Vädret slog om

Torr sommar men då man skall börja tröska så slår vädret naturligtvis om. Det har inte kommit stora regn men det regnar litet var och varannan dag. Tillsvidare har det varit ganska varmt men prognoserna lovar svalare väder.

Det har inte varit så att jag spankulerat omkring och bara väntat. Alla de “små” arbetena har gett mej full sysselsättning. Och så har man haft tid att gå igenom tröskan och städa torken. Torkstädandet är lika mycket skitarbete som då man skulle tömma dyngdalen förr i världen. Det förbaskade dammet tränger in överallt.

Jag har igen suttit och försökt hitta en bra dammtät huva men det är nästan omöjligt för en som är så beroende av glasögon som jag. Det finns hundratals halvmasker och helmasker och skyddsglasögon men inget som passar. De stora hjälmarna är alldeles för klumpiga för verkligt arbete (jag har två stycken begagnade). De passar bara inspektörer och andra onödiga personer som bara står och ser på då andra arbetar.

En huva hittade jag för något år sedan men jag köpte inte fläkten som hör till för den hade ett horribelt pris. Tyvärr går det inte utan fläkt för det slår imma innanför så man inte ser nånting. Jag satte en datamaskinsfläkt till huvan men den ger inte tillräckligt med luft och tryck. Så nu surfar jag på nätet för att hitta något gammalt begagnat – som vanligt.

Väderprognoserna ändras varje timme nästan men just nu lovar de uppehåll efter tisdagen. Tyvärr skall det komma en hel del regn på söndag-måndag men man kan hoppas att det blir mindre än prognoserna lovar. Vi brukar ju har tur med att det mesta regnar bort i Helsingfors och Borgå. På regnkartan (Lantbruksvädret) ser jag att ett regnområde går söder om oss och ett norrom. Med litet tur kanske jag kan börja i morgon.

Lantbruksvädret visar också att upptorkningen börjar vara dålig – som det ju är på hösten. Det är för svalt helt enkelt. Tills vidare har jag torkat vetet ute på åkern men nu är det nog slut och dags att ta in det – om det går.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

3 reaktioner till “Vädret slog om”

 1. Eftersom torktiderna varit vad de varit tänkte vi torka kornet på åkern till i morgon eftersom prognoserna, både fmi, yr och klart förutsåg att ev regn går norr om oss och hyfsat 3-6m/sek hela natten. Jo, tji fick vi!
  Kom rakt på och blötte ner allt igen rätt ordentligt så blir det tröskning i morgon så blir det nog på sen eftermiddag. Efter det utlovas igen regn. Onödigt att tro på prognoserna om ens ett dygn framåt numera när meteorologerna är så överbelastade med info. Att t.ex ge en prognos på att om 13 dagar kl 15.00 kommer det med 70% sannolikhet 0,3 mm regn är mer än kristallkula och helt onödigt.
  Andningen är otroligt viktig när man jobbar hårt så det inte går som för Nedervetilbon när han bar säckar och det gick så tungt att han “andast bara ein väg”!

 2. Få nu se om jag gjorde ett misstag som väntade så länge med tröskandet. Visserligen lovas det uppehåll i slutet på nästa vecka men man vet ju hur (o)säkra prognoserna är. Vi har fått många små regn men inga stora mängder. Å ena sidan så klarar sej moget vete ganska bra men så torkar det inte upp så fort nu mera. Det blir nu bara att vänta på lämpligt väder – som alltid.

 3. Skördespaning storstan-sö .Alltså tvåan och riksåttan. Det fanns ännu lite korn mera havre vete otröskat. Färgen skiftar från gul till grå och det regnade på flera ställen hårda skurar. Några skiften halvtröskade och några tröskor hade lämnats kvar på åkern i väntan på bättre väder.
  Det har nog visat sig att spannmålsodling har blivit allt mera risktagning, nu i synnerhet i klimatförändringen tider. Dyr satsning i förhållandet dill den förväntade vinsten(fastställt låg pris).

  När nu också köttfarmarna ifrågasätts både i slaget efter tolv, eftersnack, skolor insändarspalterna. Nog har det blivit en märkligt tidevarv vi lever i. Medel livslängden har ökat från år till år fast vi levt ohälsosamt i hela vårt liv.

  Fick brev från Senegal, där nämndes att byälstarna på ett krismöte konstaterat att regnen inte kommer som förut och svält är hotande nära. De kan inte som vi gå till närmaste affär och handla. Det skall finnas någon som odlar före det finns i affären.

Kommentarer är stängda.