Ett livstecken

När trogna bloggföljare börjar höra sig för hur det står till eller som “Per” gjorde söker upp en på åkern för att se hur man mår är det kanske tecken på att någon saknar en trots allt och att det är dags för ett livstecken.

Och joo, jag mår hyffsat bra men har precis som Nisse varit utmattad i värmen och torkan som den ofta för med sig. Eller njaa riktigt bra har man väl inte mått men jag är väl kanske inte den första att klaga och mest lider man med växtligheten som inte kan ta skydd i skuggan och då bevattningsvattnet tar slut i åarna så kan man inte heller lätta deras umbäranden i det fallet. Men visst harmar det att man inte kan ta hem de stora skördarna nu då efterfrågan finns och priserna på en del produkter är lite bättre.

Inte lätt vara orotad sallatsplanta i dylika temperaturer.

Fick jag bara grönsaksarealen lite bättre samlat så blir ett bevattningsprojekt med vattenmagasin att fundera på men som läget är nu så har jag för lite areal i anslutning till den tilltänkta bassängen för att det ska motivera kostnaderna med bygget.

De växter som sallat och kål som gillar svalare väder har mer eller mindre gått i stå i väntan på väta medan – gurk- och pumpväxterna som gillar värmen växer bra blott att vatten finns. De senaste dagarna har vi dock fått lite väta eller närmare 30mm vilket ledde till att vi fick 36,7mm under juli månad vilket naturligtvis är allt för litet med tanke på värmen och uttorkande vindar. Under dylika omständigheter borde vi ju få minst en dylik mängd per vecka.

Nisse företog sig en resa i västerled och jag hade väl hoppats kunna göra en liten mc roadtrip likt den jag gjorde i fjol men nu blir det inget av det i sommar för jag ligger nog efter med en hel del trots att jag hållit mig hemma. En del projekt är också på slarv så måste försöka slutföra dem. Ett sådant är installation av solenergianläggningar närmare bestämt fyra stycken. Den största på 20kW här på hallen har jag i gång och den har ju gett bra i det soliga vädret så den verkar legat bra i tiden trots att jag fick igång den först i slutet av maj. En mindre anläggning på 5kW ska monteras vid gårdsbutiken för att driva kylen där men det gamla plåttaket visade sig ha lite rostfläckar som jag vill få målat innan de göms under panelerna och att måla plåttak är kanske inte att rekommendera i 30 graders värme. De två minsta anläggningarna är solenergidrivna pumpar som jag tänkt använda till att förse underbevattningen med vatten men dom var det inte så stor idé att montera då vattnet tog slut.

En del av energibehovet täcks nu med solenergi.

Solenergiprojektet har jag väl tänkt försöka redovisa lite siffror för ifall det intresserar men jag tänkte samla lite statistik från anläggningen innan dess. Så det ska jag försöka återkomma till.

I övrigt så har en del byråkrati stulit tid från bloggen, bland annat har jag sökt efter mitt telefonaktiebrev för att kunna registrera och börja ta del av utdelningen nu då bolaget ska börsnoteras. Saken var också aktuell för tiotalet år sen men jag tyckte att största delen av utdelningen då gick åt till att upprätthålla värdeandelskontot så jag brydde mig inte om att göra nåt åt saken. Nu har man ändå på bolagsstämman i maj beslutat att makulera pappersaktierna om de inte registrerades så jag ägnade flera kvällar och veckoslut till att söka aktiebrevet som jag senast höll i vid flytten hit till Långmossen 1988. Aktien skaffades ju ursprungligen för att få förmånligare telefonanslutning men i höstas kapades trådarna till fasta telefon så nu behövs den inte till annat än för att ta del av de enorma aktieutdelningarna.

