Ordbruket förnyas

Förra veckan var det info om stödansökan. Nästan allt förnyas – och blir ännu krångligare. En del saker blir ungefär som förut men för att inte göra det för enkelt så byter allting namn – igen. Det finns för mycket byråkrater då de har tid att krångla till allting hela tiden. Man kan inte tro att de bara försöker mobba oss. Men då man sitter dagarna i ända och filar på regler och villkor så kan småsaker bli alltför viktiga.

Nu vågar jag inte säja vad som blivit bättre och vad som blivit sämre för hela alltihop är fortfarande en enda röra. Närmast gäller det att försöka undvika större misstag. Problemet är att det snart blir det vårsådd och då borde man veta vad som gäller. Rådgivarna fick en del frågor som inte de heller kunde besvara så det ser dystert ut. Troligen får vi gå till sådd delvis i blindo.

Om jag förstått det rätt (och det är osäkert) så kan man ändra val av åtgärder varje år (utom i vissa fall) så man binder sej inte för fem hela år om man gör något misstag. Likaså kan man anmäla åtgärder som man sedan i höstanmälan konstaterar att “det bidde ingenting” utan att man blir hängd, dragen och kvarterad som på den gamla goda tiden då nån retade upp kungen.

Fogdarna (granskarna) skall heller inte åka omkring lika mycket till gårdarna och det förstår jag bra då jag ser på satellitbilderna. Man kan snart söka efter en tändsticksask som man tappat via satellit. Storebrorsorna ser allt. Orson Welles kan dra nånting gammalt över sej – hans “1984” är barnslig jämfört med den moderna tekniken och fogdarna.

Ett av de värsta problemen är att gallra bort sådant som inte har någon betydelse. Nu är alla viktiga saker ihopblandade med en massa små detaljer. Producentförbunden har varit bra på att plocka fram det väsentliga men nu går sammandraget på 6 sidor med två spalter per sida. Några lagar och förordningar kommer man aldrig fram till – det är bra om man kommer genom sammandraget. Jag tycker synd om rådgivarna som skall försöka översätta eländet till förståeligt språk. I 35 år har jag läst invecklade tekniska artiklar men det juridiska och byråkratiska språket slår nog det tekniska med flera hästlängder ifråga om obegriplighet.

Ett litet utdrag ur den KORTA sammanfattningen av villkoren

Jag misstänker att man efter en tids fruktlösa försök att förstå eländet så kastar man allt och sår som förut. Sedan får man på hösten se vad det blivit. Då kanske reglerna också blivit “preciserade” och man har insett att vissa saker bara inte fungerar i det verkliga livet. Där finns en del som man direkt kan se att är omöjligt. Det finns knappast utsäde för alla “mångfaldsåkrar” för utsädet borde ha odlats för ett år sedan – tycker man som bonde. Andra är utslag av önsketänkande såsom “precisionsodling”. Tekniken fixar jag nog men nyttan är mest obefintlig och ekonomiskt är det helt olönsamma åtgärder.

Som gammal elektronikingenjör så var jag förstås intresserad av metoder för “precisionsodling” men det är mest pappersåtgärder. Nån verklig nytta är det inte av “automatiken”. Möjligen om man har minst 500-1000 hektar i ett skifte. Den teknikguide som jag använder med GPS för att sköta besprutningen är uppgjord i Ungern där pustan går tiotals kilometrar åt alla håll utan några riktpunkter. Då behövs GPS. Men automatisk styrning tvivlar jag på – lika bra kan jag sitta och vrida på ratten själv. Vårt RTK-GPS korrigeringssystem i Hindersby har i princip en precision på en centimeter men inte fasen kan man styra traktorn så exakt. GPS med RTK är nog bra men automatstyrningen borde man strunta i ifall man inte tänkt ta sej en tupplur mitt i sprutandet.

GPS-guide vid besprutning

Se också Höstarbetena klara . Nu har jag en ny GPS-antenn som passar med RTK och har bättre precision. Fast automatstyrning har jag inte så det godkänns väl inte av stödbyråkratin.

Fånggrödor undrar jag över. Vi har haft klövervall insådd i vetet men om det duger är osäkert. Våra gröngödslingsvallar har haft våldsam klöverväxt flera år men det duger väl inte heller. Det skall i framtiden vara minst fyra växtarter och man får uttryckligen INTE komplettera på våren. Så adjöss med vår gröngödslingsvall.

