2023: blåklint, timotej och klöver

Året då allting ändrades – åtminstone inom byråkratin. Efter en hel del slitande i de glesa hårtesterna så verkade ändå papperskriget ordna sej – då började kopplingen på såddtraktorn att slira. Det är inte så enkelt att byta lameller för frontlastaren skall bort, fästena skall bort och så skall den stora Zetorn skruvas i klyv på mitten.

Efter en del funderingar så beslöt vi att bara så en del vete och sätta resten som vall och mångfaldsåker. Då blir det ingen brådska och man hinner laga stora Zetorn i lugn och ro. Det blir mest timotej, klöver och blåklint i år.

Den våldsamma klöverväxten i juli 2016

Hela stödsystemet ändrades i år så det är inte underligt att det blev litet problem. Egentligen kunde man börja göra upp såddplanen först efter den 9 maj då ansökan öppnades på nätet. Det tog sin tid att tröska igenom alla regler men sist och slutligen var det fånggrödan som förorsakade verkliga problem.

Jag fyllde i olika alternativ och kollade med “rådgivaren” om de fungerade. Annars gick det bra men just fånggrödan ställde till med problem. Det blev problem med växtföljden fastän jag försökte med olika inställningar och tog bort fånggrödan från alla skiften. Men så hittade jag ännu ett ställe där fånggrödan fanns med och då jag tog bort precis allt som hade med fånggröda att göra så började det gå.

SÄTT INTE ALLS IN FÅNGGRÖDA NÅGONSTANS !!!

Så fort man sätter in någon fånggröda så slår nämligen växtföljdseländet till genast – annars kan man odla i lugn och ro i tre år. Det fanns nog med i reglerna men så kryptiskt att jag inte insåg hur illa det är att sätta med fånggröda.

Växtföljd har vi kört med redan länge. Se på bilden ovan från år 2016 då klövern växte sej meterlång eller gå till inlägget: Jag drunknar i klöver. Stammarna var som rep och den lade sej naturligtvis. Det var lögn att få den slagen med vår gamla slåttermaskin. Jag har inte varit med om sådant de senaste 70 åren. Våra lerjordar kan vara besvärliga men klövern växer som om den hade betalt för det. Den är också mycket bra för strukturen i den styva leran. Då vi hade kossor så var vall med klöver mycket bra men numera ger den inte just inkomster. Man borde ha en biogasanläggning.

Vi har gammal vall som borde ha brutits förra hösten men då var det så oklart hur det nya systemet skulle se ut så jag vågade inte bryta vallen som var skyddszon. Nu blir det att fundera hur man gör i höst för man måste också beakta växttäcke vintertid. Men vi har ännu någon månad tid att tänka.

Vårsådden i år gick annars riktigt bra. Åkrarna hade torkat upp jämnt och vi sådde ovanligt tidigt på grund av torkan – bara ett par dagar efter grannarna som bearbetar åkrarna medan vi sår direkt. Vanligen måste vi vänta längre så att inte marken är för våt för då blir det betong av leran. Även om ytan hade torkat så var jorden fuktig ännu på sådjup. Om man harvar så torkar ytskiktet upp ganska fort medan direktsådd kan ske betydligt senare för jorden torkar mycket ytligt och den (hackade) halm som ligger kvar skyddar också mot uttorkning.

Men så blev det problem med stora Zetorn. Det kändes trögt att komma igång och snart insåg vi att kopplingen hade börjat slira. Det finns inga inställningar så det är bara att byta lameller. Troligen har snökörningen slitit ganska hårt på dem. Vi lyckade ändå så en hel del vete genom att inte stanna så ofta för det är mest då man sätter igång som kopplingen slirar. Dessutom startar den mindre Zetorn bara ibland (startmotorn ?) och ryker ganska mycket så den borde in i verkstaden den med. I går så rann kylarvätskan ur den också – det är problem med värmebatteriet i hytten (eller slangen).