Det har samlats en del papper med åren och trots att jag relativt bra vet var jag har ett och annat så gick jag bet på att hitta pappret innan deadline för registreringen så det blev plan B det vill säga att via rätten döda pappersaktien och registrera den virtuella versionen. Lite komiskt ändå att jag nu hittade Polar Mills aktierna som jag sökte för några år sen i ett kuvert från Vasa läns telefon 🙂 Dom makulerades tidigare men var inte så mycket värda att jag iddes lägga ner desto mera tid på sökandet. Jag har i alla fall en gång för alla noterat att det där med aktier är inget jag ska syssla med, de må sen utlovas vilka utdelningar som helst.

Höstvetet står inför skörd så fort regnen ger med sig och det ser väldigt lovande ut trots att till och med det brådmognat lite de senaste två veckorna men det känns nog ändå som om man kommer att bli besviken om inte skördemängden börjar med en åtta. Jag jämför då förra årets måttliga bestånd som gav 5,7 ton med årets som ser tätt och axrikt ut. Här tar vi dock inte ut nåt förskott men man gläds i alla fall åt skördeutsikterna. Ska väl återkomma till det senare liksom lite om den övriga växtodlingen.

Det regnar ute men får ändå avsluta här för att ta itu med fakturor och löneberäkningar.

Författare: Christer

Har sysslat med odling sen jag tog de första stegen ut på åkern för att granska om "groddan ha komi opp". Fårfarmare var jag i ett 15-tal år efter att som 9-åring köpt en betäckt tacka för barnbidraget. Utbildade mig till trädgårdsmästare och jobbade 10 år som arbetslärare på trädgårdsskolan vid Korsholms skolor innan vi år 1988 köpte gården här i Långmossen. Gården har sen dess specialiserat sig på odling av grönsaker på friland men vi odlar också spannmål samt bedriver skogsbruk. På senare tid har gården, på förslag av våra amerikanska släktingar, kallats FinneFarm och och numera med tillägget db (dödsbo) efter fru Eivors bortgång hösten 2019. Ett familjeföretag som sysselsätter mig, äldsta och yngsta dottern på heltid samt mellandottern på deltid. Min son som lämnade oss i augusti 2009 jobbade också på gården vid sidan om sitt jobb som skogsmaskinsförare. Ännu en tragisk händelse drabbade oss i juli 2010 då vår produktionsbyggnad brann ner till grunden. Vi har nu byggt upp byggnaden igen och återanskaffat en stor del av inventarierna men ännu fattas en del maskiner för spannmålsodlingen och skördemaskin för grönsakerna. Mina inlägg här på Bondbloggen färgas säkert av dessa tragiska händelser eftersom de starkt påverkar det vardagliga arbetet men försöker ändå beskriva livet här på gården i en positiv anda.

25 reaktioner till “Ett livstecken”

  1. Det är ingen överdrift då en bonde i Borgå i en intervju kallade årets skörd för en katastrof. Vi fick bara 7 mm regn i juli och det var alldeles i slutet på månaden. Det kom litet mer längs kusten men just inget alls här i inlandet. Det är lätt att räkna antalet ax per kvadratmeter. Nu har det kommit litet regn men det är närmast illa för skörden. Höstvetet har varit hyfsat (vi har bara vårvete).
    Man är inte riktigt på något sprittande humör precis. Det gick inte ens att bygga i hettan. Först nu har vi kommit igång. Men man får vara glad att vi inte har haft sådana katastrofer som i Mellaneuropa och i Kanada.
    Jag håller också på att planera ett tak med solceller. De är mycket lämpliga för oss då kallufttorken är på just då solen skiner som mest. Jag har hittat en firma i Villmanstrand som skaffar fram solpaneler i gemensamma beställningar och planerar systemet för en skälig kostnad. Själv skruvar jag förstås upp dem. Men först måste huset inunder repareras och det håller vi just nu på med.

  2. Kan bli så att jag tröskar höstvetet i slutet av veckan, spännande att se om jag når upp till 8 ton/ha
    Jo det är enkelt att montera panelerna, åtminstone om man har valsat tak som jag har. Nu får man ju lite bidrag för installation så jag lät en firma i regionen montera de e väl tänkt att bidragen ska tillfogas den cirkulära ekonomin 🙂 Och så har jag ju lite annat att pynja på med, dagarna är allt för korta.