Växttäcke vintertid ska väl gå för med direktsådd så plöjer och harvar vi inte alls. Men skyddszonen gick i putten så den måste vi odla upp. Växtföljd har jag inget emot men desto mera emot de detaljerade reglerna. Nu blir det huvudvärk över vad som får odlas och när. Till yttermera visso så gäller det skilda regler för växtföljd per skifte och växtföljd per gård. Fogdarna leker med reglerna men vi som skall folja dem får huvudvärk.

Nu har också EFA blivit IPA – inte för att jag förstår någondera. Fyra procent skall i alla fall vara “icke-produktivt”. Nån gång senare efter sådden skall jag ta reda på vad det nu betyder … Och så har vi undantagen för 2023 … Man har alldeles tillräckligt men odlingsproblem och det behövs inte nya byråkratiska bekymmer. Byråkratin är också liksom vädret ganska oberäknelig.

Vi ska få veta hur det egentligen är först då stödansökan öppnas nån gång i maj. Och med det här kalla vädret så kanske vi inte hinner så före det. Nytt utsäde hinner vi i alla fall inte skaffa. Egentligen väntar jag på stödansökningprogrammet för det har varit ganska tydligt och bra så varför skaffa sej huvudvärk nu redan. Jag avundas inte de stackare som skall programmera in de råddiga reglerna men de får ju betalt för det. Jag önskar dem lycka till.

Nu sitter jag i Medåker i Sverige. Då vi kom så var det ren sommarvärme och över 20 grader varmt men nu är det kallt och regnigt och mest höstliknande väder. Det vädret kommer till Hindersby på torsdagen så det är ingen brådska med vårsådden hos oss. Fast här är vårbruket också sent – vanligen börjar de ett par veckor före oss men ännu syns inga traktorer på åkrarna.

Nu är det mest att gå igenom maskinerna så att de är i skick då det är dags för sådd. Med direktsådd blir det betydligt senare än med harvsådd. Snart blir det väl varmare väder och om det inte kommer regn så kanske vi är ute på åkrarna i mitten på maj.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

9 reaktioner till “Ordbruket förnyas”

 1. Ordbruk var ordet sa Bull…

  – Skulle va intressant att se din skrift från producentförbundet, har inte sett den själv, finns den att ladda ner nånstans?

  – Sedan har vi den tredje figurindelningsbenämningen, “åtgärdsskifte”. Eftersom det inte räcker med “basskifte” och “jordbruksskifte”. Så nu om man odlar ett basskifte med tre jordbruksskiften som i sin tur man hamnar att höstbearbeta på tre olika sätt får man nio olika figurer som ska finnas inritade på kartan. Stödperioden är som minst fem år vilket ger en exponent på “5”, alltså resultat: 59049 olika figurer. Nån borde tala om för byråkratnissarna att de kommer att ta omkull hela eu’s datorkraft samt internettrafik. Men… kan ju vara en fördel också…

  Visst, jag raljerar kanske en del… Men helt klart är det en stor skillnad mellan att ha dokumenterat säg 3 jordbruksskiften i fem år, alltså 243 olika kombinationer mot som nu tusen- ja tiotusentals kombinationer. Höstanmälan kan begrundas här:
  https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/yhteisot/neuvojien-aineistot/sv/hostanmalan_2023_stodutbildning_om_akerstodansokan_14_3_2023.pdf

 2. Stödsammandraget är från nylandsbygd.fi och där finns en del saker som är speciella för Nyland så det finns inte bland de allmänna infona – men största delen torde gälla för hela landet. Kolla på

  https://nylandsbygd.fi/wp-content/uploads/2023/04/korjattuRU-tukitiiv-13.4.pdf

  Jag såg nyss att det kommit ändringar den 25.4 om mellangröda. Troligen är det inte slut på ändringarna ännu. Därför tar jag det lugnt och väntar tills stödblanketten kommer. Då borde det mesta ha stabiliserats.

  Man måste försöka förenkla så mycket man kan – annars blir man tokig. Jag tycker speciellt synd om Christer (Bondbloggs-Christer) som redan förut hade invecklade ansökningar för han odlar så många olika sorter. Han borde få ett extrastöd för ifyllning av blanketterna :-).

 3. Jag har varit på två infotillfällen hittills och i kväll blir det ett till per teams för ekoodlare. Tills nu har det bara blivit råddigare ju mera man har hört. Kanske rätas en del frågetecken ut idag, men det kommer väl lika många nya till. Har också suttit och funderat hur de som kommer på alla regler riktigt är funtade, inget sunt bondförnuft där inte.

 4. Ett riktigt elakt förslag är att de som hittat på eländet skulle var tvungna att odla sin egen mat enligt dessa regler. Och de skulle inte få mat av någon annan under den tiden … Fast jag misstänker att reglerna inte skulle ändras för de skulle svälta ihjäl ganska snabbt.

