4 februari, 2020 av

Så här års….

……brukar jag avlägga rapport om snö- och tjälläget och ska så göra nu också även om det är dåligt med snö och framförallt med tjäle.

Jag brukar ta min januarirunda på utsett datum det vill säga den sista men feber och flunsa höll mig hemma samtidigt som eventuella ställföreträdare var upptagna som funktionärer på skid-FM i Vörå. Så mätrundan företogs först på söndag då febern gett med sig och orken började återvända. De va nog en riktig “manflu” det här som drabbade mig, verkar som om symptomen på den blir kraftigare med åren eller så är det avsaknaden av nån som pysslar om en som gör det värre. Nå nu är jag på bättringsvägen så det ordnar sig nog.

Brukar ta lite bilder för att illustrera läget, alltså snöläget, men nu blev det bara en livevideo på facebook denna gång. Prövar infoga den här för att se hur det fungerar även om kvaliteten och framför allt manuset lämnar en del att önska.

https://drive.google.com/file/d/1ZzbrLu7oATxVGyiAMF-Bz8A4dufDi1QZ/view?usp=sharing

Fick nu inte videon inbäddad men via länken torde den gå att spela upp. Det är mycket med det här bloggandet och funktionerna förändras från gång till annan.

Hur som så visar noteringarna från motsvarande mätning ifjol att på mätpunkten i videon då fanns 32 cm snö och 32 cm tjäle medan det nu var 11 cm snö och 9 cm tjäle. I skogen fanns ifjol den 31 januari mellan 3 och 29 cm tjäle och mellan 13 och 46 cm snö. Nu i år fanns ingen tjäle alls i skogen och snödjupet varierade mellan 2 och 12 cm. Den lilla snö som fanns var däremot våt och tung och i övrigt var det mycket vått i skogen så jag var glad att jag valde gummistövlarna framom läderdito.

Idag tisdag vaknade jag till -13°C och plockade redan igår bort frontlastare och extra vikter från Fiaten för att med möjligast lätt traktor köra upp lite spår i skogen, förhoppningsvis hinner det frysa till innan det åter blir varmare. Prognosen utlovar plusgrader igen till veckoslutet.

Etiketter: , , ,

5 svar till “Så här års….“

 1. Nisse skriver:

  Här har vi ingen snö alls. Det kom 1 cm men den smalt bort i förrgår då vi hade +5 grader. Då smalt tjälen tyvärr också så i går blev det hjulspår då jag körde ut virke. Men i dag har vägen frusit på nytt (-5 grader) så nu gick det bra att köra ut. Men i skogen finns det förstås ingen tjäle.

  Där det fanns våt lera så var den stenhård också i går.

 2. Nisse skriver:

  Videon fungerade bra men inte med den inbyggda spelaren utan jag måste ladda ned och köra den i VLC mediaspelaren
  (gratis på nätet).

 3. Christer skriver:

  Kom precis hem från skogen, tog det lite lugnt ännu då krafterna sviker i sviterna från flunsan, körde mest upp spåren och tog några vindfällen som låg över stråken. Vi hade kallt i morse och minusgrader hela dagen och kylan lär sitta i ännu några dagar så kanske vattnet i spåren fryser till is och ger lite bärighet innan det åter blir varmare. Vilket prognosen utlovar, det ser ut att bli töväder och plusgrader ända fram tills den 18:e dennes med några minusgrader nattetid.

 4. Christer skriver:

  Joo det va lite märkligt, filen va bara 11MB så jag tänkte lägga in den direkt i mediebiblioteket men det tog inte emot den så jag laddade ner till drive och tänkte att jag bäddar in den därifrån men det dög inte det heller. Så det fick bli som länk istället. Är det så att wordpressen inte gillar mp4? Borden den ha varit som jpeg? Försökte läsa lite hjälpfiler men blandade bort mig till sist och gav upp.

 5. Nisse skriver:

  Visst borde mp4 duga men jag har hela tiden haft problem med videor. Drive har något system att de automatiskt sätter videon i olika format som sedan kan spelas men tyvärr tar processen ibland flera dygn … Det gick ju bra att spela videon med VLC som klarar det mesta. Möjligen hade Drive inte ännu hunnit omvandla videon till rätt format ?

  (Fråga inte mej – programmerare är ett speciellt släkte och jag har aldrig förstått deras logik 🙂