  3. Det senast sådda vårvetet (i början på juni) är ännu ganska grönt så jag sysslar med att bygga. Uthuset där jag tänkte placera solcellerna har nu cementtegel men jag tänkte byta till klickplåt. Det finns färdiga fästen för solpanelerna och monteringen är snabb. Taket vetter mot söder och har optimal lutning. Jag hoppas få omkring 20 kW solel och då kan jag köra två fläktar gratis. Det blir ännu billigare torkning av vete och flis. Just nu torkar jag flis och med 40 % luftfukthalt så är temperaturskillnaden mellan in- och utluft 6-8 grader vilket betyder att den torkar mycket bra.

  4. På mina åkrar så blev det höbalar som plastades in. Hittills har rödklövern varit dominerande men nu i år så kom gräset väldigt bra. Kanske jag sagt det förut så är flerårig vall den bästa gröda som finns. Både vår sommar höst och vinter. Lämpligt för alla årstider och alla väder. Har nog viss förståelse att andra grödor också bör odlas.

    I bolagsfirman skall ca 1000m2 packhall byggas till så ännu finns det framtidstro. Mera utrymme lättare och snabbare jobb typ. Potatis är då produkten.

    I aktiehandeln så har det gått med betoning skog, bank, bygg och nu fastigheter. Mina Ahlstöm-Munksjö är nu i någon domstol när jag vägrade sälja. Banken begärde in de två gånger och sedan likaså någon advokatfirma. Behandlingstid 3-12 månader. Fick i en släktutredning att antis första fru skulle varit farfars kusin,(ej bekräftat) Kommer antagligen få pengar och mista aktierna.
    Aktieköparna är som ett lemmeltåg som springer än hit än dit det gäller bara att vara på rätt plats, det är ingen ide att stiga på tåget vid nästsista stationen. Nu börjar skogsaktierna vara riktigt bra.

    Går det inte att ordna ett “svemrally” vid bevattningen, alltså köra vatten med lastbilar och traktorer.

  5. Satsade också på gräs i sommar men det grodde dåligt så nu blir det höstvete i stället.

    Svämrallyt räknade jag på förra gången de va torrt men det blev för dyrt trots att körsträckan va kort, kostnaden närmade sig kommunalvattenprisnivån och så värdefulla produkter odlar jag inte att det hade betalat sig.

  6. Jo, jag kommer också att köra mina fläktar på solel från panelerna. Jag monterade nu på sydsidan av taket men har också möjlighet att montera paneler åt öster och väster, på så vis får jag solel från tidig morgon till sen kväll. Men ska utvärdera denna investering nu till först innan jag förstorar anläggningen. Solpaneler i kombination med kylanläggning är annars rätt optimalt då det går mest kyla åt då solen lyser som bäst. Nu går en del av produktion ut på nätet men jag ska programmera kylanläggningen så att den går mest då solen lyser som bäst och så planerar jag för elpatroner till flispannan så eventuellt kan jag stanna den under sommaren då jag bara behöver varmvatten för tvätt och dusch. Men mera om solpanelerna då jag får lite sifferunderlag.

  7. Jag har ibland problem med flispannan på sommaren då det går åt så litet värme att alarmet går och börjar spruta vatten in i skruvröret. Då det var som hetast så hände detta och den våta flisen släckte elden. Pannan matades full av flis. Matarmotorn är så liten att motorskyddet inte slår av den. Så jag tänkte i framtiden också köra varmvatten på egen solenergi på sommaren. Men det blir först nästa sommar.

  8. Har nu också fått en bondekollega att installera bergvärme. Det är bara 11st före i kön när staten ger 4000€ i stöd för att slänga ut “olje” vedpannan.