  För att nu inte bara peka ut stödbyråkraterna så kunde man samtidigt tvinga alla ingenjörer att reparera de bilar (och apparater) som de konstruerat. Och alla arkitekter att bo i de hus som de ritat. För att inte tala om de som skriver handböcker hur man skruvar ihop möbler med mera …

  Jag konstruerar helst själv allting och har jag sedan något att klaga över så är det bara att gå till närmaste spegel och leverera en ordentlig utskällning :-).

 5. Vi måste börja med täckodlingar – sätta tak över alla åkrar :-). Det skulle ju också skydda mot överdrivet regn.

 6. De som makten haver i detta sammelsurium är beredande tjänstemän i Bryssel (centralkommittén)
  och JSM. Där har sedan EU-inträdet och stödpolitikens stapplande steg skett en generationsväxling så
  dessa tjänstemän av idag är renodlade sådana utan ngn som helst förankring i arbetslivet/jordbruket vilket faktiskt de gamla tjänstemännen i någon mån hade på JSM. Därför blir det de grodor och byråkratiska krumelurer som finns. Några år efter EU-inträdet hade jag håltimme innan träff med dåtida lantbruksministern Hemilä och Erkki Kaarakainen guidade mig runt på ministeriet under tiden- “I detta hus sitter vi ca 700 st” sa han varvid jag givetvis höljde på ögonbrynen något “… och lika många i Tavastehus och så lägger du till de byråkrater som finns i länena och kommunerna” 3 bönder per dåtida byråkrat var en grov uppskattning, men idag är väl troligen förhållandet det omvända!
  En typisk byråkratgroda är återställningsdirektivet av våtmarker! Man kan ju fråga sig varför bonden
  Paavo gräftade upp kärret!? Jo, för att få mat och för att få skogen att växa! Statsmakten har beviljat finansering i många decennier för dylika projekt och nu ska helt plötsligt dikena fyllas igen! Dårskap!
  I så fall att detta ska ens antydas av att verkställas så låtom oss börja i huvudstaden och vrida klockan tillbaka till efterkrigsåren där till allra först! Dit kunde förövrigt gärna förflyttas (man får förflytta men inte skjuta) några vargar till Stadsparken där de har problem med kaniner! Skulle vara intressant att se attityden att vargen är ofarlig då!
  En annan sak som stör mig är juridiken runt övervakningen. I all annan brottslig verksamhet, för så måste man ju tyvärr se på lantbruket idag, så räknas förövaren som oskyldig tills annat bevisats. Oberoende om man slagit ihjäl någon eller lindrigare. I stödövervakningen är stödmottagren alltid skyldig tills han själv bevisat annat!! Rättvist?!
  Här regnar det som bara den så nu far nog tjälen ur marken, men tyvärr så utlovas att nordan kommer ner efteråt i ca en vecka.

 7. Efter att tappat kontakten med en bank så är man nu lite i “motti”. Efter en uppdatering av iphone så slutade telefonen ta emot bokstavskombinationen som banken sänder för att kunna logga in förutom
  tunnussana och salasana och kodpappret. Efter telefonsamtal till bankens helpdesk så finns två alternativ besök banken eller telefonoperatören på plats och ställe. Bankens dörrar är stängda och man släpps endast in med bokad telfontid som man får endast genom inloggning. Lämnat ringbud men ingen ringer. Nog förstår man idealister som vill att betalning skall ske endast mellan köpare och säljare och låta bankerna ha sitt “eget” liv som de bygdt upp.

  Jordbruksstöd/regler/granskning är ett helt nybyggt babelstorn som man skapat från intet till en jäkla cirkus som aldrig stänger. Själv har man följt med fortum som fd elkund och aktieägare.
  Utförsäljning av elnät, storhandel i tyskland och ryssland. 6 Miljarder € till tyskland 5 till ryssland 700.000 i bonus till vd för goda affärer och 80.000 till statens representant för granskningen. Vill man spara pengar skall man börja med de stora spelarna. De två sista blev väl stoppad men nära var det.

 8. Det gamla banksystemet har helt enkelt klappat ihop fullständigt. Det duger inte till nånting mera – annat än för investerare med ett antal miljoner i bakfickan. Jag har testat en del nya “bank”system men det är också svårt utan en “gammal” bank som grund. Snart måste staterna ingripa för “marknaden” klarar inte av det. Annars får vi gå tillbaka till naturahushållning och ta med en (flera) säckar vete då vi går till butiken …

Kommentarer är stängda.