Säsongsavslut till nyår

Årets återstående timmar börjar vara lätträknade och som brukligt inför nyår försöker man betala bort det mesta innan årsskiftet för att på så vis kunna bokföra utgifterna på innevarande år. Ibland brukar det kunna göras nåt bokslutsinköp men i år är det nog bara några mindre prylar som införskaffats. Nåt egentligt mellanbokslut har jag inte gjort men en titt på kontoutdragen och i faktureringsprogrammet ger ju en sorts fingervisning om att utrymme för större utsvävningar saknas. Riktigt bedrövligt är det dock inte trots en svag skördesäsong då vi hade bra försäljning av fjolårets lagerprodukter långt in på våren. Sämre kan det nog bli med likviditeten framåt kommande vår men jag får väl försöka lappa ihop med lite virkesleveranser. En del affärer är ändå på gång men dom avgörs nog först efter nyår.

Löner och olika ersättningar blir också redovisade på detta års sida även om jag annars brukar betala månadens löner de första dagarna i påföljande månad. Speciellt i år är det nog bäst att sköta om lönerna inom december då det nya inkomstregistret tas i bruk vid årsskiftet. På så vis har man hela januari på sig att sätta sig in i systemet. Jag använder ju Palkka.fi för redovisningen och räknar med att programmet uppdateras så att det fungerar sen vid nästa lönebetalning. Så så stora bekymmer borde det inte innebära, peppar, peppar……

Säsongsavslut.

Så här lagom till nyår passade vi också på att avsluta skördesäsongen med att ta in den sista grönkålen. Det hotas med råskväder till nyår så det var lika bra att få det gjort, speciellt som vädret var riktigt fint idag med ett par plusgrader och en sol som lyste fint om än höll sig ganska lågt över horisonten. Vi hade tidigare en hel del grönkål i lager och var lite tveksamma till att skörda in det sista men nu över jul och till nyår har den gått riktigt bra åt så varför int ta in det sista också. Dessutom brukar den grönkål som skördas efter lite frost också smaka riktigt gott samt vara lite mörare i konsistensen, lagerhållbarheten brukar dock vara lite svagare än för den grönkål som skördas innan hårdare froster.

Ohi on. 29.12.2018. Säsongens sista grönkål tas in till lager.

500 blogginlägg.

Om inläggsräknaren räknar rätt så torde detta inlägg vara min femhundrade skrivelse här på bondbloggen. Mitt första inlägg skrev jag vid midnatt den 5 april 2011, då var tanken den att skrivandet skulle pågå ett eller ett par år men här är jag fortfarande till någons glädje men säkert också till någons förargelse 🙂 Som Nisse skrev tidigare så kommer vi att fortsätta ?? blogga i egen regi så länge någon läser och konceptet kanske inte ändrar så mycket men det får vi se sen in på nästa år. Jag ska nu inte gå händelserna i förväg här. Roligt är det i alla fall att Charlotta och Sonja återupptagit sina skriverier här på bondbloggen så att verksamheten blir bredare och mångsidigare.

Vill med dessa rader dra sträck för mitt bloggande för detta år med att önska läsarna och mina bloggande kollegor här ett riktigt

Gott Nytt År

vi ser framåt med tillförsikt och hoppeligen kan jag leverera nåt läsvärt framledes. Är det nåt speciellt som Ni vill att vi tar upp så går det alltid att önska via nån kommentar. Vi gillar det här med interaktivitet även om det ibland kan ta lite tid innan vi hinner svara 🙂

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

10 reaktioner till “Säsongsavslut till nyår”

 1. Delarna ligger på bordet nu, men jag ska ordna med lite rum i “verkstan” innan jag tar in traktorn. Inte så roligt skruva i växthuset där den nu står. Återkommer när jag tar itu med skruvandet. 🙂

 2. Önskar Er alla Ett Gott Nytt År! Vi hoppas på ett år med lagom väder, för alla producenter ☺ Tack för alla goda grönsaker som ni producerar 👍

 3. Först måste jag göra en pudel eller en och en halv, innan det är för sent. Lovade att sluta bjuda på skog till salu. Då kom ett granskifte till salu andra gången(avhugget) + tre basskiften. Det fick någon annan. Nu har man måg(inte min), dödsbo som slätat på båda sidor. Hade jag fått skogen skulle den stått i 15-20 år ännu.
  Hårdvaluta kostar !

  Via skogsfastigheter kom ett annat grannskifte till salu på ett annat ställe. Bjöd över värdering, det var tio bud och det gick 12tonni över. Under 2000m3 virke. I norra Österbotten går priset lång över värdering när det är jakträtter mm som spelar in. På finskt håll är det mera moderata priser. Nu är det vindkraftarrenden mm som krånglar till det. Det är som med lägenheter, ett högt bud höjer alla grannlägenheter också.

  Var och fixa om en jordbrukskredit och nog har det blivit dyrt plötsligt.

  Gott nytt år alla som är kvar på bloggen !

 4. Har redan tidigare efterlyst ett reportage om din krokvagn och gör det nu igen. Är du nöjd med den? För- och nackdelar? Varför just en treaxlad? osv.
  Gott Nytt År!

 5. Joo ett inlägg om krokvagnen ligger nog på “what to do”-listan jag minns att du frågat efter erfarenheter och det är just det, erfarenheter vill säga, jag samlat på för ett inlägg. Va ska jag kunna lova för tidtabell? Ska vi säga inom januari, är det ok?

 6. Fortsätt gärna skriva! Jag läser med stort intresse (om än sporadiskt). Tack!

Kommentarer är stängda.