    En granne som är elkar fick koppla bilen via en inverter tillsolvärmen när det blev elavbrott. Vid långvarigt elavbrott vid stark värme kan solpanelen koka sönder enligt honom. Kanske bönderna har aggregat att starta igång. Bra att vara förberedd på allt från början.

  9. Jag har också funderat på solpaneler, men problemet är att vi inte har just något som förbrukar el på sommaren. Inga fläktar eller kylanläggningar. Det är förstås möjligt att stänga av fliseldningen och låta elpatronen arbeta, men här har nog flispannan funkat utan problem också sommartid. Man borde komma på ett nytt smart sätt att spara elen till vintern. På sommaren är vanligen spannmålssilona tomma, där kunde man ha elen tills man kör torken på hösten….

  10. Det är troligen vätgas som kommer att användas för att spara el över längre tid så du behöver en vätgasgenerator. Läs LRF:s intressanta rapport om vätgasproduktion på Gotland “Vätgas och energilagring”. Det är ännu dyra investeringar men med tiden kommer priserna att gå ned.

  11. Är du nöjd med temperaturmätaren på bilden? Om den rekommenderas varifrån kan man köpa en sådan?

  12. Fundering…köpte morotsfrö /”pillerfrö,lätta att så”…plockat upp några nu ur odlingslådan och de är helt bedrövliga, typ 3 till 5 rötter och knappt en normal morot. Missä vika ?

  13. Joo, det har hänt att flispannan kokat några gånger om inställningarna varit gjorda för kallare väder så att matningsmängden av flisen varit för stor i förhållande till förbrukningen. Men annars inga problem med flis sommartid förutom att jag tycker förbrukningen är lite stor i förhållande till värmebehovet, den brinner ju på sparlåga hela tiden fast värme inte behövs så värmen går till skorstenen. Så därför funderar jag om man kunde klara sig med elpatron och solel sommartid.

  14. Det var kanske frågan om vattenburen solvärme i det fallet? Kan inte tro att kiselplattorna kokar sönder.

  15. Den har fungerat bra i många år med ett batteribyte. En billig modell från Clasollson om jag minns rätt.

  16. Svårt att säga utan att ha sett lådan/jorden/rötterna. Rotspetsen verkar hur som helst ha stött på nåt som fått den att skjuta sidorötter. Det kan va allt från ogenomträngliga hinder, gödselkorn, insekter.

  17. I dag kom ännu en rapport som skrämmer upp barnen ja och en hel del journalister. Det blir bara varmare och varmare och havsvattennivån stiger en meter. Olja och kolbränning är boven.
    Corona är ett försök att decimera människorna på planeten men då skall det vaccineras emot det som hjälper snabbast. Jordens klimat har nog också varit varmare och kallare om vart annat. Men då var det ingen som behövde forskningsanslag och synlighet.

    Mina års och några års skogsplanteringar har växt väldig bra denna sommar.

    Om världen sju största fraktrederier har samma utsläpp som alla bilar som finns så kanske det blir miljöbesparingar bara det går att köra norröver.

    Finland är nästan en ö och är väldigt beroende av frakter, högre vattenstånd ger djupare farleder och varmare vintrar ger kortare isvintrar.

    Det är konstigt när alla bara ser det negativa.

  18. För x-antal tusen år sedan hade vi ett par kilometer is över landet. Dessa klimatexperter och förståsigpåare som gapar högst kunde ju lämpligen precisera vilken mänsklig aktivitet det var som fick inlandsisen att smälta. Än idag har vi landhöjning efter vikten av isen. Att jordens avstånd till solen inte är konstant är en “icke säljande” förklaring men nog så sann. Som också Per noterade så har jorden haft kallare och varmare cykler genom tiderna. Klimatpåverkan står enligt min mening utanför mänsklighetens makt. Vår miljö kan vi däremot i allra högsta grad påverka! Dessutom vore en barnskyddsanmälan mer än befogad åt en viss “klimataktivist” ! Samma sak som barnsoldater i mellanöstern!
    Att det blivit varmare belyses bäst, vilket Nisse säkert kan även hålla med om för han var ung då, av att på 50-talet hade flickorna småbyxor som gick ner till knäna och nu har dom strings, så visst har det blivit varmare!!

