8. Stefan skriver:

  Låt komma mera videon bara, funkar hur bra som helst. Jag har mätt upp 42 mm regn nu i helgen, totalt 55 mm den här veckan. Är inte ett dugg avundsjuk på grönsaksodlarens långa arbetsdagar dock, kanske det lättar lite nu när det har regnat.

 9. Christer skriver:

  OK, roligt höra att de fungerar och intresserar.
  Som man bäddar så får man ligga sägs det 🙂 Jag när en dröm om att besöka Borgeby fältdagar så jag försöker jobba in några dagar här under helgen och början av veckan, vi får se om det lyckas. Åtminstone slipper jag vattnandet för några dagar.

 10. Nisse skriver:

  Här ser det riktigt illa ut. Tisdagens utlovade regn har försvunnit från prognoserna och under tio dagar skall det bara komma 2 mm på lördag. Då blir det inget regn alls i maj efter sådd och bara 30 mm i juni …

 11. Nisse skriver:

  På tal om regn så har Botswana en valuta som heter “pula” och det betyder regn (och välsignelse) … Den här sommaren går man gärna omkring och vill ha mera “pula” :-). (Orsaken till att jag känner till “pula” är att jag läser Ma Ramotswe-böckerna om Damernas detektivbyrå i Botswana – skrivna av Alexander McCall Smith)

 12. Stefan skriver:

  Jag mätte upp totalt 58 mm under midsommarveckan. Inkommande natt ska det visst komma lite också.

 13. Nisse skriver:

  Lyckliga ostar ! Här är det åter torrt som i öknen …

 14. Christer skriver:

  Joo, när det har pratats om torka ute i världen så har jag mest pratat om att jag kommer från landet där det snarare är problem med för mycket vatten istället för för lite. Få se om man blir tvungen att revidera uttalandena i fortsättningen….. pula pula tack! Det regnar faktiskt lite stillsamt ikväll 🙂