Visst har vi andra traktorer men direktsådd är ganska tungt så det är bara stora Zetorn på 145 hästkrafter som orkar dra Väderstads Rapid på 3 meter. Då Rapiden kom så bearbetade vi åkrarna med tallriksharv och fräs och då gick det lättare att så. Men det drar en betydande mängd bränsle och tar tid så vi gick över till ren direktsådd utan någon bearbetning alls av såbädden. Det har fungerat bra även om torr halm kan vara ett problem – mest på mulljordar. Då måste jag köra med hacken först.

Nu har vi kvar mångfaldsåkrarna men dem kan vi så med en mindre traktor eftersom vi inte har gödsel i såmaskinen och utsädet väger mycket litet – bara 10 kg per hektar. Det skall också sås ytligt så billarna går inte djupt och ger inget dragmotstånd. Det kan sås ända fram till sista juni.

Mångfaldsutsädet (äng) består av hårdsvingel med inslag av rajgräs, prästkrage, blåklint och honungsfacelia. Det är billigt och det behövs små mängder. Nu har vi ingen erfarenhet av hårdsvingel men det lär vara lågväxande och härdigt. Man kan bara ha mångfaldsåker två år i rad på samma skifte och det är ju bra för prästkragen blommar först andra året. Blåklint och honungsfacelia är ettåriga men fröar på hösten så man kan hoppas på blommor följande år också.

Rent ekonomiskt är det inget som ger skörd men man får 300 euro per hektar stöd vilket är bättre än naturvårdsvall och gröngödslingsvall. Men i dessa vallar får man ha klöver så de är bättre för strukturen på våra lerjordar. Och strukturen är betydligt viktigare då man kör med direktsådd och inte plöjer eller luckrar upp ytan alls. Så vi får se om det trots allt är bättre med klöverblandning än med blommor.

Lönsamheten för vete gått nedåt igen och är under hälften av fjolårets toppris på 400 euro per ton. Gödseln är fortfarande ganska dyr fastän den gått ned från våldsamma 1500 euro per ton. Eftersom det blev så litet vete i år så har jag kvar flera säckar ännu men jag väntar och ser om det lönar sej att sprida med tratten senare på sommaren. Svårt att veta för vi säljer inte på hösten utan först nästa vår eftersom vi torkar på våren med solelektricitet. På hösten är det sällan tillräckligt torr luft för att man skall komma ned under 14 % med vår kalluftstork.

På tal om solelektricitet så måste jag stänga av våra paneler i förrgår och i går. Priset var nämligen på minus så jag måste betala för varje kWh som jag producerar … Det här systemet är helt vansinnigt och så läste jag att flera stora bolag har trixat med priserna och är under utredning. Konkurrens skall sänka priserna men det verkar som om de tvärtom ökar. Utom för bönderna förstås som inte får bilda karteller liksom industrin och handeln.

Men vi skall inte sörja utan njuta av ganska så hyfsat svalt väder fastän de hotar med grym hetta och torka till sommaren. Då får vi plocka blåklint och sitta inomhus och ha på värmepumparna för kylning med solpanelerna. Fast det är förstås massor med byggnadsarbeten på sommaren. Och man kan inte bygga på kvällarna för då kommer de jäkla myggorna.

Sommaren är lång och het och full av myggor. Det gäller att överleva fram till nästa vinter.

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

6 reaktioner till “2023: blåklint, timotej och klöver”

 1. Egentligen borde en traktor aldrig bli över tio år på gården för att hållas i bästa möjliga skick, men sedan kom eu med en omvänd robin hood, man ger åt de som redan har mycket och de fattiga blir allt fattigare.
  Alltså hektarstöd, förr i värden fanns de arealstöd som endast gavs till småbrukarna. Någongång före eu kom tvångsträda och med dagens mått mätt så var det inte alls så tokigt, man kunde tex täckdika och sätta ett skifte i skick med betalt stöd.

  Den 25.5 kom havrebrodden upp idag kom 7mm regn någon dag före det 6mm och när jag var på resa kom det 12mm så nu har vi fått 25mm i maj och behövligt har det varit.