  19. Förr hade alla stickabyxor för då var det kallt om vintern – och ibland om sommaren också (jag avskydde stickabyxor för dom stack …).
    Men läs i dagens HBL vad Taalas skriver (han var chef för Metereologen fram till 2015). Han har sysslat med klimatfrågor sedan 80-talet och är en förståndig människa som inte alls tycker om klimathysterin. Han menar att man nog skall lämna bort fossila bränslen men det går att förbättra klimatet med många små ändringar. Det behövs inte drastiska åtgärder som hysterikerna hävdar.

    Och det är just det jag sysslar med. Jag beställde nyss ett 14 kW solkraftverk för det uthus vi reparerar. Passar fint att sätta på det nya taket som jag sätter klickplåt på. Då är det enkelt att installera solpanelerna utan att borra hål i taket – vilket jag absolut inte tänker göra för alla tätningar börjar läcka förr eller senare.

  20. Vågar man fråga var du beställde och vad ett sådant paket solpaneler kan tänkas kosta?

  21. Jag beställde från aurinkovirta.fi i Lappeenstrand. Det är en rätt förståndig ingenjör som sköter planering och gemensam upphandling av tyska (inte kinesiska) paneler och ställningar och tillbehör. Priset för 14 kV var omkring 12000 euro med moms (bara en första uppskattning). Jag hinner inte fixa taket förrän nästa sommar men priserna stiger i januari så jag tänkte beställa nu på hösten. Vanligen är priserna som lägst i november-december. Det är alltså priset för allt material och planering och rådgivning. Bygga måste jag göra själv. Och det gör jag annars också. Han har förmedlat omkring 10000 solpaneler sedan 2013 allt mellan Ekenäs och Uleåborg. Det lönar sej att diskutera saken på hösten för på våren får han alltid bråttom.

  22. I mitt fall föll valet på Wasasunpower och har händerna fulla sommartid så det blev nyckel ihand. Man kan räkna med ca 1000 € per kW.

  23. Har falsat tak och det gick behändigt att fästa skenorna för panelerna där, dom är nog lätta att montera själv om man har tid även om det gick ganska snabbt för den vane med hjälp av skylift.

  24. Klimatet har varierat av olika orsaker och visst får man hålla med om att vi gått mot lite varmare väder, det märks speciellt på höstarna som blivit längre och numera sträcker sig långt in på det vi förr räknade som vinter. Om sen förändringen beror på mänsklig aktivitet eller om det är solen eller nåt annat som är orsaken låter jag bli att spekulera kring, man hamnar lätt i nåt förnekarfack om man ifrågasätter, även i de fall man inte motsätter sig. Allt har blivit så polariserat numera, är du inte med så är du automatiskt emot av nån anledning. Helt klart utnyttjar industrin de klimatrapporter som delges och lobbandet för olika alternativa produkter till de traditionella är kraftigt. Jag är nu inte i alla fall beredd att skrota hela maskinparken utan nöter nog vidare på det jag har ännu en tid, el är nog bra och solpaneler samt sparande är det jag satsar mest på nu en tid. Så får vi se sen, batteridrivna traktorer tror jag inte på i den tappning som nu diskuteras. Däremot tror jag att vi kommer att få lätta autonoma eldrivna redskap med tiden, jag var redan i början av 90-talet inne på dylika tankegånger och hade diskussioner med Matti Sampo om utveckling av lätta självgående enheter (dieseldrivna dock på den tiden) tyvärr omkom han och patenterna köptes upp av storbolagen samt lades i malpåse.
    Så pass gammal är även jag att stickaböxor är bekanta och några timmar efter tvätt var dom kanske inte de bästa men senare ack så varma och sköna.

Kommentarer är stängda.