Skogskran reparerad.

Mågen fixade svetsningen på fredag och på söndag hjälptes vi åt med monteringen. Så idag måndag kom jag igång med utkörningen av virket i skogen.

Lite kallare och framförallt torrare väder de senaste dagarna hade gjort gott åt föret så det gick faktiskt bättre än väntat med körandet. Åtminstone vad gäller kran och lastningen, däremot fick jag lite problem med bränsletillförseln på traktorn. Det är så där när snålheten bedrar visheten, men det ska jag återkomma till i ett annat inlägg då jag känner mig lite trött i kväll och nöjer mig med ett kortare inlägg om hur vi löste kuggkransens reparation.

Som jag tidigare funderade så svängde vi om kuggkransen för att få de reparerade kuggarna framåt i den riktning som kran används minst. Det blev nu inte att konstruera nytt lyftcylinderfäste utan mågen valde att skära loss nedre delen ,svänga 180° och svetsa fast igen. Plåten inne i lådan var lite tunnare (3mm) så han förstärkte lite med ett par flatjärn för att vara på säkrare sidan.

Några bilder tagna av mågen får illustrera proceduren.

Kuggarna påsvetsade och ytbelagda med hårdmetallelektroder.
Kuggkransen lossskuren.
Hade förväntat mig att axeln skulle gå igenom bottenplattan men så här såg det ut.
Inpassning och riktande av kuggkransen.
Dito……..
Svetsningen klar.
Lite förstärkning av baksidan då sidan med tunnare plåt nu kom bakåt.
Tornet lyfts på plats med hjälp av gaffeltrucken.
Målat, smörjt och klart för provkörning.

Framåt middagstid hade jag så tagit mig till skogen efter att bland annat ha tagit bort frontlastaren av traktorn, monterat frontvikterna och letat fram iskedjorna för framhjulen. Det är ju inte direkt halt i skogen i år men ganska stenigt och en del berg i dagen där jag avverkat så greppet är nog mycket bättre med kedjorna på. Några lass hann jag få ut innan mörkrets inbrott.

Äntligen är skogsvagnen där den hör hemma.

Nu håller vi tummarna för att det håller, både vad gäller föret och reparationerna.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

11 reaktioner till “Skogskran reparerad.”

 1. Snyggt jobb. Jag gjorde misstaget att skära loss den gamla kuggkransen för lågt nere så min reparation blev inte så snygg. Den nya kuggkransen håller nog men så gick ramen sönder … Fast du har kortare kran så det bryter inte lika illa som på min Nokka 3010 med långt utskjut.

 2. Syns att svetsaren kan sin sak. Hoppas det håller ihop så du får ut virket nu.

 3. Blev bra det där.
  ——————-

  Nu i corona-tider lyser eu direktiven med sin frånvaro! När landet är i en kris som ingen upplevd sedan folkskolans grundande.

  Däremot uppvisar många broderländer det ena misslyckande efter de andra.

  Bonden behövs nog i hundra år till fast de(vi) var de värsta miljöbovar för någon månad sedan.

 4. Enligt EU-avtalet skall länderna själva sköta hälsovården. Men EU har i alla fall gemensamt upphandlat skyddsutrustning som snart börjar delas ut till medlemsländerna. Troligen blir det ändring i avtalet så att EU i framtiden kan spela en större roll i dessa fall.

 5. Joo Stefan det verkar hålla 🙂 Bra med en certifierad svetsare i familjen, så att det inte blir några försäkringsdiskussioner ifall tornet brister och någon kommer under. Nog för att det brukar hålla de jag svetsar själv också 🙂

 6. Ja få se var detta slutar, de åtgärdsförslag jag noterat ämnade att underlätta för småföretagarna verkar ändå vara av karaktären “skjuta problemen på framtiden”, sänkta avgifter nu men höjda senare. Blir ju mest ett form av lån. Men man är väl rädd att företagarna ska söka sig i konkurs.
  Bönder kommer att behövas i allt större utsträckning skulle jag vilja påstå då allt färre odlar och det blir fler att föda.

 7. Man kommer förhoppningsvis att ta lärdom av eländet. Finland verkar ändå bättre rustat än många andra länder. Bra så!

 8. Inte något så illa att det inte för med sej nånting gott. Vi har kvar en hel del efter kriget som skall hjälpa folkförsörjningen. Det som Reinfeld avskaffade i Sverige och nu är rikssvenskarna avundsjuka på Finland. Den där ur-hand-till-mun-filosofin är kanske inte så bra heller.

 9. Svenskarna deltog inte i kriget utan släppte tysken igenom åt oss att köra ut sen. Nu påstår man att Sverige
  igen har en egen linje (precis som i kriget) mot Corona. Blir en bra uppförökningsanstalt för viruset om man inte vill nu heller delta fullt ut i kriget. I gårdagens svenska tv ifrågasattes, mycket berättigat, hur i vida världen man i Sverige man kan påstå att all världens forskare och sakkunniga har fel och de har rätt!? Svaret blev sammanfattat “att ja så är det”! Dårar!! Som di brukar säg i Nedervetil: “he finns int na surogaate fö veti”. Stämmer bra!
  Dottern är vid Uppsala universitet och hon förundrar sig över hur i vida friden man kan tidigarelägga uteserveringarna (har varit igång flera dagar redan i Uppsala), gå på nattklubb, skidanläggningarna öppna osv. Egentligen inga begränsningar annat än frivilliga.
  Nog är det ju ganska råddigt här också, som t.ex skolstängningarna och de tredubbla budskapen till lärarkårens och föräldrarnas förtjusning, men man försöker ju iaf mota coronan i hörnet.
  Meddelandet om att Nyland stängs till helgen flera dagar på förhand innebär ju att nu sticker man iväg innan helgen (precis som med slalom). Stäng tvärt utan diskussion!
  Som Nisse sa: inget ont osv. Efter detta tror jag nog att värderingarna av bondens arbete höjs markant och
  glappet om miljöbovar lämnar i halsen.

Kommentarer är stängda.