  Vid skogsplanteringen fick man en överdos björkpollen och varit däckad i två dagar. Första natten gick det nästan en hel hushållspperrulle att hålla näsan torr. Vanliga allergimediciner hjälper ej mycket och det tar ihop i de övre luftvägarna. Finns en bättre medicin som heter duact som enligt apoteket inte skrivs ut så ofta men är den sista för mig. När man har en historia från tilka och flera veckor på allergisjukhuset i “ryggsäcken”. I militären fick man totalt fyra dygn i skogen och sedan blev jag portad av läkarna. Detta hände på åttiotalet men minnet,krämpan och erfarenheten finns kvar.
  Inte för den delen myggor, fästingar och älgflugor är så trevlige heller.
  Hämtade igen fyra lådor med plantor och gör som Luther sade även om världen går under i morgon så löns det att plantera ett träd idag. Ve den som ger sig.

  Jo hela elmarknaden är ur balans.

 2. Jo, men nu är det inte mera fråga om att hålla traktorn i annat än körbart skick. MF65 och MF165 är 63 och 53 år gamla men fungerar fint. Tyvärr är de för svaga i dagens läge. Lilla Zetorn är 48 år gammal och Belarus bara 41 år. Stora Zetorn är den nyaste med bara 27 år på nacken. Om man nån gång fundera på att köpa ny traktor så hjälper det bra att se på priserna. Sedan går man ut i verkstaden och skruvar igen …

 3. Med 10mm + 4 regn + föregående, så en dag för tidigt så har det kommit 39mm regn i maj på fem gånger och det är mycket mycket bra fördelning. Spannmålen får mycket bra rötter när det är dessutom svalt för sval har nog vädret i maj varit ganska ofta.

  När du nämnt sverige och fogdar ett antal gånger så nu fick jag lite klart för mig bönder och skatter och myndigheter, hur det började.

  https://www.youtube.com/watch?v=DvCj58GUY10
  Det viktigaste för bönder för de som ej hinner med allt.
  0:20-29.00
  1:20-1:21 om bönder om finland.
  1:29:30

  Nu ser vi det här som historia och inte religion eller politik som stör vissa. Som jag sagt förut så allt flyter ihop liksom. Hur det blivit som det blivit.

 4. Vi har fått ganska litet regn – mest som lokala skurar så det kan vara mellan 2 och 12 mm. Broddarna ser ljusa och dåliga ut. Höstsäden däremot bättre.

 5. Nog börjar man undra vart bondbloggarna tog vägen.

  Här håller bondelivet på att delas i två större kategorier. Storbönderna och “oduglingarna” kanske det finns ett bättre ord men finner inte det för tillfället.
  Storbönderna får allt mera bråttom och de andra försöker köra på som förr.
  Något nytt eller nygammalt för den som varit med är en längre tid är inflation och stigande ränta.
  Inflationen brukar äta upp skulden hette det förut men undrar om det blir så den här gången.
  Svårt att få upp produktpriset för att kompensera alla förnödenhetskostander.
  Nederländerna kommer att stänga ned ett gasfält i höst och då brukar el och oljepriset stiga för att hör som ihop. Gödselhandeln har redan visat märkliga tendenser.
  Regnmänden det kom ännu en mm efter rapporten i maj och i juni har det kommit 11 mm varav 5mm senaste gång så totalt 51mm sen första maj. Mera regn behövs genast om inte skörden kommer att minskas från normalskörd.
  Nu har sommaren gått så långt att det börjar mörkna tidigare och ljusna senare.

 6. Jag har bråttom därför att vi målar gamla folkskolan. Och så krånglar sprutan – tryckutjämnaren sprack. Till allt annat normalt krångel.

  Under en månad från 15 maj framåt har vi fått mycket litet regn. Men det är ojämnt. Höstsäden ser bra ut här i byn så jag funderar på att börja igen. Senast för 40 år sedan gick det inte så bra.

  Hettan gör att man inte orkar skriva just något för man kroknar över tangentbordet.

Kommentarer är stängda.