I väntan på regnet

Först hade jag tänkt skriva om hur det kommer skur på skur men så såg jag att en ordentlig storm drog över Österbotten och mellersta Finland. Just nu kommer det inget regn alls även om prognoserna utlovat en liten snipa av det stora lågtrycket. Med litet tur så kan vi fortsätta att tröska redan i morgon kväll.

Det har varit bråttom här i ett par veckor. Och så krånglar min rutter till nätet. Men det är inte tid att felsöka just nu. Tröskan är sönder – inte alls förvånande – och vi har över hälften av vetet otröskat.

Takarbetet sköt alla arbeten framåt så att vi lyckades tömma torken bara en dag innan vi började tröska. Och så har här kommit skur på skur på skur. Inte stora mängder men allting har varit blött nästan hela tiden. Trots allt har det varit så mycket torkväder på eftermiddagarna att den andra flisomgången blev torr just före tröskandet började.

I väntan på tröskväder så började jag laga balkongen. Vi satte upp takskivor i två lager och utanpå dem ett dubbelt lager med takfilt – Dual som limmas utanpå varandra så det blir dubbla lager – och litet tredubbelt i skarvarna. Lutningen är nämligen så liten att takfilten måste vara alldeles tät. Det gör ju inte så mycket i vårt fall för det gamla verandataket finns kvar under balkongen men läcker takfilten så ruttnar nog skivorna så småningom.

Det nya balkonggolvet

Till höger syns plåtkanten som skall föra ut regnvattnet från väggen och på sidorna finns trekantlister som hindrar att takfilten bryts. Det blev en hel del avbrott i arbetet då det kom regnskurar. Den sista kom just då vi skulle lägga på takfilten. Det var en åskskur så vi blev ganska blöta. Det har i alla fall varit varmt och blåsigt så regnvattnet torkade upp ganska snabbt och nu är också balkongens golv klart.

Balkonggolvet klart

Balkongens räck saknas ännu men det får vänta tills vi har tröskat. Utanpå blankorna lägger jag plåtar så att de inte skall ruttna så fort. Trä håller länge men det skall inte ligga så att vattnet blir kvar. Vi hade trallar av trä som balkonggolv men det höll inte alls. Tryckimpregnerat virke vill jag inte ha. Det gamla räcket av svetsade rör skall upp tillbaka men det ser inte bra ut så jag tänker sätta träräcke utanpå för utseendets skull (med plåt).

Sedan blev det två dagar med solsken och tröskandet kunde börja. Det var inga större problem med tröskan i år. Den startade genast och det enda som behövdes var en fjäder till en remspännare. Så vi körde in närmare tio hektar.

Och så började problemen. Jag hade satt en gammal fjäder från en tvättmaskin vid remspännarens hjul och den brast eftersom den var för stor och hjulet slipade av den. Det var ingen stor sak men så började alarmet tuta och slutade inte fastän varvtalet gick upp. Där finns en varvtalsvakt som gör att larmet tutar på låga varv men inte då varven ökar.

Jag hittade inget fel så jag satte en handske ovanpå blinkeländet och fortsatte att köra. Det gick bra tills jag skulle tömma – då brast kedjan till tankskruvarna. Det var bara att köra hem till verkstaden.

Tanken var full med vete och tömningen fungerade inte. Då var det bra att ha en sugtryckfläkt. Med den sög vi bort vetet ur tanken och sedan var orsaken till kedjebrottet klar. Den ena bottenskruven var inte alls kopplad till draget. På den gamla tröskan gick det inte att få in skruven om den inte kopplade på rätt sätt men på den nya tröskan kan skruvens koppling hamna över eller bredvid. Så vi lärde oss att man måste se efter att kopplingen kommit rätt då man sätter i skruvarna. I reservdelslagret hade jag 3/4″ skarvar för kedjan så nu väntar vi bara på regnet – och efterföljande fina tröskväder.

Det blir ingen rekordskörd i år. Den blir ganska dålig. Vädret har inte varit bra för vetet den här sommaren. Baldersbrå finns det däremot mycket av – mest sådant som grott sent så den blommar som bäst. Fukthalten på det tröskade vetet är omkring 20-22 % vilket är ganska lågt i våra trakter.

Det står litet vatten på ytan i svackorna på leråkrarna men de är stadiga efter den torra sommaren. Det går bra att tröska med bordet lågt nere vilket är viktigt vid direktsådd. Jag tänkte i alla fall köra över åkrarna med hacken så att halmen inte fastnar i billarna på såmaskinen nästa vår. Inte för att det finns mycket halm i år. Strålängden har varit ganska kort.

Det är bara att få tröskandet undan och så vänta på nästa vår …

Författare: Nisse

Jag är bonde i n:te led på Bosas rusthåll i Hindersby som troligen är kring 1000 år gammalt - ingen vet så jag kan lika gärna påstå det. Nån vanlig bonde är jag inte för jag gick i skola och blev elektronikingenjör och forskare i teoretisk datateknik vid Tekniska högskolan - senare docent och professor. Men det var mest hobby och extraknäck för jag har bara missat en vårsådd och det var då jag var i Dragsvik. Sedan 2004 är jag heltidsbonde till 150 %. Allt är heimlaga och jag har bara skrotmaskiner som jag reparerar och bygger om själv. Med dagens priser är det inte möjligt att köpa nya. Dessutom bygger jag optiska fibernät på landsbygden. Det är inte alls mera så mycket arbete med sådd och skörd men desto mer med att bygga hus, reparera maskiner och ställa i ordning. Till det går numera 95% av all tid! Så jag bygger (sedan jag fick min första hammare och 10 kg spik till julklapp som femåring) och skruvar med maskiner, gräver i jorden och hugger i skogen på vintern. Och så måste fliseldningen skötas förstås. Mest hänger jag på nätet och diskuterar över hela världen.

4 reaktioner till “I väntan på regnet”

  1. Jovars, visst hade vi lågtryck här alltid! 47 mm på ett dygn påskjutsat av 35 m/sek (ute till havs, men vi är så nära kusten att i byarna var det nog inte mycket mindre). Givetvis en hel massa skog föll och i närheten låg elva trän över högspänningen så vi var utan el från 5-tiden på morgon till mitt i dagen. 9 elavbrott under natten. Var inte riktigt optimalt att fungera som “rigubb” i torken. Höll på att fylla torken 2-tiden på natten när elen for. Lite spännande att se om elevatorn skulle orka igång när den stannade full med spannmål och luckorna öppna till kippfickan. Gick iaf bra. Redan innan regnet var det alldeles tillräckligt blött
    och ställvis gick Claasen med fotsteget i marken. Med jorden mättad redan från förr och 47mm på så tror jag nog att man är utan ärende på fälten innan nästa vecka. Hann iaf tröska rätt bra innan så torken går nog ett par dygn till. Mycket ogräsfrön, (sprutandet tog dåligt pga torkan) och gröna korn från ärvax och senare grott gör att torktiderna varit okristligt långa. I början gick bästa satserna på fullt godkända 6 timmar men nu dubbelt längre och lite till! Skördenivåerna hittills varierande på korn från ca 2500 kg/ha till 4500 kg/ha+. Hl.vikterna från 62 – 67 kg, mesta kring 63 kg/hl. Kornet på slutrakan och havren på tur när vindarna och vädret står bi. All nordanvind som kom i förrgår så kommer tydligen tillbak som styv kuling söderifrån idag!

  2. Här kom det sist och slutligen mycket få millimetrar. Blåsten kom i byar i går men i natt slutade det plötsligt att blåsa och nu har vi starkt solsken och varmt så kallufttorken fungerar fint. Det kom en mycket liten snibb av ovädret över oss. Vi har bara vete men det är alltihop moget utan grönt – utom ogräset som mest består av blommande baldersbrå.

    Det är inte bråttom för hela nästa vecka skall vara varm och solig. Ni hade en sabla otur med vädret.

  3. Dags att göra kontrakt med virkesköpare på grund av stormskadorna igen, verkar vara ett årligt fenomen nuförtiden. Jag har inte så mycket skog så jag klarar nog av att reda upp eländet, men procentuellt är det en stor andel som blåst omkull de senaste åren. Torkpannan passade också på att haverera för ett par dagar sedan så vi hålls sysselsatta fast det är för vått för att tröska för tillfället.

  4. Det är ett elände då det kommer olycka på olycka. I går gick det inte att tröska här heller men då passade jag på att lappa ihop kedjan till tankskruvarna som brast i förrgår. Till all tur var det bara aen skarv som gått sönder så jag behövde bara byta den. I dag har jag städat upp efter mössens härjningar under instrumentbrädan. Luckan dit var nog öppen hela vintern men våra katter har inte gjort sin plikt … Jag provkörde nyss tröskan och den verkade fungera så bara jag druckit kaffe så tänkte jag köra litet. Fast nu torkar det nästan bättre ute på åkern.

Kommentarer är stängda.